Montse Mangues La gent poc a poc s’està conscienciant de la importància de la venda de proximitat
Montse Mangues ha estat candidata al premi PITA 2019 en la modalitat de Jove/a Emprenedor/a Innovador/a per la introducció d’un nou cultiu a la Noguera, les fruites del bosc i maduixes (de bosc), i per l’elaboració de melmelades. La seva empresa, FRUCTUMcat, ofereix productes de collita pròpia i altres elaborats de manera artesanal i 100% naturals, sense conservants ni colorants i amb el segell de venda de proximitat i el distintiu agroalimentari Noguerament Bo, mitjançant una agricultura sostenible, amb criteris de producció integrada. Actualment, el projecte està en fase de creixement, ja que les plantes cultivades no han arribat als anys de màxima producció.
Montse Mangues va incorporar-se com a jove agricultora l’any 2015. El projecte FRUCTUMcat va néixer quan ella va decidir tornar als seus orígens, les terres de Lleida, després d’acabar els estudis universitaris d’Enginyeria de l’Edificació i treballar durant vuit anys a la ciutat de Barcelona. A causa de la gran crisi econòmica en el sector de la construcció, va decidir incorporar- se com a jove agricultora amb un projecte innovador a les terres de Lleida, ja que volia destacar en un cultiu completament nou a la zona. Malgrat el gran canvi del món de la construcció a l’agricultura, la Montse Mangues forma part d’una família d’agricultors de més de quatre generacions.
-Per què vau decidir participar als premis PITA 2019?
M’ho va proposar la Rosa Maria Armengol, cap de l’oficina comarcal del DARP a la Noguera, i vaig acceptar presentar-m’hi ja que era una oportunitat per donar a conèixer més el meu projecte.
-Com va néixer la idea de crear la primera plantació de fruits vermells a la Noguera?
Quan vaig tornar de Barcelona la crisi en el sector de la construcció a Lleida era encara pitjor que a Barcelona. Els meues pares em van proposar que m’incorporés com a jove agricultor i em van cedir totes les seves terres per poder-hi fer un projecte que em motivés per quedar-me a casa i d’aquesta manera aconseguir també relleu generacional. La idea va sorgir d’una conversa amb una gran amiga de la universitat que li agraden molt aquests tipus de fruits i vaig pensar que seria una alternativa bona, ja que el sector de la fruita de pinyol i llavor a les terres de Ponent fa anys que no passa pel seu millor moment.
-Quines característiques té la plantació, quines espècies teniu i com ha estat el procés d’adaptació dels cultius a l’entorn?
La plantació de fruits de bosc consta de groselles vermelles, groselles negres, gerds i alguns nabius. També tenim la plantació de maduixes de bosc. Totes les plantes les tenim a l’aire lliure, d’aquesta manera realitzen el seu cicle natural i no produeixen tot l’any com en els hivernacles. La planta descansa a l’hivern i produeix en el període d’estiu.
La major part del cultiu es va adaptar bé, però aquest últim estiu ha estat un gran repte igual que a l’actual l’hivern; podem dir que el canvi climàtic és una realitat i tant els humans com les plantes tindríem que adaptar-nos a la meteorologia que vindrà. Per això crec que actualment les plantes encara estan en procés d’adaptació.
“podem dir que el canvi climàtic és una realitat i tant els humans com les plantes tindríem que adaptar-nos a la meteorologia que vindrà”
-Després d’un any des de la plantació, la major part del cultiu es va adaptar perfectament a les condicions de la Noguera. Tanmateix, les mores no es van adaptar al sòl ni a la climatologia de la zona. Per aquest motiu, veu optar per substituir-les per cireres, figueres i magraners, per cobrir la demanda de melmelades de fruits de color vermell. Quina producció actual teniu? I quines expectatives teniu per als propers anys?
La producció que tenim actualment no és molt elevada, ja que encara no estem en plena producció. A més, cada any és diferent i la teoria i la pràctica no sempre van de la mà. Vam fer les plantació de cireres, figues i magraners ja que els mateixos consumidors en les diferents fires que realitzo em demanaven aquest tipus de melmelada.
-A FRUCTUMcat veneu fruita fresca i oli i també produïu melmelades per complementar l’activitat. Heu notat un increment de la demanda d’aquests productes en els darrers anys?
Sí que es nota un petit increment, però crec que és degut a que la gent poc a poc s’està conscienciant de la importància de la venda de proximitat i cada vegada més els consumidors volen saber d’on prové allò que mengen.
“la gent poc a poc s’està conscienciant de la importància de la venda de proximitat i cada vegada més els consumidors volen saber d’on prové allò que mengen”
-On es poden adquirir els vostres productes?
Actualment només es poden adquirir els nostres productes en les pròximes fires que realitzaré que són: Fira Gerb (29 març), Fira Q Balaguer (25 i 26 d’abril) i GarGar a Penelles (1, 2 i 3 de maig). Pròximament reobrirem la botiga online, ja que fa uns mesos he renovat la pàgina web i encara hi estem treballant.
-Per donar a conèixer la vostra activitat, heu participat a les jornades de portes obertes de Benvingut a Pagès i també organitzeu U-Pick per incentivar el consum de fruita, donant l’opció als consumidors finals a collir ells mateixos la fruita que volen endur-se a casa. Com està funcionant la proposta?
Fa dos anys que participem en les jornades de portes obertes de Benvinguts a Pagès i la veritat que estem molt contents, ja que el primer any va venir força gent, però l’any passat va ser tot un èxit. Esperem que aquesta nova edició ho sigui també. L’activitat U-Pick la realitzem puntualment a l’estiu i són sobretot famílies les que venen a veure la plantació i inculcar als seus fills la importància de menjar fruita.
-Quins nous reptes de futur us plantegeu: nous productes, exportació?
Tinc en ment fer algunes noves melmelades, i plantar algun altre tipus de baies. També he presentat la melmelada de gerds i la de grosella vermella als premis GREAT TASTE 2020 dins la categoria de melmelada d’una fruita.