DESENVOLUPAMENT RURAL | 03/10/2023  Ruralcat

Benvinguts a Pagès La Festa bat rècords de participació i aconsegueix més de 36.000 visitants en un cap de setmana a Catalunya

Benvinguts a Pagès La Festa mobilitza més de 36.000 persones en 100 explotacions agroalimentàries, 5 elaboradors, 115 allotjaments de turisme rural, 220 restaurants i 65 activitats complementàries

● Una oferta d’activitats agroturístiques plural i variada, amb múltiples propostes per a públic familiar, sènior, juvenil i foodie

Aquest cap de setmana, tot Catalunya s’ha vestit de pagès, gràcies a la gran festa de la pagesia catalana: Benvinguts a Pagès La Festa. Més de 36.000 persones han passat per les visites gratuïtes que s’organitzaven a les més de 100 explotacions agroalimentàries d’arreu de Catalunya per descobrir l’origen dels productes que es consumeixen cada dia, conèixer la feina dels pagesos i veure de primera mà la importància del sector primari al nostre país.

A més a més, tots aquests participants han pogut complementar la seva experiència amb tastos de productes que oferien les pròpies explotacions, i l’oferta turística de 115 allotjaments de turisme rural, 220 restaurants i 65 activitats complementàries. També han pogut conèixer la tasca de 5 elaboradors alimentaris i petits artesans, empreses que no disposen d’una explotació agrària pròpia però que contribueixen a enaltir el conjunt d’empreses agroalimentàries catalanes, comprant la matèria primera per elaborar els seus productes a explotacions locals.

Es tracta d’un nou actor que s’ha inclòs en l’edició d’aquest 2023 com a provat pilot realitzada a les comarques de la Ribera d’Ebre i la Conca de Barberà. Una altra de les novetats d’enguany ha estat la remodelació de la pàgina web, que ha actuat com una central de reserves, prioritzant la bona organització dels agents participants.  

Benvinguts a Pagès La Festa és el gran aparador dels productes agroalimentaris, i per tant, no només impulsa l’oferta turística rural i fer valdre el món rural, sinó que també actua com a promotor de la comercialització de productes de proximitat de les explotacions participants i la venda directa sense intermediaris. De fet, un 89% dels visitants que hi participen compren els productes després de conèixer-ne el procés d'elaboració, amb una despesa mitjana d’entre 35 i 40 €.

Aquesta 8ª edició tanca, avui diumenge, amb unes xifres rècord: el pas de més de 36.000 persones. “L’agroalimentari és el primer sector econòmic del país, és vital i estratègic, i Benvinguts a Pagès s’ha consolidat com una iniciativa pionera per acostar el sector agrícola a la ciutadana”, considera Ramon Sentmartí, director de PRODECA.

Des del 2016, que s’organitza Benvinguts a Pagès La Festa, s’han acollit més de 166.000 visitants -valor absolut acumulat fins al dia d’avui. “Al llarg dels anys, Benvinguts a Pagès La Festa s’ha constituït com un projecte essencial per la dinamització turística dels territoris rurals catalans, i impulsa un tipus de turisme sostenible, respectuós amb el medi ambient, socialment just, i territorialment equilibrat i innovador”, destaca Patrick Torrent, director executiu de l'Agència Catalana de Turisme.

Els assistents a Benvinguts a Pagès La Festa han pogut, per exemple, gaudir de visites i experiències com ara descobrir l’agrobotiga de l’Horta Ecològica Pla de Munt (Can Pla de Munt, Maresme), per poder comprar hortalisses, verdures, fruita seca i llavors, ous, germinats i molt més; veure els castanyers centenaris del projecte Castanya de Viladrau (Viladrau, Osona), on també es poden conèixer les botifarres, farines, melmelades i molts altres productes que elaboren amb aquest fruit; degustar els vins i els caves de Covides Vinyes-Cellers (Alt Penedès, Vilafranca del Penedès), delícies que caracteritzen la gastronomia mediterrània; passejar per la Granja del Montseny (Fogars de Montclús, Vallès Oriental), que elaboren productes làctics de gran qualitat a partir de la llet de les seves vaques; dinar en un restaurant de cuina tradicional catalana com és Can Candelich (Samalús, Vallès Oriental); o bé, dormir a L’Era d’en Bella (Sant Llorenç de Morunys, Solsonès), una casa rural envoltada d'una plantació d'arbres fruiters, de poma de muntanya en cultiu ecològic.   

El projecte té continuïtat tot l’any oferint una oferta estable amb més de 120 visites de  pagament a les explotacions agroalimentàries de Catalunya. A través del projecte Benvinguts a  Pagès Tot l’Any, els pagesos i pageses tenen l’oportunitat de generar activitats durant els 365 dies de  l’any amb unes visites de pagament molt completes que asseguren una experiència personalitzada que més enllà de divulgar l’origen d’allò que mengem incorpora tastos de productes.

A més a més, en el marc d’aquesta iniciativa, Benvinguts a Pagès proposa 16 rutes d’un dia o bé d’un cap de setmana que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni i que es posen a disposició de la ciutadania per fer més fàcil les visites.

La pàgina web www.benvingutsapages.cat inclou tota la informació on es pot consultar l’oferta de visites per  territoris o bé per productes.

Informació relacionada