ENTREVISTA | 28/01/2022  Ruralcat

Gerard Pibernat i Jordi Puig  Hortagest és una base de dades que permet que tota la informació aparegui de manera simple i organitzada en el quadern de camp

HortaGest és una aplicació especialitzada en gestió hortícola, dissenyada per a fer més eficient els resultats de l’explotació. L’app ha estat pensada específicament per a agricultors/es, productors/es, tècnics/ques i empreses del sector de l’horticultura que busquen una manera ràpida i efectiva de gestionar qualsevol procés de la seva producció. Aquesta aplicació ha estat guanyadora del premi Ruralapps 2021 en la modalitat Professional del sector.

Gerard Pibernat es dedica a temes d’informàtica des de l’any 2002, tot desenvolupant programari de gestor de continguts a l’entorn web i fent d’administrador de sistemes. Des del 2019 es dedica a l’agricultura en una finca ecològica. Jordi Puig és Llicenciat en Ciències Ambientals l'any 2000 i doctor en Ciències Ambientals, especialitzat en Canvi Climàtic i Canvi Ambiental Global. Ha estat membre del Consell de la Xarxa Catalana de Custòdia del Territori i ha coordinat el grup de custòdia agrària. Així mateix, ha format part de la Comissió Catalana de Varietats Locals. També ha publicat diversos articles científics, alguns d'ells d'impacte internacional, i és autor o coautor de diversos llibres en l'àmbit del patrimoni natural i cultural. Fa 19 anys que és horticultor de varietats locals.

-Què us va impulsar a participar als premis Ruralapps?

La necessitat de poder donar a conèixer el nostre programa. Un projecte petit com el nostre no és fàcil que sigui conegut, i en aquest sentit vam pensar que presentar-nos al premi ens podria donar aquesta visibilitat que no teníem. 

-Com va néixer la idea del vostre projecte d’aplicació?

En Gerard, que és enginyer informàtic i hortolà, va fer una proposta inicial d’Hortagest i per aquelles casualitats de la vida agrària ens vam trobar. Jo que també dedico part del meu temps a la producció hortícola, i vaig pensar que era un idea brutal i ens hi vam posar ja que, de fet, era una necessitat real per a les nostres finques. Un cop ho vam tenir ajustat amb els nostres casos reals, vam fer el salt a l’escala comercial.

-Com funciona la vostra aplicació i quins avantatges suposa per al sector hortícola?

És un programa que permet gestionar la comptabilitat de l’empresa, el quadern de camp, la gestió del personal i la interacció amb els clients per mitjà de botiga virtual. En definitiva, és una base de dades que permet que els clients entrin les seves comandes i arribin a facturació, que les dades de despeses i ingressos es lliguin automàticament amb les dades de camp i les de camp quadrin amb les de compres i vendes i que, finalment, tota aquesta informació aparegui de manera simple i organitzada en el quadern de camp, un document que demanar el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per garantir les  bones pràctiques agràries i la traçabilitat del producte.

“És un programa que permet gestionar la comptabilitat de l’empresa, el quadern de camp, la gestió del personal i la interacció amb els clients per mitjà de botiga virtual”

-A quins usuaris/es va dirigit?

Específicament al sector hortícola però Hortagest, per la seva complexitat, pot gestionar qualsevol altra finca agrícola. Per exemple, en el meu cas  porto la gestió de la finca hortícola i la d’extensiu tot amb l’Hortagest.

“(l’app va dirigida) específicament al sector hortícola però, per la seva complexitat, pot gestionar qualsevol altra finca agrícola”

-Quants usuaris/es hi ha adherits actualment?

Actualment hi ha uns 30 usuaris/es actius, la major part són d’horta però alguns són d’altres sectors com ara el dels bolets ecològics o d’extensius

-Teniu prevista alguna millora, innovació o projecte de futur?

Sí, ara estem treballant amb els/les usuaris/es que tenen bàscules a mercat i estem mirant d’integrar softwares perquè cada pesada de producte i de cada usuaris es carregui directament a l’Hortagest. D’aquesta manera, es fa la gestió econòmica i dels quadern de camp de manera automàtica.

Per altra banda, estem treballant amb la idea de poder oferir mòduls d’Hortagest per a ramaderia ecològica i, també, com que tenim dades d’hores de feina per cultiu, costos reals i possibilitat d’entrar inversions, que el programa calculi els preus de cost de cada lot de vegetals plantats.