ENTREVISTA | 11/06/2021  Ruralcat

Enric Costas  Cultilogic ens permet gestionar tota la informació associada a un negoci agrari i intercanviar dades de tercers

L’app Cultilogic, desenvolupada per Enric Costas de l’empresa Ecostas Smart Services, ha estat la guanyadora del premi Ruralapps 2020 en la modalitat Professional del sector. Gràcies al seu sistema de planificació de recursos empresarials especialitzat en el sector agrari l’aplicació permet integrar tota la informació en una sola plataforma i fa possible la connectivitat de les dades entre els diferents agents, des d’agricultors, ramaders i tècnics fins a l’administració o els proveïdors.

Enric Costas Morago (Santa Susanna, 1982) és enginyer tècnic agrícola, màster en paisatgisme, i màster en logística, transport i mobilitat per la Universitat Politècnica de Catalunya. La seva trajectòria professional es va iniciar com a tècnic de cultiu en un viver de plantes ornamentals, ubicat al Maresme, i va continuar a partir del 2006 com a cap d'obra projectista en una constructora d'obra civil mediambiental. A partir del 2013 i durant set anys va desenvolupar tasques directives a la indústria de l'embalatge (inicialment, a l’àrea de Gestió́ de la Qualitat, Higiene i Seguretat Alimentària i, posteriorment, a l’àrea d'Operacions), que li van permetre conèixer les cadenes d'aprovisionament de la gran indústria de béns de consum. A principis del 2018, amb la voluntat de tornar als orígens familiars dins del sector agrari, va fundar Ecostas Smart Services SL amb la visió de desenvolupar eines per a la millora de processos dins de l’agricultura i ramaderia.

-Què us va impulsar a participar als premis Ruralapps?

Vam considerar que podia ser una bona plataforma per ajudar-nos a fer difusió del nostre projecte. Portàvem tres anys amb el desenvolupament de CULTILOGIC i no havíem dedicat gaires recursos a donar-nos a conèixer. A més a més, teníem com a referents els anteriors guanyadors i vam creure que la nostra proposta i filosofia encaixava força bé amb l’esperit dels premis.

-Com va néixer la idea del vostre projecte d’aplicació?

La idea va néixer el 2015, durant la meva anterior activitat professional, arran de les grans dificultats que ens vam trobar per seleccionar un ERP per implantar a una indústria que en aquell moment es trobava en creixement.

Tot i la gran varietat d'oferta de software i el prestigi de molts ells, a l’hora de decidir per un d'ells havíem d’acabar fent un acte de fe, ja que amb cap teníem una visió prèvia del que ens oferia ni de com encaixaria dins la nostra cadena de subministrament. A més, eren com caixes negres, i qualsevol tipus de personalització o no era possible o implicava un cost econòmic molt alt. Per tant, al final ens obligava a que el sistema de gestió de l’empresa s’adaptés al software; i no al revés, tal i com era desitjable.

Per altra banda, ens vam adonar que, independentment de la qualitat del software, l’èxit de la implantació depenia en gran mesura del consultor que ens oferia l’empresa del software. I malauradament, en molts casos, el seu objectiu era posar en funcionament el software el més aviat possible i sense complicar-se la vida intentant entendre les necessitats reals del client.

En aquest context, em vaig adonar que si en el sector de la indústria, on tot està més consolidat, hi havia aquesta problemàtica, segurament en el sector agrari estaria passant el mateix. Ja feia temps que volia encaminar la meva activitat professional cap a la agricultura. Vaig néixer en una família de pagesos, i des que vaig finalitzar els meus estudis m’havia allunyat de la pagesia. Tenia aquell rau-rau a l'estómac per tornar-hi. Finalment em vaig llençar a la piscina i aquí és com Cultilogic va començar a prendre forma.

-Com funciona Cultilogic i quins avantatges suposa per al sector agrari?

Cultilogic és un software ERP, flexible i modular. Ens permet gestionar tota la informació associada a un negoci agrari i permet intercanviar dades amb qualsevol dispositiu o software de tercers que disposi d'un sistema d’intercanvi de dades. D’aquesta manera, en funció de les necessitats de l'usuari, pot actuar com a HUB on concentrar les dades generades amb altres softwares especialitzats (teledetecció, sensors, GPS, etc.).

“Cultilogic és un software ERP, flexible i modular. Ens permet gestionar tota la informació associada a un negoci agrari i permet intercanviar dades amb qualsevol dispositiu o software de tercers que disposi d'un sistema d’intercanvi de dades”

Actualment, en el mercat existeix una explosió d'ofertes de software que sovint comporta que l’usuari final acabi tenint un munt d’aplicacions al mòbil o a l'ordinador, cadascuna per una funció diferent, però sense interacció entre elles, i això li genera una mica de caos.

Cultilogic s’adapta a les necessitats de cada perfil de client i és molt habitual que personalitzem les funcionalitats d'acord amb les seves necessitats.

La nostra empresa ofereix un servei integral, en què si l’usuari vol, li podem oferir també un servei de consultoria agronòmica i organitzativa, de manera que  Cultilogic es converteix en l'eina que utilitzem per a desenvolupar aquests serveis.

-A quins usuaris va dirigit?

La flexibilitat de Cultilogic i les diferents possibilitats de configuració ens permeten adaptar-nos a qualsevol tipus d’usuari, des de tècnics, empreses de treballs per tercers, o agricultors i ramaders, independentment de la seva dimensió.

-Quants usuaris hi ha adherits actualment?

Actualment tenim unes 450 entitats registrades que utilitzen Cultilogic de manera regular.

-Quantes descàrregues teniu registrades?

Cultilogic és una PWA, això dona l’avantatge que l’usuari es pot instal·lar l’aplicació directament des del navegador d'internet, sense haver d’anar a GooglePlay o al AppleStore. És a dir, no és necessària la descàrrega tradicional de la nostra aplicació per a poder-ne fer ús.

“Cultilogic és una PWA, això dona l’avantatge que l’usuari es pot instal·lar l’aplicació directament des del navegador d'internet”

- Teniu prevista alguna millora, innovació o projecte de futur?

Constantment estem implementant noves millores i funcionalitats. L’estructura del codi i de les dades ens permet desenvolupar molt ràpidament i adaptar-nos al que ens demanen els usuaris. No és estrany que una petició que sorgeix un dia al matí, en una conversa amb l’usuari a dalt del tractor, a la tarda d'aquell mateix dia ja estigui desenvolupada, implementada i disponible.