MEDI NATURAL | 24/11/2023  Ruralcat

L'actualització del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya incorpora per primer cop les algues marines

El Catàleg inclou les espècies i subespècies que es troben en la categoria de “Vulnerables” o bé “En perill d’extinció” i és una eina cabdal per avançar en la seva conservació i establir mesures legals de protecció.

Exemplar d'Ericaria crinita, una de les algues incloses en el Catàleg.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha aprovat aquesta setmana l’actualització del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya, amb l’objectiu d’introduir les darreres novetats pel que fa al seu estat de conservació i els nous descobriments científics en aquest àmbit. La darrera revisió del Catàleg es va efectuar el 2015.

El Catàleg inclou les espècies i subespècies que es troben en la categoria de “Vulnerables” o bé “En perill d’extinció” i és una eina cabdal per avançar en la conservació de la biodiversitat de les algues i establir mesures legals de protecció. En aquest sentit, cal recordar que està prohibit i és sancionable destruir, tallar o arrencar les plantes incloses en aquesta llista, així com el seu transport i comercialització.

Aquesta és la segona actualització del Catàleg, que incorpora per primera vegada el grup de les algues marines. En total recull 32 espècies d’algues que es troben en declivi i en risc de desaparició.

En total, el Catàleg recull 375 espècies i subespècies, 133 en la categoria “En perill d’extinció” i 242 en la categoria “Vulnerable”, segons el seu estat de conservació, grau d’amenaça i la pressió antròpica. Això suposa un 15% més d’espècies que al Catàleg anterior. En concret, incorpora un total de 90 noves espècies i subespècies, de les quals 33 en la categoria “En perill d’extinció” i 57 en la de “Vulnerable”.

Així mateix, s’ha canviat de categoria 30 espècies i subespècies, de les quals 16 passen d’estar “En perill d’extinció” a “Vulnerables” i 14 de “Vulnerables” a “En perill d’extinció”. També s’han descatalogat 41 espècies i subespècies, principalment perquè el nombre d’individus ha augmentat o bé s’han descobert noves poblacions que no es coneixien, altres s’ha constatat que s’han extingit i, en altres casos, s’ha reorganitzat la taxonomia de l’espècie i com a resultat s’ha advertit que era més comuna del que es pensava inicialment i que estava més àmpliament distribuïda.

D’altra banda, s’ha actualitzat el nom científic i l’autoria de les espècies i subespècies incloses en el Catàleg, seguint el darrer tractament taxonòmic més àmpliament acceptat.

En l’actualització del Catàleg s’ha tingut en compte la recerca duta a terme pels botànics i botàniques i les seves publicacions, en format de llistes vermelles d’espècies amenaçades, per adaptar el coneixement científic al marc legal català.

 

Font: DACC