ENTREVISTA | 08/10/2021  Ruralcat

Marta Palomas  Si no hi ha qui preservi les llavors, les varietats tradicionals cultivades es perdran; de fet ja se n’han perdut moltes

Eixarcolant Llavors neix de la mà del Col·lectiu Eixarcolant l’any 2019, amb l’objectiu de comercialitzar llavors de plantes silvestres comestibles com a resposta a una nova manera d’entendre l’agricultura i l’alimentació. La Cooperativa Eixarcolant Llavors SCCL treballa amb 50 espècies i varietats diferents, cadascuna de les quals es comercialitza amb la fitxa descriptiva corresponent, cosa que aporta tota la informació sobre les característiques, l’agronomia i el potencial de consum. El projecte ha estat candidat al premi PITA 2020 en la modalitat de Jove Emprenedor/a Innovador/a.

Marta Palomas és Enginyera Agrònoma especialitzada en hortofructicultura i jardineria. Ha treballat a Bèlgica en una explotació de fruita ecològica i una botiga de Leuven que buscaven el preu just pels pagesos. Quan va tornar a Catalunya, va començar a col·laborar amb el Col·lectiu Eixarcolant. Actualment treballa com a responsable en el projecte del banc de llavors i la venda de llavors i és la presidenta i impulsora de la Cooperativa Eixarcolant Llavors SCCL. La cooperativa sorgeix a partir del desenvolupament d’una de les línies de treball de l’entitat, que les anomenades plantes oblidades esdevinguin una eina de dinamització del sector primari, d’adaptació i mitigació del canvi climàtic, i de creació d’un model agroalimentari basat en la qualitat, la sostenibilitat i la proximitat que posi el sector primari al centre de l’activitat econòmica.

-Què us va impulsar a participar als premis PITA?

Creiem que el nostre projecte és molt innovador, i els Premis PITA encaixaven molt bé amb la nostra idea de canviar el model de producció i consum, que fem mitjançant les plantes silvestres comestibles, les que tenim al nostre entorn i molts cops ni es coneixen.

-Com va néixer la idea de crear el projecte empresarial?

La idea de crear la línia d’Eixarcolant Llavors apareix en un moment on des de l’entitat comencem a desenvolupar projectes que van més enllà del voluntariat. Teníem ganes de poder oferir a la gent i als pagesos les llavors de totes aquelles espècies que nosaltres defensem amb gran fermesa, però que són difícil de poder adquirir.

Per nosaltres era tancar el cercle, ja que ja fa cinc anys que organitzem la Jornada Gastronòmica de les plantes oblidades i en fem divulgació, com l’edició d’una col·lecció de llibres que parlen de les silvestres comestibles o tastos, però ens plantejàvem que si la gent volia consumir-les, com i on els pagesos podrien comprar-ne llavor? I d’aquí neix la idea de crear la línia d’Eixarcolant Llavors. Les ajudes del DACC de joves agricultors també va facilitar fer el pas endavant.

-Quantes espècies i varietats comercialitzeu?

Comercialitzem tres categories de llavors: les silvestres comestibles, les cultivades tradicionals i les ornamentals tradicionals. Actualment tenim 50 referències a la venda entre espècies i varietats diferents. I aviat incrementarem l’oferta; estem treballant-hi.

“Actualment tenim 50 referències a la venda entre espècies i varietats diferents. I aviat incrementarem l’oferta”

-Quines característiques tenen les llavors? A quin públic/consumidor van dirigits?

Les llavors provenen del nostre banc de llavors, que ens dona la gent gran quan fem prospeccions etnobotàniques, i les silvestres les hem recol·lectat per tot el territori català.

Van dirigides principalment a tot aquell consumidor que vulgui plantar des d’un test fins un hort. Incorporem un manual per saber tot allò necessari sobre cada espècie per poder-la plantar i tenir èxit en el seu cultiu. Actualment també algun horticultor ja ens ha contactat per fer una compra de més quantitat de llavor, per tal d’introduir silvestres a la seva planificació de cultius, cosa que està molt bé i és una línia de futur.

“(les llavors) van dirigides principalment a tot aquell consumidor que vulgui plantar des d’un test fins un hort. Incorporem un manual per saber tot allò necessari sobre cada espècie per poder-la plantar i tenir èxit en el seu cultiu”

- On es poden trobar?

Nosaltres les venem per la web, però estem buscant 200 punts de venda repartits pels Països Catalans. Actualment en tenim una cinquantena i seguim treballant perquè arribin arreu. Només cal entrar a la botiga de la nostra web i a l’apartat de llavors, hi ha un mapa amb els punts de venda oficials d’Eixarcolant Llavors. Tots aquests establiments tenen un mostrador de les nostres llavors, des de supermercats, botigues d’alimentació, jardineries, cooperatives de consum, fins a museus i llibreries! I és que també s’està editant una col·lecció de 10 llibres que parlen de les espècies silvestres i, sovint, qui ven els llibres també ven les llavors.

-Un dels objectius de la Cooperativa Eixarcolant Llavors SCCL és que les anomenades plantes oblidades esdevinguin una eina de dinamització del sector primari, d’adaptació i mitigació del canvi climàtic. Quina importància té la conservació d’aquestes espècies i les varietats tradicionals?

Aquestes varietats estan completament adaptades al nostre territori; en el cas de les silvestres creixen soles i en el cas de les ornamentals necessiten poques cures. Abans es consumien les silvestres, però ara han caigut en desús i quasi ni sabem reconèixer-les. Cal recuperar aquest coneixement per incrementar la biodiversitat no només als nostres plats sinó també en altres àmbits com en jardineria sostenible, per exemple.

“Cal recuperar aquest coneixement per incrementar la biodiversitat no només als nostres plats sinó també en altres àmbits com en jardineria sostenible, per exemple”

Si no hi ha qui preservi les llavors, les varietats tradicionals cultivades es perdran; de fet ja se n’han perdut moltes. Si no hi ha qui recuperi els usos etnobotànics de les plantes, també s’oblidaran. Per tant, la conservació és molt important, però no volem museus de llavors, l’objectiu final és que es tornin a utilitzar per aconseguir societats més justes, sobiranes i sostenibles.

-El vostre objectiu és posar a disposició dels cultivadors les llavors i, més endavant, el planter, tot omplint així el buit existent que hi ha en el mercat de les llavors. Quina resposta esteu tenint per part del sector?

Una part del sector també està molt interessat en les llavors, sobretot els més afins a les nostres idees. Al final el que volem és fomentar un model de producció més local i sostenible, més just, que tingui cura del nostre entorn i de les persones. Alguns pagesos ja ens han comprat silvestres per provar-les, i així es comença el canvi, i poc a poc les silvestres deixaran de dir-se oblidades perquè ja les haurem incorporat al nostre dia a dia. A nivell del Col·lectiu, col·laborem amb Escoles Agràries, tenim un projecte demostratiu per cultivar blet blanc, hi ha escoles de gastronomia interessades en aquestes espècies… podem afirmar, doncs, que hi ha interès.

“Al final el que volem és fomentar un model de producció més local i sostenible, més just, que tingui cura del nostre entorn i de les persones”

-També voleu impulsar la comercialització de productes ja processats en l’obrador per revaloritzar les llavors tradicionals comestibles. Quins productes teniu pensats elaborar?

Aquest any inaugurarem l’obrador experimental, un espai pensat per experimentar amb les espècies i varietats de les quals en venem llavors. Tenim infinitat de receptes al cap, entre elles melmelades, salses, galetes, fermentats, envinagrats, xips, productes conservats en oli, torrefactats, xarops, arrops, lactofermentats… No ens falten idees.

-Quins altres reptes de futur us plantegeu?

Per part d’Eixarcolant Llavors el següent pas seria la venda de planter sota demanda, i també posar en marxa el subministrament de producte fresc a una escala més gran. A nivell de Col·lectiu tenim moltes idees. Actualment hem agafat el traspàs d’un forn de llenya i el volem transformar en un establiment on es venguin productes produïts al nostre territori i per les persones que hi viuen.