INNOVACIÓ | 23/12/2022  Ruralcat

Quatre tecnologies de la XRE4S es constitueixen com a spin-off per contribuir a la transició energètica

Els programes de la XRE4S ofereixen suport a tota la cadena de valorització i transferència de tecnologia, des de l’assessorament en protecció de propietat intel·lectual i industrial fins a estudis de mercat, estratègies de comercialització i recerca de possibles llicenciataris i inversors.

La Xarxa ha posat en contacte els investigadors amb les empreses i ha ofert estudis de mercat específics dins el sector de l’energia.

Quatre tecnologies de la Xarxa R+D+I Energy for Society (XRE4S) s’han constituït com a spin-off amb l’objectiu de fer front als reptes energètics, fruit de l’esperit emprenedor dels investigadors i l’acompanyament d’iniciatives com la Xarxa, entre d’altres, que ha posat en contacte els investigadors amb les empreses i ha ofert estudis de mercat específics dins el sector de l’energia.

Una d’aquestes iniciatives és Bamboo Energy, una spin-off de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) que ofereix una plataforma basada en algoritmes d’intel·ligència artificial per a l’optimització energètica. Aquest software, que pretén contribuir a impulsar un nou model energètic descentralitzat i renovable, s’adreça als agregadors de demanda i nous agents del mercat per tal que n’administrin la demanda d’energia de manera eficient i flexible.

Jolt és una empresa de l’Institut Català d’Investigació Química que desenvolupa, fabrica i ven elèctrodes industrials per a electrolitzadors i la producció d’hidrogen verd. Aquesta tecnologia es diferencia de la competència perquè utilitza un recobriment catalític que millora l’eficiència de l’elèctrode industrial i també la seva robustesa.

Una altra de les tecnologies constituïda com a empresa és eRoots, que sorgeix del grup de recerca CITCEA de la Universitat Politècnica de Catalunya i que ofereix tecnologies per analitzar, controlar i operar les xarxes elèctriques amb una important presència d’electrònica de potència i alineació amb l’augment de la integració d’energies renovables al sistema elèctric. El seu primer producte és una plataforma de software que dona resposta a fallades de la xarxa elèctrica de forma fiable, ja que el càlcul es fa de manera precisa, eficient i en estat estacionari.

La quarta tecnologia és UniScool, una spin-off creada per investigadors de la Universitat de Lleida que ofereix una solució de refrigeració transversal per a problemes de gestió tèrmica de l’electrònica de potència, centre de dades, vehicles elèctrics o cèl·lules fotovoltaiques.

Aquestes quatre empreses pretenen contribuir a la transició energètica donant solució a problemàtiques actuals en la producció d’hidrogen, en la integració de renovables a les xarxes, en el mercat elèctric i en l’eficiència tèrmica dels dispositius electrònics.

A més d’aquestes quatre, actualment hi ha dues tecnologies més, una de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia i una altra de la Universitat de Girona, que es troben en procés de constitució de spin-off. La Xarxa els ha ofert un servei de mentories amb experts en el sector que els han donat assessorament de mercat, a més d’ajudar-los en l’estratègia de comercialització, finançament i de protecció de propietat industrial.

Totes aquestes iniciatives han sorgit de la recerca duta a terme durant anys pels investigadors catalans, i trobant suport en iniciatives com la XRE4S, The Collider, o altres programes d’emprenedoria que tenen com a objectiu posar en contacte els investigadors amb les empreses i crear spin-offs. En concret, The Collider – MWC ha realitzat acompanyament a les 4 spin-offs, mentre que n’ha realitzat la gestió de la constitució i inversió a Jolt, eRoots i UniScool. La Xarxa, a més, ofereix als investigadors un suport especialitzat al sector energètic, cobrint tota la cadena de valorització i transferència de tecnologia, des de l’assessorament en protecció de propietat intel·lectual i industrial fins a estudis de mercat, estratègies de comercialització i cerca de possibles llicenciataris i inversors.

En total, els programes de la XRE4S (IP Services & Transfer, L2M, Technology Business Development i Mentorship-) han acostat al mercat més de 50 tecnologies de 41 grups de recerca que pertanyen a 14 universitats i centres de recerca catalans.

La XRE4S és un projecte cofinançat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del PO FEDER de Catalunya 2014-2020 i el suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

 

Font: XRE4S