Jordi Doménech Per nosaltres treballar amb productes de qualitat i artesans és la nostre manera i filosofia de vida
Jordi Domènech és un formatger d’Olot (Garrotxa). L’any 2016, juntament amb el seu germà bessó, Oriol, es van fer càrrec del negoci familiar iniciat l’any 1982, Mas Claperol, dedicat a l’elaboració de productes làctics artesans, i van apostar per l’elaboració de productes ecològics i de qualitat. L’any 2020, en ple confinament, va crear Coronat, un formatge ecològic i solidari que vol donar sortida a la llet de vaca dels ramaders locals i que, a més, es suma a la iniciativa #joemcorono per a recaptar fons per a lluitar contra la Covid-19. També han optat per comercialitzar tots els seus productes en envasos sostenibles i han desenvolupat la seva botiga online per a fer més accessibles els seus formatges a tothom. Jordi Doménech ha estat guanyador del Premi al Millor jove artesà alimentari innovador 2020.
Jordi Domènech Navarra és un formatger d’Olot (Garrotxa). L’any 2016, juntament amb el seu germà bessó, Oriol, es van fer càrrec del negoci familiar Mas Claperol, d’elaboració de productes làctics artesans iniciat als anys 80, i van apostar per l’elaboració de productes ecològics, i de qualitat.
-Què suposa per a tu rebre el Premi al millor jove artesà alimentari innovador?
Un reconeixement a la feina ben feta durant molts anys, i molt il·lusionat de cara al futur.
-Per què consideres necessària la innovació en el sector agroalimentari? Com apliqueu la innovació en el vostre negoci?
Considerem la innovació necessària perquè cal anar-se adaptant constantment a les noves tendències i hàbits de la societat; per tant, o innoves, o quedes estancat. Nosaltres apliquem la innovació segons el feedback que tenim dels clients que, al cap i a la fi, és el més important.
“Considerem la innovació necessària perquè cal anar-se adaptant constantment a les noves tendències i hàbits de la societat”
-L’any 1995 us vau convertir en pioners en la producció de formatge amb aval ecològic. Què us va impulsar a apostar per la producció ecològica?
Els nostres pares sempre han apostat per la bona alimentació i el respecte pels animals i el medi ambient. Per tant, hem crescut amb aquests valors i és el que volem defensar.
-Quins productes oferiu a Mas Claperol i quines característiques tenen?
Oferim tot tipus de làctics, des de llet , matons, iogurts, postres , formatges frescos, madurats, tipus brie, etc. És a dir, elaborem molta varietat de productes frescos tant de vaca, cabra com ovella elaborats de forma artesanal, sense colorants, conservants ni aromes artificials.
“Elaborem molta varietat de productes frescos tant de vaca, cabra com ovella elaborats de forma artesanal”
-Heu estrenat recentment botiga online. Com us està funcionant?
Nosaltres sempre hem apostat pel tracte directe i el mínim d’intermediaris. La botiga online és el que cada cop té més tendència i facilita la compra des de casa en un sol clic.
-Aquest any heu creat el formatge Coronat. Com va néixer el producte i quines característiques té?
Coronat va néixer gràcies al meu germà Oriol. Ell és qui fa tots els productes, per tant, el premi encara que sigui per Mas Claperol, és gràcies a ell. Ell fa el formatge i ell va tenir la idea d’ajudar els productors, els quals els sobrava llet, i per això, vam apostar per fer un producte amb la llet sobrant i, a més a més, poder aportar el nostre granet de sorra per la investigació de la Covid-19. El formatge ha tingut molt bona acollida.
“Vam apostar per fer un producte amb la llet sobrant i, a més a més, poder aportar el nostre granet de sorra per la investigació de la Covid-19”
-La crisi de la Covid-19 ha afectat especialment al sector ramader. Iniciatives col·laboratives i solidàries com la vostra poden ajudar a pal·liar els efectes de la crisi?
Creiem que és la clau la col·laboració; si no ens ajudem mútuament serà molt complicat sortir d’aquesta crisi.
“Si no ens ajudem mútuament serà molt complicat sortir d’aquesta crisi”
-La sostenibilitat també és un factor important en el vostre negoci?
Totalment, ja que treballem amb envasos de vidre , totalment reutilitzables, i intentem eliminar el plàstic en tota la nostra gamma de productes.
-Què significa per a tu ser artesà alimentari? Creus que s’està revaloritzant el producte artesanal en els darrers anys?
Crec que sí, que cada cop més es valora més el producte local, artesà i ecològic. I això fa que cada cop tinguem més consumidors i fidelitzem més. Per nosaltres, treballar amb productes de qualitat i artesans és el que sempre hem viscut de prop i és la nostre manera i filosofia de vida. Creiem en un món més sostenible i responsable.
“Creiem en un món més sostenible i responsable”