FERTILITZACIÓ | 05/12/2022  Ruralcat

El Dia Mundial del Sòl 2022 ret homenatge al valor dels sòls en la producció d’aliments sans

Avui, 5 de desembre, se celebra el Dia Mundial del Sòl 2022, amb el lema “Sòls, on comença l’alimentació”.

El Dia Mundial del Sòl es commemora cada any el 5 de desembre.

El Dia Mundial del Sòl 2022 (#DiadelSòl) i la seva campanya “Sòls, on comença l’alimentació” vol destacar el valor que tenen els sòls no només per a produir aliments, sinó per a fer-ho de forma saludable. Cal crear consciència sobre la importància de mantenir ecosistemes sans i, per fer-ho, cal lluitar contra la seva degradació i encoratjar a la societat a comprometre's a millorar la salut del sòl.

El sòl és el responsable de proporcionar la majoria de nutrients als cultius per al seu desenvolupament. Després de la collita, aquests nutrients han de ser, d’alguna manera, restituïts, per tal d’evitar el seu empobriment a mig-llarg termini. La forma més habitual de fer aquestes aportacions de nutrients és mitjançant l’aplicació de fertilitzants, siguin de procedència mineral o orgànica.

Tot i això, el concepte de fertilització ha anat variant al llarg dels anys, de manera que cada cop pren més força la idea de disposar de sòls ben nodrits, en lloc de plantes ben fertilitzades. En aquest sentit, s’aposta per mirar d’incrementar la matèria orgànica dels sòls, que alhora serà capaç de mineralitzar gradualment els nutrients i, al mateix temps, millorar-ne les propietats físiques i biològiques, que amb l’agricultura intensiva havien estat parcialment descuidades. La necessitat de disposar de sòls sans guanya adeptes amb nous (o recuperats) models productius com serien l’agricultura ecològica, l’agricultura regenerativa o la permacultura.

En un territori amb una elevada ramaderia, l’aportació racional de materials orgànics, com ara les dejeccions ramaderes fresques o tractades, és una opció lògica per mirar de millorar la qualitat dels sòls. Ara bé, aquesta estratègia, que ha de permetre reduir les aportacions de fertilitzants minerals de síntesi, pot anar perfectament combinada amb altres pràctiques com ara la rotació de cultius, la introducció de cobertes vegetals vives o inerts, la implementació de sistemes agroforestals, les bandes vegetals als marges de les parcel·les o l’agricultura de conservació, per posar només alguns exemples.

Cal conservar i potenciar la qualitat dels sòls en tant que són la base per a la producció d’aliments al nostre territori i, en aquest repte, el sector agrari hi juga un paper fonamental. Tanmateix, l’agricultura és alhora responsable d’altres funcions lligades amb els sòls, com ara mantenir l’equilibri territorial o aportar serveis ambientals a la societat. Per tant, sembla sensat aprofitar celebracions com la d’avui per agrair totes aquelles funcions essencials que agricultors i agricultores desenvolupen dia rere dia i de les quals tots ens en beneficiem.

Pel fet de ser consumidora dels aliments proveïts, la ciutadania també té una sèrie de responsabilitats en la conservació i la millora dels sòls sans. Saber on i com es produeixen els aliments que consumim ens fan ser més crítics i selectius, cosa que ens atorga cert poder per potenciar aquells models que volem que es facin servir per a produir-los.

El Dia Mundial del Sòl d’enguany se centra a fer una crida a l’acció i a treballar per mantenir-los sans. D’ells en depenem tots.

Durant aquests dies es duen a terme moltes iniciatives i activitats per crear consciència sobre la necessitat de disposar de sòls sans. Es poden consultar a la pàgina web de la FAO.

Font: Oficina de Fertilització