ENTREVISTA | 12/07/2024  Ruralcat

MARIA JOSÉ ESCORIHUELA I LAIA ROMERO  “La nostra expertesa rau en el desenvolupament d’algorismes innovadors a partir de dades d’Observació de la Terra”

Parlem amb Maria José Escorihuela i Laia Romero, de Lobelia Earth, el projecte finalista del premi Ruralapps 2023 en la modalitat Ruralapps-Professional.

Premi Ruralapps 2023

Maria José Escorihuela (esquerra) és investigadora experta en teledetecció per microones, amb una àmplia expertesa en el desenvolupament d’algorismes per estimar la humitat del sòl. Laia Romero (dreta) és la co-fundadora i directora de Lobelia Earth, i té una reconeguda trajectòria empresarial en la implementació d’aplicacions d’avaluació d'impactes climàtics a partir de dades d’Observació de la Terra.

Lobelia Earth és una empresa pionera dedicada a la producció i interpretació de dades d’Observació de la Terra per avaluar l’emergència climàtica. El seu servei d’humitat del sòl, que actualment opera en més de 40 països, ofereix dades històriques i actualitzades amb una resolució de 100 metres.

 

Què us va impulsar a participar en els premis PITA i què suposa per a vosaltres rebre aquesta distinció?

Vam tenir coneixement de la convocatòria i va ser molt gratificant constatar que la proposta de producte de Lobelia estava molt alineada  amb els criteris d'innovació, aplicabilitat, validesa, operacionalitat i eficiència que són rellevants per a la convocatòria dels Premis RuralApps. Per a nosaltres, veure aquesta alineació ja era un premi, ja que ens reforça en la nostra convicció de com pensem que han de ser els nostres productes.

Ara que hem rebut aquest reconeixement, per a nosaltres suposa un reconeixement molt gran i una oportunitat perquè els nostres serveis puguin tenir encara més impacte en la societat.

 

Visor de la humitat del sòl a 1 km a la conca de l’Ebre.

 

LOBELIA permet monitorar la humitat del sol en l’àmbit de superfície i de l’arrel a una parcel·la individual per estalviar aigua i millorar el control de la producció agrícola. Com va néixer la idea de crear una aplicació amb aquestes característiques?

La nostra expertesa rau en el desenvolupament d’algorismes innovadors a partir de dades d’Observació de la Terra. Des de fa molt temps, tenim molt present la manca d’estimacions precises de precipitació i la poca precisió dels models en les dades d’humitat del sòl. Així doncs, des del moment en què es comencen a desenvolupar satèl·lits amb capacitat per mesurar la humitat del sòl, comencem a treballar amb els potencials usuaris per tal de veure les seves necessitats. Inicialment, les dades de satèl·lit no tenien la resolució espacial i temporal necessària per a les aplicacions agrícoles. Aquesta aplicació ha estat el resultat d’un procés llarg i iteratiu amb els usuaris.

 

“Des de fa molt temps, tenim molt present la manca d’estimacions precises de precipitació i la poca precisió dels models en les dades d’humitat del sòl”

 

Com funciona la vostra aplicació i a quins usuaris es dirigeix LOBELIA?

Un cop definida la superfície a monitorar, el servei està totalment automatitzat. L’usuari pot triar la resolució i la freqüència d’actualització, i les dades es reben a través d’una API o d’una plataforma de visualització d’aquestes dades.

Darrere de l’aplicació hi ha un algorisme complex que requereix una gran capacitat de processament computacional. Aquest algorisme de desagregació, desenvolupat per l'equip d'isardSAT i Lobelia, permet augmentar la resolució espacial de la humitat del sòl actualment disponible des dels satèl·lits SMOS i SMAP. La resolució proporcionada per aquests satèl·lits és de 40 km, i la tècnica de desagregació desenvolupada per isardSAT i Lobelia permet millorar-la fins a 100 m.

Per aconseguir resolucions de 100 m, aquest algorisme combina dades tèrmiques de satèl·lits amb la resolució espacial i temporal necessària.

La resolució de 100 m permet tenir una visió de l’estat del sòl a escala de parcel·la, i pot ajudar als usuaris a preveure el rendiment de les seves collites.

 

Pel que fa al tipus d’usuari, pot tractar-se d’una comunitat de regants, d’un gestor agrícola, de companyies d’assegurances o de clients institucionals que utilitzen aquesta informació com a pre alerta per preveure crisis alimentàries en regions desfavorides.

 

“Per aconseguir resolucions de 100 m, aquest algorisme combina dades tèrmiques de satèl·lits amb la resolució espacial i temporal necessària.”

 

Tenint en compte el context de sequera actual, quins avantatges suposa la vostra aplicació pel sector agrícola?

Aquesta aplicació ofereix avantatges en dues escales d'aplicació. A l'escala de la parcel·la, permet tenir una visió de l'estat del sòl i pot ajudar els usuaris a preveure el rendiment de les seves collites, i també a determinar els nivells de risc per a les assegurances agrícoles. A una escala més gran, proporciona als gestors una visió global de comunitats de regants o conques hidrogràfiques.

L’algorisme de desagregació desenvolupat per isardSAT i Lobelia permet augmentar la resolució espacial de la humitat del sòl dels 40 km fins als 100 m.

 

Quants usuaris hi ha adherits actualment i quantes descàrregues teniu registrades?

Actualment, comptem amb milers d'usuaris i més de 16 milions de km2 monitorats per Lobelia a tot el món. Tenim dos grans grups d'usuaris: el primer està format per milers d'usuaris individuals, mentre que el segon està constituït per institucions. Els usuaris individuals, provinents de tot el món, ens envien les coordenades de les seves parcel·les a través d'una interfície especialment dissenyada per a aquesta aplicació. A canvi, reben l'historial d'humitat del sòl de les seves parcel·les dels darrers 6 anys i mesures de dos paràmetres clau per a la salut del sòl: la capacitat de retenció hídrica de camp i el punt de marciment. A més, reben actualitzacions quasi diàries de la humitat del sòl amb una resolució de 100 metres per optimitzar el reg de manera adequada.

 

“Tenim dos grans grups d'usuaris: el primer està format per milers d'usuaris individuals, mentre que el segon està constituït per institucions”

 

D'altra banda, tenim usuaris institucionals com la FAO, que utilitzen el nostre servei de monitoratge d'humitat del sòl per prevenir plagues de llagosta a tot el nord d'Àfrica i a l'Orient Mitjà, amb l'objectiu de millorar la seguretat alimentària.

 

Quins són els reptes de futur de l’aplicació LOBELIA?

Un dels reptes més importants és poder respondre adequadament al creixement de la demanda de monitoratge del sòl, tant pel que fa a la superfície a monitorar com a la necessitat de tenir informació actualitzada en temps real. Actualment, estem ampliant la nostra infraestructura de processament perquè sigui totalment escalable i flexible de manera que puguem fer front a aquestes necessitats futures amb eficàcia.

A més, estem treballant per oferir millores del servei, com ara l’augment de la resolució fins als 20 m a escala global i el desenvolupament d’una metodologia que permeti inferir la humitat del sòl a l’arrel de manera fiable.

 

“Un dels reptes més importants és poder respondre adequadament al creixement de la demanda de monitoratge del sòl”