ENTREVISTA | 01/08/2022  Ruralcat

Carlos Gómez  “La nostra idea era crear un sistema de cultiu eficient, sostenible i que fos una alternativa real a l'agricultura tradicional”

Entrevistem Carlos Gómez, líder tècnic de Groots Hydroponics, guanyador de la modalitat de Jove Emprenedor/a Innovador/a dels premis PITA 2021

Carlos Gómez és el líder tècnic de l'equip de Groots. Anteriorment va estar involucrat en diversos macroprojectes en Laing O’Rourke, una empresa d'enginyeria civil internacional. Fa tres anys va fundar Groots juntament amb dos companys de l’escola, Alessandro Calcagno i Joaquim Bas. Des de llavors, Carlos Gómez ha liderat el disseny del sistema de cultiu en vertical per a interiors Groots i els sistemes de cultiu per a botigues Groots Hubs i per a llars Boombi. Té un màster en Enginyeria Ambiental i Civil de l'Imperial College London.

L’empresa Groots es dedica a elaborar i comercialitzar aliments sostenibles, locals i saludables gràcies al desenvolupament d’una tecnologia de producció agrícola que permet cultivar a qualsevol lloc i en qualsevol moment de l’any. Es basa en el cultiu de vegetals a prestatgeries situades a torres modulars, l’anomenada agricultura vertical, que optimitza l’ús de l’espai i maximitza la qualitat de les plantes. Carlos Gómez, líder tècnic de Groots, ha estat guanyador del premi PITA 2021 en la modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a.

 

-Què us va impulsar a participar als premis PITA?

Vam participar en el premi PITA perquè tenen molt reconeixement en la indústria i experts del sector ens havien parlat molt bé d'aquests premis.

 

-Com va néixer la idea de crear el vostre projecte empresarial?

Groots neix del nostre interès per l'ús eficient de recursos en processos cíclics. La nostra idea era crear un sistema de cultiu eficient, sostenible i que fos una alternativa real a l'agricultura tradicional.

 

 

-Com funciona el sistema d’hidroponia i quins avantatges ofereix?

La hidroponia consisteix a conrear sense terra. Solen ser sistemes en els quals es recircula una solució d'aigua i nutrients que entra en contacte amb l'arrel. Així, la planta absorbeix el que necessita i la resta es reaprofita. Aquest sistema és més net, permet controlar de manera precisa el que la planta rep i dona peu al cultiu vertical, que pot ser en prestatgeries o en torres.

 

“(La hidroponia) és un sistema més net, permet controlar de manera precisa el que la planta rep i dona peu al cultiu vertical”

 

-Per promoure l’agricultura vertical entre els consumidors, Groots ha muntat petites granges verticals dins de supermercats. Com estan funcionant? Quantes en teniu instal·lades actualment?

Hem anomenat Groots hubs a aquestes petites granges. Són rèpliques en miniatura de les nostres granges. En elles conreem verdures directament dins del supermercat. Cada tres setmanes fem la collita allà i expliquem els avantatges del producte i de la nostra manera de conrear, que principalment són l'estalvi d'aigua, l’estalvi de quilometres de transport i la qualitat i frescor del producte.

 

 

“(Les Groots hibs) són rèpliques en miniatura de les nostres granges. En elles conreem verdures directament dins del supermercat”

 

-Quins altres reptes de futur us plantegeu?

Estem tancant una ronda d'inversió i en plena construcció d'una nova granja que tindrà una capacitat per a 300.000 plantes. Enguany ampliarem la nostra gamma de productes per a començar a cobrir una part més àmplia de la dieta, mantenint sempre els nostres pilars, la sostenibilitat i la consciència social.