Josep Piñol “Aquesta tecnologia ens ajuda a rebaixar costos de producció i fer l’empresa més sostenible”
Cal Xulic és una empresa familiar fundada l’any 1995, tot i que la família es dedica a l’avicultura des de l’any 1968. Propietat de Josep Piñol, l’explotació es caracteritza pel seu ús de tecnologia pionera en el sector i l’anàlisi de dades constant de les seves aus, la qual cosa els permet d’oferir una qualitat superior del producte final vetllant al mateix temps pel benestar dels animals. Gràcies a la seva actualització constant i a l’accés a les últimes tecnologies del sector, en contacte directe i col·laboració amb molts dels fabricants, la gestió de Cal Xulic és un èxit, perquè amb uns costos molt baixos ha aconseguit un marge de beneficis prou ample per poder ampliar el negoci fins a les quatre naus actuals. L’empresa ha estat guanyadora del premi PITA 2021 en la modalitat Empresa agrària per la implementació d’un sistema amb l’última tecnologia robòtica amb el desenvolupament de dos robots, ChickenBoy i Undecex, que permeten fer una anàlisi i un control exhaustius de les condicions i evolució de les aus.
Des de 1988, Josep Piñol està al capdavant de l'empresa Cal Xulic S.L. Al llarg d’aquests anys ha efectuat diversos cursos de formació per estar al dia amb l’activitat i negoci empresarial. Al mateix temps, des de l’empresa no han parat d'actualitzar les naus i dotar-les de tecnologia per aconseguir uns resultats satisfactoris, tant per a l'empresa com per a altres empreses que han confiat en ells per dur a terme proves, recerques i investigacions. Al llarg dels anys han participat en diferents proves i projectes com la cessió de dades tècniques a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida, Precision Livestock Farming (PLF) (avicultura de precisió monitoritzada), el projecte FAROMATICS (Desenvolupament de robots en tasques de vigilància i control de paràmetres ambientals i comportament) o UNDETEC, que permet desenvolupar una eina per feines físiques per ajudar al granger. Actualment estan ampliant l’explotació amb la incorporació del seu fill, el Cesc Piñol, al món de l’avicultura.
-Què us va impulsar a participar als premis PITA?
Un dia ens vam assabentar de l’existència d’aquests premis. Els hi vam comentar a la família i ens van animar a participar-hi.
-Com va néixer la idea d’implantar la tecnologia robòtica a la vostra nau?
La idea va sorgir per millorar en les tasques d’interpretació de dades a accions eficients i per estalviar-nos feines pesades. Poder detectar anomalies en la salut de les aus en naus on hi ha una gran concentració d’animals és una tasca difícil. Comprovar un per un que la seva alimentació i pes són els indicats suposa una gran càrrega de treball per al granger. Per sort, la robotització i informatització estan presentant grans avenços també en el sector avícola. Gràcies a l’obtenció d’aquesta nova maquinària robòtica, no només aconseguim facilitar la feina, sinó que amb els sistemes de recollida de dades que es pengen al núvol es pot consultar a través d’apps tota la informació sobre l’estat dels animals a temps real.
“la robotització i informatització estan presentant grans avenços també en el sector avícola”
-En què consisteix la tasca dels dos robots?
Chickenboy fa una feina de recollida de mostres i anàlisi de dades. Aquest robot està dotat d’intel·ligència artificial que permet guiar-nos en les decisions diàries. Segons les dades que ens aporta sobre la salut i el benestar dels animals, podem ser més eficients tant en estalvis energètics com en maneig. El robot es compon de vuit càmeres, quatre tèrmiques i quatre de vídeo, que controlen factors com l’estat i la temperatura dels animals, l’índex d’activitat, l’estat del jaç i dels accessoris com els abeuradors i la lluminositat de la nau. La seva anàlisi dels excrements és de gran importància, ja que es pot actuar ràpidament quan localitza un trastorn digestiu.
Undecex fa una feina més física al ajudar-nos a recollir les baixes diàries i, a més a més, la informació de cada una d’aquestes baixes ens dona la informació necessària per fer previsions de l’estat de salut i la correcta evolució a temps real de cada lot. La seva capacitat per poder
pesar i fer anàlisis fa que Undecex pugui recollir i enviar dades que ajudaran a saber les causes de la defunció dels animals, i d’aquesta manera poder evitar més pèrdues. Les altres dues funcions consisteixen a pesar les aus vives, gràcies a una bàscula que es mou de manera automàtica, i transportar subministrar pinso als animals sense que el granger se n’hagi de fer càrrec.
-Quins avantatges ofereix aquesta tecnologia al negoci?
Aquesta tecnologia ens ajuda a rebaixar costos de producció i fer l’empresa més sostenible al controlar minuciosament tots els paràmetres climàtics de mobilitat i comportament.
També ens vigila el benestar dels animals, que això es tradueix en la qualitat de les canals.
“(Aquesta tecnologia) vigila el benestar dels animals, que això es tradueix en la qualitat de les canals”
-Quins altres reptes de futur us plantegeu?
Estem creant una nova granja amb grans novetats constructives. Com a prioritat principal hi trobem el baix consum energètic, al aprofitar recursos naturals, i la instal·lació de maquinària de baix consum gràcies a les dades que fins ara no estaven al nostre abast.
“Estem creant una nova granja amb grans novetats constructives de baix consum energètic”