PREMIS PITA 2009 | 02/07/2010  RuralCat

Jordi Vilarrasa   "Sabíem que si volíem viure de la pagesia havíem de produir i comercialitzar nosaltres mateixos els productes"

Per tal de premiar la innovació i la tecnologia, aspectes cada vegada més importants en el sector agroalimentari, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) convoca, des de l'any 2001, el Premi a la Innovació Tecnològica Agrària (PITA). Enguany, RuralCat ha parlat amb els dos guardonats del 2009. Aquesta setmana publiquem l'entrevista amb Jordi Vilarrasa Vilanova, que ha rebut el guardó en la modalitat de premi a l'empresa agrària per la implantació d'innovacions dins del procés productiu.

 

Jordi Vilarrasa té una explotació a Begudà - Sant Joan les Fonts (La Garrotxa), on ha implantat un sistema de producció i venda de carn de porc, des de l'engreix dels animals fins a la venda de carn fresca o embotits d'elaboració pròpia a la plaça del mercat d'Olot. En aquesta entrevista ens explica la seva trajectòria professional i la seva experiència amb els premis PITA.
 
 

La seva empresa es diu com vostè: Jordi Vilarrasa Vilanova. Sembla un projecte molt personal. Ens podria fer cinc cèntims de la seva trajectòria?

A casa érem de pagès i teníem una explotació petita com moltes explotacions d'aquí, a la Garrotxa. Teníem una mica de tot, vaques, porcs, conreàvem terres ... A mi sempre m'ha agradat molt l'ofici de pagès, des de petit. Per això vaig estudiar FP Agrària a Olot i en acabar vaig fer un curs de carnisseria a Girona... En aquella època no es podia estudiar res d'això a prop d'aquí.
 
Mentre que acabava els estudis de carnisseria em va sorgir la possibilitat de comprar una parada a la plaça del mercat d'Olot  i, a partir d'aquest moment, és quan decideixo reorientar l'explotació i especialitzar-me només en porcí, la qual cosa em permet fer un producte de qualitat, poder-lo elaborar i comercialitzar, i arribar al client final.
 
Així doncs, al matí venem al mercat i a la tarda ens dediquem a l'explotació, a fer l'especejament i elaborar els nostres productes a l'obrador.
 

Com és ara el negoci?

Vam començar de zero; ara han passat quinze anys i estem contents. A l'empresa som quatre: dos treballadors, la meva dona i jo. L'explotació té una capacitat per a 300 porcs però tenim una producció de 800 porcs a l'any. Els animals disposen de dues instal·lacions: una més tancada per als petits i una altra amb patis, per als grans. El creixement dels porcs que criem és més lent perquè els alimentem amb una fórmula que fem a base de blat de moro, ordi i cereals.

La finca té unes quatre hectàrees i, a dins, també hi ha l'obrador, que té uns te uns 90 metres quadrats i respecta les condicions i mesures sanitàries necessàries.

 

“Només fem porc tradicional però amb una oferta completa,

sense colorants ni conservants, apta per a celíacs.

Això és molt important

perquè avui dia està tot molt industrialitzat”.

 
 
Quin producte fan?
Ens hem especialitzat només en porc de raça Duroc-Landrace, engreixat sense presses, però amb una oferta completa i equilibrada, entre fresc, cuit i curat. Tenim de tot: llom, costelló, salsitxes , botifarra d’ou, llangonisseta... Això sí, és un producte de caràcter tradicional, només amb sal i pebre.
 
Els PITA premien la innovació al sector. Quina ha estat la seva aportació en aquest sentit?
 
Nosaltres venem un producte de qualitat al client de proximitat. Fem els productes com els feien els nostres pares en la matança del porc, però també hem innovat i introduït diferents productes en funció de la temporada. La botifarra d'ou amb llardons és potser el nostre producte estrella, però també fem botifarra d'ou amb tòfona i amb múrgola, i una terrina de cap de porc. La gent ha respost i aprecia el que és bo i artesà.
 
A més dels clients del mercat tenim alguns restaurants, dos d'ells amb estrella Michelin que valoren el nostre producte. Això ens ha costat molt d'esforç i estem molt contents. Ara també hem començat a servir a l'escola de Sant Joan les Fonts perquè a l'AMPA es van preocupar de què els seus nens mengessin de forma més saludable i de la mà d'un productor directe.
 
Com ha estat l'experiència dels PITA? Esperaven guanyar?
 
Ens hi vam presentar amb molta il·lusió, perquè sempre he pensat que està bé participar en aquest tipus d'activitats del sector agrari. Ara bé, tampoc ens pensàvem que guanyaríem, perquè es presenten projectes de molta qualitat.
 
Penso que hem rebut el premi per tot plegat, l'explotació, l'obrador, la innovació als productes, vendre a un client de proximitat... per haver començat de zero i molt jove. Jo vaig començar amb vint anys, una edat en la qual potser costa decidir-se i fer sacrificis, però jo tenia clar que del treball ben fet es pot viure, amb constància i dedicació.
 
Quins plans tenen pel futur?
 
Continuar treballant molt, com sempre! I intentar anar innovant i mantenint el negoci sense deixar de banda la qualitat i el servei amb els nostres clients.