ACCIÓ CLIMÀTICA | 21/06/2023  Ruralcat

Es crea un nou punt de trobada per als actors que intervenen en l'economia verda i circular: el Congrés Catalunya Circular

Aquest congrés, es tracta d’un punt de trobada dels actors més influents del país per avançar cap a una economia circular i regenerativa.

L’esdeveniment se celebra al Cosmocaixa de Barcelona els dies 21 i 22 de juny.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de la Secretaria d’Acció Climàtica, ha organitzat el primer Congrés Catalunya Circular, un punt de trobada dels actors més influents del país per avançar cap a una economia circular i regenerativa. L’esdeveniment, que se celebrarà al Cosmocaixa de Barcelona els dies 21 i 22 de juny, neix per ser el punt de trobada anual entre els sectors públic i privat per cohesionar una estratègia única de país per assolir una Catalunya Circular. En el Congrés Catalunya Circular es donarà visibilitat a les diferents estratègies, iniciatives tractores i casos d’èxit sobre com l’economia circular i la innovació suposen avantatges competitius per a empreses, institucions, empresariat i el país en el seu conjunt. A més, es presentarà el Full de Ruta de l’Economia Circular de Catalunya, que aplega el conjunt d’iniciatives a desplegar del Govern i les fites a assolir en el futur.

El nou conseller d’Acció Climàtica, David Mascort i Subiranas, serà l’encarregat d’obrir el congrés. Durant els dos dies, es duran a terme ponències centrades en iniciatives estratègiques públiques i privades en l’àmbit europeu i català; taules rodones amb empreses de sectors clau en l’economia catalana, on es tractaran aspectes com ara els nous models de negoci, el finançament, l’ocupació, la innovació, la tecnologia i la inclusió; i visites tècniques a casos d’èxit centrats en models circulars com són el disseny circular, la circularitat dels productes i el reciclatge.

Les visites es realitzaran el dijous, dia 22, en grups diferenciats. El primer estarà centrat en el disseny circular de productes i processos que permeten reduir l’impacte ambiental. Per conèixer alguns exemples es visitarà la planta de producció d’envasos d’origen 100% vegetal sense plàstic de Karibou a Sant Cugat del Vallès i el “Celler Batlle” de Gramona, a Sant Sadurní d’Anoia, exemple d’arquitectura bioclimàtica, agricultura biodinàmica i vinificació per a una producció que permet preservar l’equilibri natural.

El segon grup coneixerà exemples d’optimització amb solucions per allargar el cicle de vida d’un producte a través de la reutilització i la reparació i de nous models de servitització. En primer lloc es visitarà la planta de reciclatge de roba Fit Tèxtil, que Formació i Treball té a Sant Esteve Sesrovires i, seguidament, el Parc Logístic de Salut d’Axioma Solucions a Viladecavalls, que integra els serveis logístics destinats al sector sanitari i sociosanitari.

Finalment, es podran conèixer casos de recuperació de valor de productes al final de la seva vida útil, com la producció de bioplàstics biodegradables i biocompatibles a partir de residus orgànics, que realitza Venvirotech a Santa Perpètua de Mogoda, i la valorització de residus procedents de la construcció, excavació i demolició per a l’obtenció d’àrid reciclat com a matèria primera secundària, de la mà d’Hercal, a Terrassa.

 

Font: DACC