PREMIS | 27/04/2023  Ruralcat

S’ha celebrat l’acte de lliurament dels premis PITA i Ruralapps 2022 en el marc del Dia de la Innovació Agroalimentària

El lliurament de premis ha tingut lloc a la Colònia Rusiñol de Manlleu, que també ha acollit la celebració del 10è aniversari dels premis Ruralapps.

Ha estat un acte marcat per l’excel·lència i la innovació, la clau per fer més resilient el sector primari davant l’actual context d’emergència climàtica.

Manlleu ha acollit l’acte d’entrega dels premis PITA i Ruralapps 2022 a la Colònia Rusiñol, en el marc del Dia de la Innovació Agroalimentària, una fita on també s’ha aprofitat per commemorar els 10 anys del premi Ruralapps. L’acte l’ha presidit la consellera Teresa Jordà, acompanyada del secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol. Ha estat un acte marcat per l’excel·lència i la innovació, la clau per fer més resilient el sector primari davant l’actual context d’emergència climàtica.

L'objectiu dels premis PITA és valorar la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat del sector agroalimentari amb el reconeixement a les empreses agràries, l’agroindústria i els joves amb esperit innovador i emprenedor que apliquin noves tecnologies, optimitzin processos per a incrementar la competitivitat, la preservació ambiental i les Bones Pràctiques productives, i alhora garanteixin beneficis econòmics, de qualitat, d’ergonomia i de seguretat i sostenibilitat de les produccions.

El premi Ruralapps reconeix el treball de les empreses que han desenvolupat un programari funcional o solucions tecnològiques que contribueixen a la millora dels sectors agroalimentari, forestal o del medi rural o bé, que faciliten l'accés a la informació, en aquests àmbits a la ciutadania.

Els PITA compten amb tres categories de candidatures: el premi a l’explotació agrària, el premi a l’agroindústria, i el premi al/a la jove emprenedor/a innovador/a. Als guanyadors se’ls premia amb 6.000 € cadascun, i els finalistes amb 2.000 €. Els premis Ruralapps, amb dues categories: la modalitat de Ruralapps ciutadania i la modalitat de Ruralapps professional. El premi és de 4.000 € per a cada guanyador i 2.000 € per a cada finalista.

Guanyadors i finalistes dels premis PITA 2022

 

 

Modalitat explotació agrària:

Guanyador: TEB VERD SCCL

Per la implementació d’un sistema pioner d’aprofitament de subproductes forestals per a la producció de bolets gourmet i per a la inserció laboral de persones amb diversitat funcional.

 

Finalista: Xavier Quirante Sales

Per la implementació d’un sistema digital de tancats virtuals per a la gestió de la pastura.

 

Modalitat agroindústria:

Guanyador: Caviaroli S.L.

Pel desenvolupament d’una tecnologia innovadora i autofabricada per a encapsular i esferificar oli d’oliva verge extra i suc d’oliva per a l’alta gastronomia.

 

Finalista: AGRI-ENERGIA, S.A.

Per la creació d’una nova farina ecològica a partir de la recuperació del blat Florence Aurora als Aiguamolls de l’Empordà.

 

Modalitat jove emprenedor/a innovador/a:

Guanyador: Clara Busoms Herms, Noir et Blanc ®

Per l’emprenedoria i la recuperació de la referència de la tòfona osonenca a escala nacional i internacional.

 

Finalista: Marc Talavera Roma, Eixarcolant Llavors SCCL

Per l’emprenedoria i recuperació de plantes silvestres comestibles i resilients al canvi climàtic.

 

Guanyadors i finalistes dels premis Ruralapps 2022

 

Modalitat de Ruralapps professional:

Guanyador: Honey.IA de Sonycat systems

Per un robot intel·ligent per a l’aplicació en l’apicultura que mitjançant un equip d’Internet de les Coses permet fer anàlisis pol·líniques i de qualitat de la mel de forma automàtica i autònoma, mitjançant microscòpia, robòtica, visió per computador i eines d'aprenentatge profund.

 

Finalista: Dosaviña de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

Per a la determinació de la dosi òptima de fitosanitaris a la vinya.

 

Modalitat de Ruralapps ciutadania:

Guanyador: Forest HEAT del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC)

Per a una aplicació d’accés multiplataforma per fer seguiment i gestionar en línia els consums de biomassa, així com els consums d’energia de les calderes d’instal·lacions de municipis o persones usuàries de la plataforma.

 

Finalista: Bomba Bomba online, SL

Pel programari de comerç electrònic i l’aplicació Som la Bomba, que ajuda els petits productors a vendre tant en el canal directe amb els consumidors com en el professional amb els consumidors com en el professional amb els distribuïdors.

 

Font: DACC

Informació relacionada