ENTREVISTA | 09/07/2024  Ruralcat

JORDI OLIVER  “Un dels grans objectius és acostar l’assistència en temes de recursos hídrics i les millors pràctiques de l’agronomia del reg al sector agrícola”

Parlem amb Jordi Oliver, coordinador de RegAssist, la xarxa d’assistència al reg.

Jordi Olivé és de Mallorca, però fa més de 20 anys que Lleida el va adoptar. És enginyer agronòmic (Universitat de Lleida) i recentment ha presentat la tesi doctoral en temes de relacions hídriques, dinàmiques de carboni i canvi climàtic. Fa uns anys que va començar a treballar en el programa d'Ús Eficient de l'Aigua en Agricultura (UEAA) de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Aquí és on li van encomanar la seva passió per l'agronomia del reg. Actualment, encara al mateix programa de l'IRTA, és coordinador de RegAssist, la xarxa d'assistència al reg.

Què va inspirar la creació de RegAssist?

RegAssist neix durant la situació d’extrema sequera que hem tingut al país. Des del programa d’UEAA es va veure la necessitat de connectar de manera permanent, propera i eficaç, l’àmbit de la recerca en l’agronomia i tecnologia del reg i els diferents agents involucrats en la gestió de l’aigua agrícola. La idea és rebre les demandes que el sector té en temes d’agronomia del reg i gestió de recursos hídrics per proporcionar una bona assistència i les eines que calguin per a fer més eficient la gestió de l’aigua. 

 

“La idea és rebre les demandes que el sector té en temes d’agronomia del reg i gestió de recursos hídrics”

 

Quins són els objectius principals que és volem aconseguir amb RegAssist i com s’integra en el panorama més ampli de la gestió de recursos hídrics?

Regassist desplegarà tècnics especialistes en recursos hídrics en l’agricultura per tot el territori. De moment, hi haurà un especialista per la zona de Lleida, pel Camp de Tarragona, la zona del Maresme-Baix Llobregat i a Girona. Des del programa d’UEAA s’ha fet recerca en recursos hídrics en l’agricultura des de fa més de 30 anys. Per tant, un dels grans objectius és acostar l’assistència en temes de recursos hídrics i les millors pràctiques de l’agronomia del reg al sector agrícola. Aquest objectiu el podem dividir en dues branques: transferir informació i coneixement als usuaris de l’aigua agrícola i per altra banda, rebre per part del sector informació, ja sigui en forma de sol·licituds directes d’acció o en forma de dades, que puguem convertir en accions d’impacte en l’eficiència de l’aigua en agricultura. Aquesta retroalimentació constant és bàsica per a millorar també des de l’àmbit de la recerca i ajustar-se millor a les singularitats pròpies de cada zona d’acció.

 

“donar resposta a l’escassetat d’aigua com en episodis de sequera ja sigui impulsant l’ús d’aigües alternatives als embassaments pel reg o la implementació de plans de contingència.”

 

Un altre dels grans objectius és la difusió de tecnologies  i eines digitals aplicades al reg. Des de l’IRTA fa anys que es treballa amb tecnologies avançades com l’ús de sensòria en agricultura, simuladors i bessons digitals, reg intel·ligent i l’ús de teledetecció a petita (parcel·les) i gran (comunitats de regants) escala sempre recolzant-se en un coneixement agronòmic previ sòlid. Per tant, l’acompanyament en la digitalització del reg per a millorar la seva eficiència.

Evidentment, un dels objectius principals és donar resposta a l’escassetat d’aigua com en episodis de sequera ja sigui impulsant l’ús d’aigües alternatives als embassaments pel reg o la implementació de plans de contingència.

Per acabar, també consta entre els objectius l’acompanyament a la implantació d’infraestructures de reg sigui per a modernitzar o per a proporcionar aigua a zones que ho requereixin.

 

Quins són els serveis principals que ofereix RegAssist als usuaris i com s’implementaran?

Valorem oferir qualsevol servei que ens permeti d’alguna manera acostar-nos als objectius prèviament esmentats. Per posar uns quants exemples, participem activament en activitats de transferència en l’àmbit de l’aigua per difondre el coneixement, estant en contacte amb els agents locals, promovem la posada en funcionament de proves pilot o parcel·les demostratives adaptades a les necessitats locals, podem proporcionar informació a gran escala que ajudin a prendre decisions als gestors de l’aigua, creació de manuals i documents tècnics de referència, posar a l’abast plataformes digitals de gestió de dades...

La implementació d’aquests serveis es realitzarà a través de les sol·licituds dels interessats en les diverses formes que es considerin més oportunes en cada cas. Per exemple, la transferència, a part de jornades pròpies, es fa gràcies al fet que els agents convocants la sol·liciten o des de RegAssist sol·licitem participar-hi. Per posar un altre exemple més aplicat, una parcel·la demostrativa ja sigui en temes agronòmics o en l’ús de plataformes digitals, es pot implementar a través de projectes col·laboratius amb els agents locals interessats.

 

“Valorem oferir qualsevol servei que ens permeti d’alguna manera acostar-nos als objectius prèviament esmentats.”

 

Quins són els principals reptes que s’enfronta RegAssist en el seu dia a dia i com s’aborden?

El gran repte és sens dubte tenir un impacte real en la gestió i ús de recursos hídrics en l’agricultura del país és a dir, des del gestor de l’aigua fins al regant. Sabent que és molt difícil arribar a l’agricultor, per a abordar aquest repte, la intenció és arribar agricultors a través dels agents locals agregadors d’agricultors.  Per exemple, els regants s’agreguen en les comunitats de regants i els agricultors, siguin regants o no, s’agreguen en associacions com per exemple les ADV, les DO, les escoles de capacitació agrària, cooperatives....

 

“El gran repte és sens dubte tenir un impacte real en la gestió i ús de recursos hídrics en l’agricultura del país és a dir, des del gestor de l’aigua fins al regant”

 

També volem incentivar la col·laboració amb altres entitats públiques i privades que abordin l’agricultura i la gestió de recursos hídrics que permetin donar respostes de país als grans repte de l’escassetat d’aigua conjuntural.

 

Quin impacte s’espera aconseguir amb RegAssist en la gestió del reg i els recursos hídrics?

S’espera tenir directament un impacte positiu en l’eficiència en l’ús de l’aigua en l’agricultura a través de qualsevol via ja esmentada com per exemple l’ús del coneixement en agronomia del reg o d’eines i tecnologies digitals que millorin l’eficiència. Relacionat amb aquest impacte, els recursos hídrics són escassos i hi ha una alta competència per  utilitzar-los. Per tant, ser més eficients, dona arguments al món agrícola per a les seves demandes. Entre tots, hem de deixar constància de les millores realitzades. Així doncs, es pretén tenir un impacte també en la rellevància dels agricultors en la presa de decisions estratègiques de l’aigua.

Per acabar, també es pretén tenir un impacte en la contribució del coneixement científic i tècnic de l’aigua.

 

Quina relació hi haurà amb l’Oficina del Regant?

Des de RegAssist, estar en estreta col·laboració amb l’Oficina del Regant és part de l’essència. El programa d’UEAA de l’IRTA ja participa activament amb l’Oficina del Regant, per tant, la col·laboració amb RegAssist sorgeix ja de forma natural des de l’inici. Per definició, l’Oficina del Regant s’encarrega de formació i transferència tecnològica en reg a més d’assessorament als regants. Per tant, és un dels agents del territori més rellevants per a la implementació d’un projecte com RegAssist. A més, RegAssist també pot servir de suport per a l’Oficina del Regant en l’àmbit territorial i d’assistència al reg i als recursos hídrics. Per tant, la relació que hi haurà serà totalment simbiòtica. 

 

“Des de RegAssist, estar en estreta col·laboració amb l’Oficina del Regant és part de l’essència.”