ENTREVISTA | 24/12/2021  Ruralcat

Quiònia Pujol  És necessari que els productors de cervesa artesanal siguin més conscients de la importància d’utilitzar ingredients produïts a Catalunya

Lo Vilot Farm Brewery és una cooperativa de pageses i que, alhora, fabrica cervesa artesana amb els seus propis ingredients ecològics. El llúpol que utilitzen en el procés de fabricació el produeixen en les seves finques i l’excedent el venen en forma de pellets deshidratats. A dia d'avui tenen l’única granja cervesera ecològica en cercle tancat del país i una de les poques a nivell europeu. Aquesta empresa va ser la guanyadora del premi PITA 2017 en la modalitat l’agroindústria.

Quiònia Pujol és biòloga especialitzada en Biotecnologia per la UB i màster en sistemes de Gestió Mediambiental. Es dedica al cultiu i producció de cereals i llúpol ecològics per a la posterior producció de cervesa artesana de proximitat des de l’any 2013. Juntament amb Òscar Mogilnicki van crear la micro cerveseria artesana Lo Vilot.

-Pot ser el llúpol una opció de cultiu interessant per a la diversificació dels cultius  tradicionals en regadiu a Catalunya?

Sí, el llúpol és un cultiu nou i en auge a Catalunya; té un preu competitiu i a dia d’avui no està massificat. De moment som pocs productors de llúpol i moltes fàbriques de cervesa.

“el llúpol és un cultiu nou i en auge a Catalunya; té un preu competitiu i a dia d’avui no està massificat”

-De cara a atraure possibles interessats a introduir-se en el món del llúpol, quines recomanacions o característiques destacaries del seu cultiu?

Escollir una varietat productora que s’adapti a la zona on es vol realitzar el cultiu i que, alhora, sigui apreciada dins del mercat cerveser. D’altra banda, disposar d’una plantació superior a dues hectàrees, ja que la infraestructura necessària és la mateixa per poca superfície que per molta, i els tractaments posteriors (assecat, pelletitzat, emmagatzematge en fred...) i certificacions són cars per a produccions petites de llúpol.

-Quines són les principals dificultats i avantatges de treballar el cicle tancat de fabricació de cervesa, que inclou la producció pròpia de malta i llúpol i procés de fabricació i comercialització?

L’avantatge principal és que nosaltres controlem tots els punts de la cadena i podem justificar la traçabilitat, els preus i la sostenibilitat del procés en tot moment. A més, podem garantir que les nostres cerveses són, a banda d’ecològiques, de proximitat real.

Pel que fa a les dificultats, aquestes són moltes, ja que s’han de gestionar moltíssimes coses; és com si fossin sis empreses en una: cerealista, llupolaire, malter, productor de cervesa i distribuïdor, i, a més, la part de divulgació de la cultura cervesera amb visites, cates, conferències, la festa de la collita del llúpol, etc. Cada esglaó té les seves pròpies dificultats i en gairebé tots els camps estem innovant constantment.

“L’avantatge principal de treballar en cicle tancat és que nosaltres controlem tots els punts de la cadena i podem justificar la traçabilitat, els preus i la sostenibilitat del procés en tot moment”

-Hi ha prou demanda del sector de fabricació local de cervesa per poder incentivar el cultiu del llúpol a Catalunya? Hi ha mercat per a l’exportació de llúpol produït i transformat a Catalunya?

Si es comptabilitza el llúpol que es gasta en les fàbriques de cervesa de Catalunya la demanda del sector és important i queda clar que s’hauria d’incentivar el cultiu de llúpol. El que falta esbrinar és si el sector voldrà utilitzar les varietats de llúpol que es produiran a Catalunya properament, ja que moltes vegades els llúpols de “moda” i que demanden les fàbriques de cervesa estan patentats i en mans de multinacionals estrangeres. Un altre factor són els contractes amb les anomenades multinacionals estrangeres, que normalment es basen en precontractes on es fixen uns quilos de llúpol a l’any, i això fa que sigui difícil entrar en un mercat que està molt estructurat.

Una sortida real és l’exportació de llúpol, especialment a França, que és un gran productor de cerveses artesanes ecològiques i on es valora el producte ecològic català, produït a prop de casa seva.

“Una sortida real és l’exportació de llúpol, especialment a França, que és un gran productor de cerveses artesanes ecològiques”

-Existeix a Catalunya un circuit de comercialització de llúpol establert? Un nou productor de llúpol, on s’ha de dirigir per comercialitzar la seva producció?

De moment no existeix cap circuit de comercialització establert a Catalunya. A nivell estatal existeix una empresa que forma part de la multinacional Hopsteiner, que controla una part important del circuit de venda del llúpol, sobretot dins del sector de cervesa “industrial”.

Si acabes de començar i vols vendre el teu llúpol a dia d’avui has de trucar a la porta de les fàbriques de cervesa artesana o intentar contactar amb algun distribuïdor del món de la cervesa, que segurament acabarà traient més marge que el propi productor per la comercialització.

-En el mercat català, hi ha més demanda de llúpol ecològic o convencional?

Nosaltres només coneixem la demanda del llúpol ecològic, ja que no treballem en convencional. En el cas del llúpol ecològic a dia d’avui hi ha més mercat a l’estranger que a casa nostra, bàsicament perquè el llúpol ecològic és econòmicament més car que el convencional i perquè hi ha pocs productors de cervesa artesana ecològica a Catalunya. De tot el llúpol que hem venut aquest any, un 40% l’hem venut a empreses cerveseres franceses, un 40% a empreses cerveseres de tot l’estat (incloent Catalunya) i un 20% a altres empreses no cerveseres.

“En el cas del llúpol ecològic a dia d’avui hi ha més mercat a l’estranger que a casa nostra”

-Creus que seria convenient que es constituïssin agrupacions de productors de llúpol a Catalunya? I de fabricants de cervesa artesanal?

Com que de moment som pocs productors de llúpol a Catalunya encara no s’ha creat cap agrupació oficial, però creiem que tard o d’hora se’n crearà alguna, ja que seria bo pel sector, sobretot per dinamitzar la comercialització del llúpol. De moment el productors ens reunim cada any a la Fira de la Collita del Llúpol de Montferri, on fem xerrades, divulgació, ens expliquem les novetats i dificultats de l’any i ‘fem safareig’.

Pel que fa als productors de cervesa artesanal estem més organitzats. A nivell de tota Catalunya existeix el Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (GECAN) i a nivell més provincial existeixen altres associacions i/o agrupacions. A Lleida tenim l’ACALL (Associació de Cervesers Artesans de Lleida).

Tot i així és necessari que els productors de cervesa artesanal siguin més conscients de la importància d’utilitzar ingredients produïts a Catalunya, un fet imprescindible per aconseguir crear cultura entorn al món de la cervesa artesana i per tal que sigui realment sostenible, produïda a casa nostra i amb ingredients de casa nostra.

“És necessari que els productors de cervesa artesanal siguin més conscients de la importància d’utilitzar ingredients produïts a Catalunya”