AJUTS | 23/08/2022  Ruralcat

S’obre una línia d’ajuts de 27 milions d’euros per impulsar les energies renovables d’ús tèrmic

La convocatòria pretén impulsar la generació de fred i calor a partir de l’energia solar tèrmica, la biomassa, la geotèrmia, l’aerotèrmia i la hidrotèrmia.

La convocatòria està oberta fins al 31 de desembre del 2023.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural obre una línia d’ajuts per impulsar les energies renovables d’ús tèrmic dotada amb 27,3 milions d’euros. Aquest programa té per objectiu avançar en la transició energètica mitjançant la substitució d’energies d’origen fòssil per energies renovables per a la generació de fred i de calor en tots els àmbits, des del sector primari fins a l’àmbit domèstic passant per la indústria. La línia està dotada amb recursos dels fons europeus Next Generation, i la convocatòria està oberta fins al 31 de desembre de 2023.

 

La convocatòria pretén incentivar la utilització de fonts d’energia com l’energia solar tèrmica, la biomassa, la geotèrmia, l’aerotèrmia i la hidrotèrmia, i també fomentar les microxarxes de fred i calor a partir d’energies renovables. Aquest tipus d’energies renovables són les que han de donar resposta a les necessitats que tenen indústries, equipaments públics i ciutadania de disposar de calor i fred sigui per a climatització o per a processos productius. Sovint, l’electrificació d’aquest tipus de necessitats no és viable tècnica o econòmicament, i per això, cal avançar en la cobertura d’aquestes demandes amb energies renovables tèrmiques.

 

Totes aquestes fonts d’energia no només permeten substituir les energies d’origen fòssil, sinó que són autòctones i permeten, com en el cas de les xarxes de fred i de calor i de la biomassa, avançar en la implantació d’una economia circular. En el cas de la biomassa, a més d’ajudar a mitigar el canvi climàtic, el seu aprofitament fomenta la prevenció d’incendis i millora l’estat dels boscos, en posar en valor un producte que possibilita la gestió sostenible del bosc; afavoreix l’adaptació dels ecosistemes, per tal que aquests siguin més resilients als efectes del canvi climàtic i amb estructures que beneficien la disponibilitat d’aigua, i contribueix a la recuperació econòmica del sector forestal i a la dinamització de les zones rurals.

 

Hi podran optar professionals autònoms, empreses, organitzacions i entitats sense ànim de lucre i administracions públiques. Tots aquells beneficiaris que realitzin una activitat econòmica hauran d’iniciar l’actuació a partir de la data de realització de la sol·licitud, mentre que aquells beneficiaris que no realitzin activitat econòmica per la qual ofereixin béns i/o serveis s'hi podran acollir si l’actuació s'ha executat des del 23 de desembre de 2021.

 

En el cas de les instal·lacions en edificis no residencials, establiments i infraestructures del sector públic, s’hi podran acollir totes aquelles actuacions que s’hagin executat des del 23 de desembre de 2021.

 

Font: DACC