BIODIVERSITAT | 03/11/2023  Ruralcat

S’ha portat a terme una campanya per estudiar la biodiversitat dels insectes pol·linitzadors i auxiliars

Els insectes pol·linitzadors són molt importants per mantenir l’equilibri dels ecosistemes i ajuden a la pol·linització de molts cultius agroalimentaris.

Tota aquesta informació i més, es troba al vídeo d’Extensius.cat que trobareu al seu darrer butlletí.

Hi ha diverses maneres per a millorar la biodiversitat. Des de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) s’ha portat a terme una campanya a 3 parcel·les demostratives a diferents zones de Catalunya (Castelló Empúries, Oristà i Banyoles) per estudiar l’augment de la biodiversitat dels insectes pol·linitzadors.

S’han desenvolupat diferents estratègies de desherbatge mecànic per treure les males herbes reduint l’ús d’herbicides. En una d’elles, s’ha utilitzat una binadora de precisió, que porta una càmera incorporada que detecta les línies de cultiu, i així només desherba entremig el cultiu. D’aquesta manera, s’han obtingut resultats molt similars al control químic, però sense ús d’herbicides.

També, per augmentar la biodiversitat en cultius extensius, s’ha sembrat una banda floral al costat del cultiu a les mateixes parcel·les demostratives. S’ha sembrat 10 varietats d’espècies amb diferents temps de floració. La floració d’aquesta barreja dura des de principis del mes de març (la mostassa) fins al mes de maig (el trèvol). Amb les bandes florals, han avaluat els insectes pol·linitzadors dins de les parcel·les per veure la seva evolució, i han detectat un augment del 80% d’aquests insectes. Un altre avantatge de les bandes, és que atrauen insectes depredadors de plagues del cultiu.

Amb aquesta campanya, també s’ha estudiat l’augment del període de cobertura vegetal. Per augmentar el període, han sembrat un cultiu d’estiu, darrere un cultiu d’hivern.

Tota aquesta informació i més, es troba al vídeo d’Extensius.cat que trobareu al seu darrer butlletí.  

 

Font: Extensius.cat