S’obre el període de presentació de la Declaració Agrària DUN 2023
El període de presentació s’obre avui 1 de març i finalitzarà el pròxim 31 de maig. Aquesta campanya serà la primera del nou període de la Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027.
Aquesta campanya incorpora canvis en els ajuts al sector agrícola i ramader per tal d’adaptar-se als requisits del nou període.
La Declaració Agrària DUN és el sistema que els titulars de les explotacions agràries de Catalunya disposen per a comunicar les dades de les seves explotacions al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb el qual es facilita la presentació de les sol·licituds d’ajuts i els diferents tràmits i/o comunicacions que han de realitzar per la seva activitat professional.
El període de presentació de la DUN 2023 s’inicia avui, dia 1 de març, i finalitzarà el pròxim 31 de maig. Aquesta campanya serà la primera del nou període de la Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027 i incorpora canvis en els ajuts al sector agrícola i ramader per tal d’adaptar-se als requisits del nou període.
La DUN és l’eina informàtica que serveix per a tenir ben identificades totes les explotacions agrícoles catalanes en el Sistema d’Identificació de les Explotacions Agrícoles de Catalunya (SIDEAC). En aquest nou període de la PAC 2023-2027 aquesta informació serà clau per a simplificar i fer més eficients els controls dels ajuts de la PAC que obliga a fer la Comissió Europea, i a la vegada poder prendre les decisions més adequades per al sector agrari català.
El sistema informàtic que permet els titulars de les explotacions agràries sol·licitar els ajuts s’ha hagut d’adaptar als nous requisits dels ajuts. Per això, en les darreres setmanes s’ha dut a terme 6 jornades de formació en línia als tècnics del Departament, dels seus Serveis Territorials i Oficines Comarcals, i de les Entitats Col·laboradores que tramiten la DUN per tal de donar a conèixer les novetats i les particularitats dels nous ajuts. Els més de 200 tècnics que han assistit a cadascuna de les jornades tenen a la seva disposició documentació i vídeos explicatius de suport en la pàgina web de la DUN.
D’altra banda, s’ha efectuat més de 90 sessions informatives adreçades al sector, distribuïdes arreu del territori, on s’ha donat a conèixer als agricultors i ramaders els principals aspectes a considerar en aquesta nova campanya declarativa, explicant els nous ajuts, i els canvis substancials que afecten aquest nou període.
La versió de la DUN 2023 continua ampliant les funcionalitats del que s’anomena “Obertura al Declarant”, que millorarà la interconnexió entre ciutadà i administració, habilitant la consulta de la situació de l’expedient, els imports de tots els ajuts abonats, i permetent l’intercanvi de documentació, que l’any 2022 va representar més de 42.000 documents presentats de forma telemàtica i l’enviament de més de 62.000 fotografies a través de l’app FotoDUN.
El conjunt de sol·licituds d’ajuts que es gestiona de forma integrada amb la Declaració Agrària DUN van representar l’any 2022 un total de més de 328,8 milions d’euros, dels quals 264 milions d’euros corresponen als ajuts directes i 64,8 milions d’euros als ajuts del Contracte Global d’Explotació (CGE) del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2022 de la PAC.
A la pàgina web de la DUN s’hi troba actualitzat tot el material de suport necessari (manuals, fitxes, vídeos, instruccions tècniques....). El material recull també els simuladors de compliment de superfícies no productives, i un fitxer amb els conreus “declarats” en campanyes anteriors 2021 i 2022, per tenir en compte a efectes de rotació.
Respecta a la conversió provisional de drets d’ajut bàsic a la renda sostenible, es mostrarà a Consulta Pública en el moment que el FEGA pugui facilitar al DACC les dades pertinents (previsió visualització: 1a quinzena de març).
Font: DACC