Ester Andreu “Podem dir que fem un oli d’oliva verge extra, que només és suc d’oliva i de residu zero”
Parlem amb Ester Andreu de Torclum, el projecte guanyador del premi PITA 2023 en la modalitat jove emprenedor/a.
Ester Andreu Montoy va estudiar administració i finances, però des de petita que ha ajudat a casa seva, al tros. L'any 2007 va començar el projecte Torclum amb la seva parella Jordi Pascual, a la Bisbal del Penedès, on tenen les terres i on han instal·lat des de fa 2 anys el seu propi molí d'oli per tancar tot el cercle. Fan oli de les seves oliveres i el comercialitzen ells mateixos sense intermediaris. Es tracta del seu projecte de vida.
Torclum és una empresa familiar ubicada a la Bisbal del Penedès i dedicada a l’elaboració d'oli d'oliva verge extra de producció ecològica a partir d'olives arbequines. La seva filosofia sempre ha estat buscar i conèixer nous mètodes tant en el cultiu de l’olivera com en l’elaboració de l’oli. Després de nou anys treballant amb un grup d'enginyers, han aconseguit patentar un sistema per elaborar l'oli d'oliva separant el pinyol de la polpa, sense trencar-lo, amb una despinyoladora. Amb aquest sistema han aconseguit produir un oli de millor qualitat i una millora ambiental, ja que el fet de no trencar el pinyol redueix el consum energètic i d’aigua i augmenta el volum de producció de la màquina. A més, també disposa d'un software i sensors propis que augmenten l'efectivitat en el treball reduint al màxim el consum energètic.
Què us va impulsar a participar en els premis PITA i què suposa per a vosaltres rebre aquesta distinció?
Ja fa anys què ens arribava Informació d'aquests premis, però el nostre projecte no estava encara prou madur per poder-hi participar. Això ens feia esperar i continuar treballant perquè estigués el més madur possible i sobretot, que el que estàvem fent, funcionés. Aquesta distinció per nosaltres és el reconeixement de molts anys d'esforç treballant per millorar el procés d'extracció de l'oli.
D’on neix la necessitat d’implementar el procés de separar el pinyol de la polpa per a l’elaboració i extracció de l’oli d’oliva?
Tot va començar quan vàrem conèixer el projecte QOODs, fa uns anys en una entrega de premis de la comarca. Ells hi van assistir per un molí portàtil que havien dissenyat i nosaltres per producte. Allà va començar la nostra amistat i moltes hores de trobades i xerrades. Nosaltres sempre havíem volgut arribar a tenir el nostre propi molí d'oli per poder fer oli a la nostra manera, i volíem intentar diferenciar-nos de la resta amb la Innovació del procés.
Arran d'aquest molí portàtil, vàrem col·laborar amb ells durant 9 anys. Avui encara hi col·laborem amb un sistema diferent, i el 2022 vam posar en pràctica el sistema nou. Durant aquests anys teníem moltes propostes per aplicar, però volíem un molí sostenible i que consumís poca energia, i el fet de treure el pinyol abans ens feia baixar molt aquest consum perquè li traiem un 40% del volum al procés. Això feia que la pasta fos més líquida i no hagués de treballar amb tant d'esforç.
“Volíem un molí sostenible i que consumís poca energia, i el fet de treure el pinyol abans ens feia baixar molt aquest consum”
Com funciona aquest procés i quins avantatges aporta a l’elaboració i extracció de l’oli d’oliva?
El funcionament és similar als altres, però té alguns passos diferents. El primer és passar per una despinyoladora. Un cop el pinyol està net i ja té la polpa separada, aquesta cau a les batedores i el pinyol en uns sacs o caixes grans. Aquests pinyols, els portem al camp per treure tota la humitat, i així després el podem fer servir per biomassa. Nosaltres l'utilitzem per escalfar les nostres instal·lacions , la casa i l'aigua sanitària.
“ Aquests pinyols, els portem al camp per treure tota la humitat, i així després el podem fer servir per biomassa”
Un cop la pasta està al punt, amb temperatura d'entre 21º i 22º, es desplaça al separador. Aquí separem la pasta i la poca aigua que porta l'oliva ( perquè no hi afegim aigua durant el procés) i l'oli. Com podeu veure, no parlem de cap decànter, perquè no en tenim. Aquest procés també fa que no treballem a grans revolucions, i d’aquesta manera, el producte està més cuidat.
Quan tenim l’oli ja separat el portem als dipòsits perquè reposi, i també el passem per un filtre per treure les impureses que puguin quedar.
La pasta residual que ens queda torna al camp amb les fulles i d’això en fem un compostatge per l’any següent aplicar als camps. D’aquesta manera no generem residus i tot té una segona vida. Podem dir que fem un oli d’oliva verge extra que només és suc d’oliva i de residu zero.
Implementar aquest procés no només ha estat un pas innovador, sinó que també us ha portat a l’eficiència, la sostenibilitat i la responsabilitat ambiental. Quins beneficis ha suposat pel vostre projecte?
Com hem explicat, per nosaltres el fet de no generar residu ens dona un valor afegit al producte. Amb la situació actual i el problema d’avui dia que tenim amb el canvi climàtic ens omple d’orgull haver arribat on hem arribat. També cal destacar que el passat estiu 2023 vàrem implantar tota una bateria de plaques solars perquè el molí i les instal·lacions també funciones amb energia solar.
Buscar i conèixer nous mètodes tant en el cultiu de l’olivera com en l’elaboració de l’oli forma part de la vostra filosofia. Hi ha algun aspecte relacionat amb els mètodes de cultiu que destaqueu del vostre projecte?
Treballem amb agricultura ecològica i ens agradaria, ja que també ens hem format una mica amb la biodinàmica i ja apliquem alguns aspectes, acabar d'enfocar-ho cap aquí. Creiem que és important cuidar els sols i que amb la falta d'aigua que tenim a la zona, les cobertes vegetals ens poden ajudar una mica. Sabem que no n'hi ha prou i hem de continuar buscant informació i mètodes que ens puguin ajudar al cultiu. Al final sense una bona matèria primera bona no podem fer un bon oli d'oliva.
“Creiem que és important cuidar els sols i que amb la falta d'aigua que tenim a la zona, les cobertes vegetals ens poden ajudar una mica”
Quins reptes de futur us plantegeu des de la vostra empresa?
Ara per ara encara estem una mica saturats amb tot el que portem fent durant aquests últims 4 anys amb inversions i molts esforços físics, mentals i sobretot econòmics. Però segur que ens sortiran idees noves i seguirem intentant millorar el sector. Ara el que volem, a través de les visites d’oleoturisme, és explicar el què fem i com ho fem, i fer pedagogia del sector de l’oli. Creiem que és necessari fer arribar aquesta informació a tothom.