ENTREVISTA | 28/12/2017  RuralCat

Gabriel Anzaldi  “Amb SimulaReg, pots millorar les teves estratègies de reg veient-ne abans els resultats i comparant-les amb les d’un expert”

En aquesta entrevista parlem sobre l’eina SimulaReg amb Gabriel Anzaldi, cap de la Unitat de Sistemes de Gestió Intel·ligents d’Eurecat (membre de Tecnio) i gerent de la seu d’Eurecat a Lleida. Simulareg és una eina de formació adreçada a agricultors, tècnics, estudiants i altres usuaris que vulguin ampliar el seu coneixement.

Gabriel Anzaldi, cap de la Unitat de Sistemes de Gestió Intel·ligents d’Eurecat (membre de Tecnio) i gerent de la seu d’Eurecat a Lleida. Font: Eurecat

Gabriel Anzaldi és cap de la Unitat de Sistemes de Gestió Intel·ligents d’Eurecat (membre de Tecnio) i gerent de la seu d’Eurecat a Lleida, des d’on lidera l'equip que desenvolupa aplicacions TIC avançades per als sectors agroalimentaris, energètics, mediambientals i industrials. És enginyer electrònic i de telecomunicacions, màster especialista en telecomunicacions i diplomat en Estudis Avançats en Sistemes Electrònics. La seva extensa trajectòria professional s’ha desenvolupat en els àmbits públic i privat, a escala tant nacional com internacional. Font: Eurecat

Què és el SimulaReg?

És un simulador de reg que ofereix un entorn de proves per poder comprovar el comportament d’un cultiu o parcel·la virtual davant una determinada programació de reg. A la parcel·la virtual, es poden definir paràmetres de climatologia, tipus de cultiu, sòl i sistema de reg; i, en el programador de reg, es poden configurar les estratègies que l’usuari consideri apropiades,  com si es tractés d’un programador de reg convencional.

Una vegada definida la parcel·la i la programació, es poden simular i visualitzar els resultats teòrics de la programació proposada per l’usuari, i comparar-los amb els resultats que obtindria un expert.

 

Quina és la història d’aquesta eina?

SimulaReg és el fruit d’un consorci format pel centre tecnològic Eurecat, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

Vam començar a parlar del projecte l’any 2011. En aquell moment, hi havia diferents simuladors de reg, però cap enfocat a l’aprenentatge o que permetés als agricultors introduir-se d’una manera senzilla en les millors pràctiques de reg. L’any 2012, ens vam presentar a una ajuda europea del programa Life+ i vam obtenir el finançament. Llavors, vam començar el procés de definició i desenvolupament del producte.

La primera fase va ser la creació del programari, per a la qual es va recollir l’experiència i el coneixement agronòmic de l’IRTA i es va integrar en la plataforma. Per validar tot aquest programari, es va realitzar un monitoratge molt exhaustiu en una parcel·la demostrativa de l’IRTA i a 14 parcel·les de 7 comunitats de regants diferents (Canals d’Urgell, Catalunya i Aragó, Segarra-Garrigues, Garrigues Sud, Segrià Sud, Algerri-Balaguer i Carrassumada). La informació es va incorporar a la base de dades del Sistema Expert i es van fer sessions de formació i seguiment dels resultats amb els agricultors col·laboradors.

La segona etapa, de difusió i transferència, va tenir lloc al llarg de 2015. Es van impartir classes de formació i jornades de difusió de l’eina a agents del sector: estudiants d’escoles agràries, agricultors professionals, emprenedors i tècnics.

 

“Arriba a una gran quantitat d’usuaris, ja siguin científics, tècnics, agricultors o estudiants. A més, tothom hi pot accedir en línia de manera gratuïta a través de RuralCat i l’Oficina del Regant”

 

Quins són els punts forts d’aquesta eina? Quin paper pot tenir en la formació en reg?

Com a punt fort, en destacaria la senzillesa i disponibilitat. Com ja he dit, quan vam iniciar el projecte, hi havia altres programadors de reg en el mercat però eren complicats: els usuaris necessitaven proporcionar molts paràmetres per caracteritzar les seves parcel·les. En el SimulaReg, gràcies a la combinació dels models agronòmics proporcionats per l’IRTA i els sistemes d’intel·ligència artificial d’Eurecat, amb poques dades es pot fer una simulació i un ús òptim de l’eina. Així, arriba a una gran quantitat d’usuaris, ja siguin científics, tècnics, agricultors o estudiants. A més, tothom hi pot accedir en línia de manera gratuïta a través de RuralCat i l’Oficina del Regant. De fet, tenim usuaris no només a Catalunya sinó també a Espanya i d’altres països d’Europa i Amèrica Llatina.

Pel que fa a la formació en reg, resulta una eina excel·lent perquè l’usuari pot evolucionar les seves estratègies de reg segons els resultats de les simulacions i la comparació amb les recomanacions de Bones Pràctiques del Sistema Expert. El poden utilitzar els formadors en cursos sobre reg o els usuaris de manera autònoma.

 

“Hem millorat part de la seva programació i la seva usabilitat perquè sigui més pràctica i intuïtiva, i també hem editat noves guies didàctiques”

 

S’han assolit els objectius del projecte? Preveieu desenvolupar més aquesta eina?

L’objectiu era aconseguir una eina senzilla que ajudés a aprendre i consolidar Bones Pràctiques de reg, i això està totalment aconseguit. Considerem que ha estat tot un èxit, no només per tota la gent que s’hi va involucrar, sinó també per la seva difusió i implementació, ja que tenim molta activitat a l’eina.

Tant és així que, malgrat que el projecte Life+ va finalitzar l’any 2015, hem continuat millorant-la. Hem millorat part de la seva programació i la seva usabilitat perquè sigui més pràctica i intuïtiva, i també hem editat noves guies didàctiques per al professorat. Ha esdevingut un projecte útil i de continuïtat.

 

Informació relacionada