EVA MÚRCIA “Aquest projecte volia sensibilitzar tota la població de la importància de consumir i demanar producte local”
Parlem amb Eva Múrcia, impulsora de l’aplicació La Piriteca, nominada al premi Ruralapps 2021 en la modalitat Ciutadania.
Eva Múrcia és tècnica del Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya i responsable de gestionar els projectes de cooperació d’aquesta entitat. Des del CAUC treballen per crear iniciatives que ajudin al desenvolupament del territori a partir de diversos projectes, des de potenciar que els i les joves puguin tenir oportunitats en territoris rurals a prioritzar el producte local com un element prioritari en el desenvolupament local, entre d’altres. Gràcies a la seva feina pot treballar amb diferents agents del territori i crear iniciatives tan interessants com la Piriteca.
La Piriteca és una aplicació que connecta el sector agroalimentari amb el sector de l’hoteleria i la restauració de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, a fi donar identitat al producte alimentari local i crear vincles entre les persones i sectors d’hoteleria d’ambdues comarques i les diferents associacions gastronòmiques i de producte local del territori. Aquesta app ha estat nominada al premi Ruralapps 2021 en la modalitat Ciutadania.
Què us va impulsar a participar en els premis Ruralapps?
Volíem donar valor a l’eina de la Piriteca, que fa un parell d’anys que existeix. Aquesta és una aplicació que realitza difusió i conscienciació a la població local sobre la gastronomia i els productes locals de les dues comarques. Pretén que els usuaris puguin saber en quins establiments s’utilitza producte local i també una plataforma on es puguin comprar productes de proximitat de manera ràpida i senzilla. També es pot donar un cop d’ull a tots els productors i productores locals que treballen el seu producte en aquestes comarques i conèixer una mica més sobre la seva experiència, els seus productes i les seves iniciatives.
“Aquesta és una aplicació que realitza difusió i conscienciació a la població local sobre la gastronomia i els productes locals de les dues comarques”
Com va néixer la idea del projecte?
La idea de crear la Piriteca va néixer arran de la pandèmia de l’any 2020. Aquest projecte volia sensibilitzar tota la població de la importància de consumir i demanar producte local als establiments de restauració. Per fer-ho, es volien crear sinergies entre ambdós sectors (agroalimentari i restauració) i d’ambdues comarques (Alt Urgell – Cerdanya). No obstant això, es volia aconseguir aquest objectiu a partir d’accions presencials, però, quan va arribar la pandèmia, vam optar per engegar una aplicació per reduir els contactes.
Com funciona la vostra aplicació i quins avantatges suposa per al sector de l’hostaleria, l’agroalimentari i el públic en general?
L’aplicació es pot descarregar a la botiga d’Android o IOS. A partir d’aquesta aplicació es poden conèixer tots els productes que s’elaboren a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, saber qui hi ha al darrere i les històries de cada projecte, descobrir els establiments on pots consumir-los i les seves iniciatives, comprar els productes per l’app o saber on pots anar a comprar-los, conèixer les entitats i associacions que hi participen i el que fan, informar-se de tots els actes i esdeveniments de les dues comarques i regalar el sabor de la Cerdanya i l’Alt Urgell.
Suposa uns grans avantatges, ja que per al sector de l’hostaleria els hi dona visibilitat i a la vegada permet mostrar aquells que utilitzen producte local i també permet conèixer la ubicació i les dades de contacte i fins i tot reservar taula. Per al sector agroalimentari també permet difondre les seves iniciatives i vendre els seus productes amb un sol clic. Pel públic en general facilita la compra i la coneixença dels establiments que utilitzen producte local.
“Per al sector agroalimentari també permet difondre les seves iniciatives i vendre els seus productes amb un sol clic”
A quins usuaris va dirigit?
Principalment, va dirigit a les persones que viuen a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya. També s’adreça a aquelles persones que venen de visita a aquestes comarques, sigui de manera temporal o de manera més continuada i tenen interès en una alimentació basada en productes del territori.
Quants usuaris hi ha adherits actualment?
Actualment, hi ha sis associacions que participen en el projecte: Menja’t l’Alt Urgell, Agroalimentària de Cerdanya, Productors i Elaboradors Ecològics de Cerdanya i l’Alt Urgell, Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell, Associació d’Hotels i Càmpings de la Cerdanya i Cuina Pirinenca de Cerdanya. Pel que fa a nivell individual, del sector agroalimentari hi ha 30 productors i del sector d’hostaleria hi ha 22 restaurants i hotels.
Quantes descàrregues teniu registrades?
Fins al moment tenim registrades 1.070 descàrregues, però va en augment. Únicament en el mes de gener hem tingut més de 5.000 visites.
Teniu prevista alguna millora, innovació o projecte de futur?
La principal novetat és que des de finals d’octubre aquesta aplicació és gestionada directament per les sis associacions. A més, s’estan implantant diverses novetats, com per exemple, s’està estudiant poder comprar directament a través de les xarxes socials o utilitzar el WhatsApp per rebre comandes, entre d’altres.