ESTADÍSTIQUES | 26/07/2022  Ruralcat

Es presenta el primer estudi dels costos mitjans de producció del raïm per a la campanya 2022

L’estudi s’ha presentat en el marc de la VII Taula del Cava celebrada avui a Vilafranca del Penedès, i determina els costos de les tres varietats majoritàries en l’elaboració del vi base cava.

L’estudi ha determinat una forquilla de costos de producció de les tres varietats majoritàries en l’elaboració del vi base cava (xarel·lo, parellada i macabeu)

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha presentat davant la Taula del Cava l’estudi dels costos mitjans de producció de raïm per a la campanya 2022, per dotar de major transparència i equitat la cadena de valor.

L’estudi ha determinat una forquilla de costos de producció de les tres varietats majoritàries en l’elaboració del vi base cava (xarel·lo, parellada i macabeu) de les zones de producció del Penedès, Conca de Barberà i Tarragona, unes dades que han de servir d’orientació per determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya vitícola. La metodologia emprada i els resultats obtinguts permetran millorar la transparència, el funcionament i vertebració de la cadena alimentària, i ser el punt de partida per a l’anàlisi individualitzada que cada viticultor i elaborador ha de donar compliment a la Llei 12/2013, de 2 d’agost, de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària.

L’estudi ha estat elaborat pel CREDA i el Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a partir de les dades de la Xarxa Comptable Agrària de Catalunya (XCAC), instrument del Departament que permet avaluar de forma estadística la renda de les explotacions agràries de Catalunya i l’impacte que la política agrària hi produeix. Pel que fa a les dades més actuals, de 2022, s’han tingut en compte els costos mitjans de les principals partides comptabilitzades com ara la mà d’obra, les amortitzacions, les despeses de mecanització i el cost dels productes de protecció de cultius; la resta de costos de l’explotació en el període 2016-2020 i posterior s’han actualitzat a partir de l’índex de preus pagats (per l’agricultor) a desembre de 2021 i de la inflació del 2022 (fins al mes de maig).

L’informe mostra que hi ha una gran variabilitat en els costos de producció, que s’explica principalment per l’existència de diferents models de producció i per l’orientació de la producció a caves de més qualitat. En el cas de macabeu, el cost de producció es situa en 0,40€/Kg, pel parellada 0,46€/Kg i pel xarel·lo 0,40€/Kg. Aquest estudi s’actualitzarà cada any per tal de disposar d’una sèrie històrica àmplia per tenir costos de referència i la seva evolució en funció de les característiques de cada verema.

Si us interessa el món agrari i voleu estar informats de l’actualitat i les novetats, podeu fer la subscripció al butlletí a través de la web del DACC per rebre el butlletí informatiu de Novetats Estadístiques.

Font: DACC