ENTREVISTA | 20/12/2023  Ruralcat

EMILIO GIL  “DOSAVIÑA ajuda a l'agricultor a una millor gestió en l'aplicació de productes fitosanitaris i permet una reducció considerable de la quantitat de producte utilitzat”

Parlem amb Emilio Gil Moya, impulsor de DOSAVIÑA, una de les empreses finalistes del premi Ruralapps 2022 en la modalitat ciutadania.

Emilio Gil és Catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, on dirigeix el grup de recerca de la Unitat de Mecanització Agrària. És professor del programa de doctorat en agricultura i ciències forestals de la Universitat de Torí (Itàlia), i ha estat professor de la Universitat de Cornell, als Estats Units. És coordinador de diferents projectes de recerca nacionals i internacionals; és assessor del Ministeri d'Agricultura d'Espanya, Xipre, Sèrbia i Uruguai. Membre acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Europea de Doctors. També és editor i expert revisor de revistes científiques internacionals del sector i ha ofert nombroses conferències internacionals. Forma part també, com a president, del jurat de novetats tècniques de FIMA i president d'AESAVE.

DOSAVIÑA és una eina per a la determinació del volum òptim d'aplicació en tractaments fitosanitaris en vinya basat en les característiques estructurals de la vegetació i el tipus d'equip utilitzat. També determina els paràmetres adequats de la maquinària emprada per a una correcta aplicació. Es tracta d’una tecnologia innovadora que fomenta la implementació de les bones pràctiques i la gestió integrada amb el calibratge automàtic d’equips.

 

Què us va impulsar a participar en els premis PITA?

La convocatòria RuralApps gaudeix d’un reconegut i apreciat  prestigi per part del sector des de fa molt de temps. El grup d’investigació que dirigeixo, la Unitat de Mecanització Agrària de la UPC, ha treballat intensament els últims anys per desenvolupar una eina útil que pogués ajudar als agents involucrats, fonamentalment agricultors i assessors. Els resultats obtinguts amb l’aplicació desenvolupada ens han motivat a presentar-la al premi RuralApps.

Com va néixer la idea del projecte?

Ens hem de traslladar a finals dels anys 90, que és quan, a partir de la meva tesi doctoral, es comencen a recopilar dades. Després de més de 20 anys de treball, i amb l'acumulació d'una important quantitat de dades i informació, decidim transformar les eines inicialment desenvolupades en altres formats, en una aplicació per dispositius mòbils a l'abast de tots els usuaris. L'objectiu va ser posar a l'abast de tothom una eina pràctica que la facilités el complex procés de l'aplicació dels productes fitosanitaris, especialment en un cultiu tan important com la vinya.

Aplicació DOSAVIÑA

 

Com funciona l’aplicació i quins avantatges suposa per al sector vitivinícola?

L’eina compleix un objectiu fonamental: ha de ser simple i útil. L’usuari, navegant per una successió de pantalles molt intuïtives i molt gràfiques, introdueix la informació que el sistema sol·licita, sempre de forma àgil i simple. I l’aplicació retorna els resultats a l’usuari. Tot plegat està disponible en nou idiomes i amb múltiples possibilitats per intentar donar cobertura a la gran majoria de tipologies de vinya existents arreu del món.

 

“L’usuari introdueix la informació que el sistema sol·licita, sempre de forma àgil i simple. I l’aplicació retorna els resultats a l’usuari”

 

A quin usuari es dirigeix DOSAVIÑA?

Tal com deia anteriorment, fonamentalment a agricultors i assessors, especialment dedicats a l'ús de productes fitosanitaris. No obstant això, es tracta d'una eina universal i gratuïta, disponible en nou idiomes diferents i en dos sistemes operatius (Android i IOS). DOSAVIÑA també és una eina molt adient per activitats de formació i de transferència de tecnologia, i en aquests moments s'utilitza en nombrosos centres de formació, programes d'extensió i ofertes formatives especifiques, inclòs el programa de formació BTSF de la Comissió Europea.

 

Quants usuaris hi ha adherits actualment?

El nostre objectiu a l’hora de desenvolupar l'aplicació no fou en cap moment disposar de dades d'usuaris. Sabem que s'utilitza arreu de les diferents zones vinícoles del planeta, des de la Xina i Austràlia als Estats Units, passant per Sud-àfrica, Europa i Amèrica del Sud, per les consultes i feedback que rebem dels usuaris. Per anar millorant l'eina, ens aporten més valor els comentaris dels usuaris que no la quantificació dels mateixos en un moment determinat.

 

“Sabem que s'utilitza arreu de les diferents zones vinícoles del planeta, des de la Xina i Austràlia als Estats Units, passant per Sud-àfrica, Europa i Amèrica del Sud”

 

Quantes descàrregues teniu registrades?

De fet, nosaltres no les tenim registrades. Estan registrades en un servidor del desenvolupador, i després de fer la consulta, ens ha confirmat que hi ha un important número de descàrregues en totes les zones vitivinícoles del planeta. En qualsevol cas, podem parlar de milers de descàrregues, segons les últimes informacions rebudes. I ni una sola queixa, tot al contrari. Vol dir que, en certa manera, l'eina és útil.

 

Quins reptes de futur us plantegeu?

El repte que ens plantegem, com a grup d'investigació, és millorar dia a dia tant els continguts com el mode de funcionament de l'aplicació, a més d'incrementar-ne la difusió i l'ús, ja que ha quedat demostrat que l'ús de DOSAVIÑA ajuda a l'agricultor a una millor gestió en l'aplicació de productes fitosanitaris, permet una reducció considerable de la quantitat de producte utilitzat i, sobretot, acosta les noves tecnologies al dia a dia dels agricultors. Finalment, també vull destacar que en aquests moments estem treballant en un projecte per combinar imatges de satèl·lit amb l'aplicació DOSAVIÑA i d'aquesta manera anar avançant en la completa automatització del tot el procés.