ACCIÓ CLIMÀTICA | 12/07/2023  Ruralcat

S’ha constituït la Taula Nacional de l’Aigua amb tots els agents implicats en garantir una gestió eficient dels recursos hídrics

La Taula té l’encàrrec de presentar les pautes d’estalvi i millora de l’eficiència en els diferents usos de l’aigua durant la primavera de 2024.

La taula la formen una trentena d’entitats.

Davant el context d’escassedat d’aigua, des de la Generalitat de Catalunya i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural  s’ha constituït la Taula Nacional de l’Aigua amb tots els agents implicats en garantir una gestió eficient dels recursos hídrics. La taula la formen una trentena d’entitats, entre administracions, agrupacions agràries, sindicats, organitzacions empresarials, ambientals, turístiques, de recerca i socials, que treballaran en diferents grups de treball.

El treball que es realitzi a través de la Taula Nacional de l’Aigua conclourà amb la presentació d’un document que es presentarà durant la primavera de 2024 i que definirà les pautes d’estalvi i millora de l’eficiència en els diferents usos de l’aigua.

La composició de la Taula Nacional de l’Aigua consisteix en un plenari i diferents grups de treball. Les entitats que en formen part sorgeixen fruit d’un treball amb els diferents grups parlamentaris i, a la vegada, a proposat del mateix Govern de la Generalitat de Catalunya. El plenari de la Taula el formen les següents entitats i associacions:

 

-Administracions locals: Associació Catalana de Municipis (ACM), Federació Municipis de Catalunya (FMC), Associació de Micropobles, AMB.

-Usos agrícoles i ramaders: Unió de Pagesos (UP), Associació de Joves Pagesos i Ramaders de Catalunya (JARC), Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) i Comunitats d'Usuaris del Baix Ter

-Organitzacions Empresarials: PIMEC i Foment del treball

-Cicle Urbà: Agrupació de Serveis d'Aigua de Catalunya (ASAC), Triple A, Associació de municipis i entitats per l'aigua pública, Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC)

-Usos hidroelèctrics: Associació de Productors i Usuaris de l'Energia Elèctrica (APUEE)

-Usos Turístics: Confederació Empresarial d'Hostaleria i Restauració de Catalunya (CONFECAT)

-Usos recreatius i esportius: UNDESCAT

-Organitzacions sindicals: CCOO i UGT

-Usos Ambientals: Xarxa per a la conservació de la Natura (XCN), Ecologistes en Acció, Ecologistes de Catalunya i Grup de Defensa del Ter

-Coneixement i recerca: Clúster de l’Aigua (CWP), Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i Institut Català De Recerca De L'Aigua (ICRA)

-Moviments socials: Associació d’Economia Social de Catalunya, Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Aigua és Vida i Plataforma en Defensa de l'Ebre

 

A més, podran participar als grups de treball totes aquelles entitats que ho hagin demanat i que centrin els seus esforços en definir plans i percentatges d’estalvi d’aigua i actuacions de millora per estalviar aigua en el context del seu ús. Els grups de treball es constituiran en comissions sectorials: cicle urbà de l'aigua, agricultura i ramaderia, usos industrials, recerca i innovació, energia, turisme, medi ambient i biodiversitat i usos recreatius i esportius.

 

També en comissions territorials:, Alt Pirineu i Aran, Ponent, Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona, Penedès i Comarques centrals.

 

Font: DACC