PREMI | 20/11/2023  Ruralcat

El forner Enric Badia Elias guanya el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

Durant l’acte, també es van guardonar 28 persones més amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari, un reconeixement a tota una trajectòria professional.

El DACC va crear l’any 2003 aquest premi, dotat amb 3.000 euros, per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans.

El forner Enric Badia Elias, del Forn de Pa Elias de Barcelona, ha estat guardonat amb el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponent a l’edició 2023 que atorga el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El premiat al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador va recollir el seu guardó en un acte presidit pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, a l’Ateneu Barcelonès.

El DACC  va crear l’any 2003 aquest premi, dotat amb 3.000 euros, per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans.

Durant l’acte, també es van guardonar 28 persones més amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari, un reconeixement a tota una trajectòria professional. En concret, es tracta de 8 carnissers, cansaladers i xarcuters; 10 forners; 7 pastissers; 2 xurrers, i 1 formatger. Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d’artesà alimentari. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat 1.113 diplomes.

Enric Badia, el guanyador de l’edició d’enguany, és la quarta generació del Forn Elias. De ben petit, ja passava estones després de l’escola amb la seva mare i els seus avis a l’obrador, on es distreia amb una massa o jugant a crear “l’entrepà perfecte”. Format a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Barcelona, després de diversos cursos a les escoles del gremi, va entrar a formar part del grup Espigues, la selecció nacional de fleca artesana. Amb aquest grup, ha tingut l’oportunitat de participar en els concursos flequers més prestigiosos del món, on ha guanyat diversos premis. En aquests concursos, ha desenvolupat peces de pa molt interessants com el Pa de tres crostons que és un homenatge a Salvador Dalí o el pa sense gluten i amb QR.

Aquest any 2023, en el marc del Pla de l’Estratègia alimentària de Catalunya, s’han obert dues línies d’ajuts relacionades amb la promoció de l’artesania alimentària i petits elaboradors. Una de les línies està pensada per fomentar el relleu generacional de negocis designats com a empreses artesanes d’alimentació, tant si hi ha un vincle familiar com si es tracta d’una aposta independent, que vol ser una ajuda a les dificultats associades a la posada en marxa d’una activitat econòmica d’aquest tipus. En aquesta línia, s’ha concedit un total de 416.988 euros.

L’altra, vol donar suport al compliment de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors. En aquest cas, s’han concedit 126 sol·licituds distribuïts entre 5 gremis amb un total de 94.500 €.

D’altra banda, enguany s’ha tornat a convocar l’ajut adreçat a la promoció i certificació dels productes d’origen i qualitat i l’artesania alimentària, valorat en 170.000 euros, amb l’objectiu de beneficiar el conjunt de persones artesanes associades i augmentar el coneixement sobre la producció artesanal alimentària entre els consumidors. Els beneficiaris d’aquesta línia són les entitats associatives d’artesans i artesanes, sense ànim de lucre, que representin els interessos d’una activitat artesanal alimentària inclosa en el repertori d’oficis i regulada reglamentàriament.

 

Font: DACC