ENTREVISTA | 31/10/2023  Ruralcat

IRATXE PERALES  "Amb Honey.AI el preu per anàlisis és de l'ordre de 5 vegades més baix, i els resultats s'obtenen en una hora, en lloc d'una setmana"

Parlem amb Iratxe Perales, impulsora de HONEY.AI, el projecte guanyador dels premis RuralApps 2022 en la modalitat professional.

Iratxe Perales és enginyera industrial i enginyera química superior per la Universitat Politècnica de Catalunya. Té un màster en Gestió de Projectes industrials també per la UPC. Té experiència prèvia dirigint grups d'enginyeria en el sector privat, així com desenvolupant projectes per portar prototips tecnològics al mercat en el sector dels residus, medi ambient, i sector alimentari, i coordinant projectes finançats per la UE (FP7, H2020). Des de 2019, Iratxe Perales és cofundadora de Microfy Systems i gestiona la part d'operacions de l'empresa.

HONEY.AI forma part de Microfy Systems. Es tracta d’un robot intel·ligent per a l’aplicació en l’apicultura que mitjançant un equip d’Internet de les Coses, permet fer anàlisis pol·líniques i de qualitat de la mel de forma automàtica i autònoma, mitjançant microscòpia, robòtica, visió per computador i eines d'aprenentatge profund.

 

Què us va impulsar a participar en els premis Ruralapps?

L'any passat vam estar en contacte amb Eurecat arran d'un projecte de I+D que vam fer i on ells participaven, i coneixien Honey.AI. La persona encarregada de comunicació i xarxes ens va enviar un enllaç on s'informava de la convocatòria i ens va dir que creia que la nostra invenció encaixava molt. En veure les bases, vam confirmar que la nostra aplicació digital complia perfectament el que es volia fomentar amb aquest tipus de premis i iniciatives, així que vam decidir aplicar!

 

Com va néixer la idea del projecte?

Microfy Systems es va fundar el 2014 com una empresa tecnològica que desenvolupava maquinària industrial pel sector alimentari. El primer producte desenvolupat era una màquina de processament de mel que funcionava amb ultrasons de potència. L'objectiu d'aquesta tecnologia era el tractament de mel no agressiu, sense utilitzar altes temperatures com es fa actualment en l'àmbit més industrial. Arran del continuat contacte amb el sector de la mel i les cooperatives/associacions apícoles, vam assabentar-nos de la problemàtica actual que tenen amb les directives i el control de la qualitat del producte, i dels diners que han d'invertir cada any en analítiques. Vam pensar que Microfy Systems tenia potencial per desenvolupar i oferir una solució digital per aquest problema. Així va néixer Honey.AI.

 

Com funciona l’aplicació i quins avantatges suposa per al sector apícola?

Honey.AI és una eina que combina un hardware i un software. Per una banda, hem automatitzat un microscopi digital bàsic, de manera que no cal un expert en tècniques analítiques per saber usar-ho (perquè el sistema va sol), i, per altra banda, hem creat un mòdul d'intel·ligència artificial que és capaç d'analitzar les imatges extretes, tal com ho faria un expert. Podem dur a terme anàlisi pol·línica, de llevats, de color, de grau de cristal·lització, etc.

 

 

Oferim una solució molt fàcil d'utilitzar al client, que s'estalvia haver de subcontractar un laboratori extern. Amb Honey.AI el preu per anàlisis és de l'ordre de 5 vegades més baix, i els resultats s'obtenen en una hora, en lloc d'una setmana. A més a més, no presenta error humà, per la qual cosa redueix la variabilitat entre laboratoris.

“Podem dur a terme anàlisi pol·línica, de llevats, de color, de grau de cristal·lització, etc.”

 

A quins usuaris es dirigeix HONEY.AI?

Ens dirigíem a apicultors professionals, cooperatives i associacions apícoles, i envasadors de mel. També ens han contactat alguns laboratoris petits apícoles i veterinaris apícoles que avui dia no tenen el know-how per fer aquestes analítiques, però amb el nostre sistema podrien oferir aquest tipus de servei als seus clients.

 

Quants usuaris hi ha adherits actualment?

El sistema ha sortit en preventa aquest 2023. Tenim clients grans com Miel Granja San Francisco i Apisol que estan provant el sistema en proves pilot. Actualment, hem rebut peticions de diferents cooperatives i associacions d'arreu d'Espanya interessades a comprar-ho amb les noves ajudes del Pla Apícola de la PAC de 2023.

 

Quantes descàrregues teniu registrades?

L'aplicació no es descarrega. La nostra aplicació és una APP d'escriptori que nosaltres proporcionem al client quan fa la compra física del dispositiu. No es pot fer anar l'APP en un ordinador si no tens el nostre microscopi robotitzat, i no pots fer anar el microscopi si no tens la nostra APP. És una combinació d'ambdues parts.

 

“No es pot fer anar l'APP en un ordinador si no tens el nostre microscopi robotitzat, i no pots fer anar el microscopi si no tens la nostra APP. És una combinació d'ambdues parts”

 

 

Quins reptes de futur us plantegeu?

Tenim 3 reptes actualment. En primer lloc, millorar la precisió de les prediccions i que el sistema sigui capaç de fer un primer screening de frau en mel. També volem certificar el dispositiu per Microval o AOAC, o acreditar-nos com a laboratori amb la ISO 17025. Finalment, volem entrenar Honey.AI per ser capaç de treballar bé també amb altres mels de fora d'Espanya, incloent-hi altres països europeus, així com països àrabs i sud-americans.