ModpoW AgriTechnologies i Oncoalicia, guanyadors dels premis Ruralapps 2023
La solució tecnològica ModpoW AgriTechnologies de l’empresa Modpow ha estat la premiada en la modalitat Professional, i Oncoalicia de la Fundació Alícia s’ha posicionat com la guanyadora en la modalitat Ciència Ciutadana.
En aquesta edició s'han presentat un total de 39 candidatures, 26 són de la modalitat de professional i 13 de la modalitat de ciència ciutadana.
La solució tecnològica ModpoW AgriTechnologies, una solució digital per a la gestió professional del reg i la fertilització de l’empresa ModpoW, i Oncoalicia, una plataforma amb informació basada en l’evidència i pràctica clínica que ajuda en l’alimentació a les persones afectades de càncer creada per la Fundació Alícia, són les solucions tecnològiques guanyadores dels Premis Ruralapps 2023. Aquest guardó l’atorga el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya amb el suport del centre tecnològic Eurecat.
El jurat, presidit per Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC, i constituït per representants d’aquest Departament i d’Eurecat, ha seleccionat les candidatures guanyadores per a les dues modalitats del premi d'entre les 39 solucions presentades en aquesta desena edició, 26 són de la modalitat de Professional i 13 de la modalitat de Ciència Ciutadana.
En la modalitat de Ruralapps-Professional:
La guanyadora ha estat ModpoW AgriTechnologies de l’empresa ModpoW, SL, una solució digital per a la gestió professional del reg i la fertilització que permet ajustar les accions del reg i la fertirrigació i així, optimitzar la disponibilitat de l’aigua i el fertilitzant obtenint sempre el màxim rendiment sobre el cultiu.
Mitjançant un software web (WebApp), estudis agronòmics i sensors, tot aplicat en finques agràries professionals, aquesta solució permet ajustar les accions del reg i la fertirrigació i així optimitzar la disponibilitat de l’aigua i el fertilitzant obtenint sempre el màxim rendiment sobre el cultiu. ModpoW AgriTechnologies s’aplica en tota classe de cultius: arbre, extensiu, hortícola, cultius fora sòl, hivernacle i ornamental.
En aquesta modalitat, la finalista ha estat la solució tecnològica Lobelia, de l’empresa Lobelia Earth, SL, un servei que permet monitorar la humitat del sol en l’àmbit de superfície i de l’arrel a una parcel·la individual per estalviar aigua i millorar el control de la producció agrícola. La informació s’actualitza cada 2-3 dies proporcionant un control precís de la humitat del sol i permetent una gestió òptima del reg. Aquesta solució permetrà estalviar aigua i millorar el control de la producció agrícola. El producte ha estat àmpliament validat i és utilitzat actualment per la FAO per l’Observatori de l’Ebre. La qualitat de les observacions és superior a les que estan ara disponibles a través d’altres serveis, com és el cas del programa de la Unió Europea, Copernicus.
Les candidatures guanyadora i finalista són dues solucions tecnològiques que contribueixen en la millora de la gestió d’una de les problemàtiques més importants i actuals al nostre territori, la sequera.
En aquesta categoria, també s’han presentat les següents solucions tecnològiques: Logisplan (Evolution Algorithms), AgroGEO (Joaquin Coronas Rey), ILFRED (Industrial Leridana del Frío SL), Mycheftool (Mycheftool, SL), Zerticarbon (Zertifier), Silometric (Recuperacions Industrials Urgell), Sistema Guals (Explotaciones Guals, SL), BIO2COAT (BIO2COAT, SL), Rawdata (Rawdata, SL), SmartWater Solution (Amper S&C IOT, SL), Biofarmcheck (GSP Girona), SCProducció (Semen Cardona, SL), Hysteresis (Jordi Mèlich Pelegrí), Comunicació d'activitats amb risc d'incendi (Alberto Pérez Reina), AGRO-S3DP (Sensing Solutions, SL), ANAWIN (Terra Alta Consultoria TIC, SL), FitoStinger (FitoStinger, SL), Terra Pagesa (Fundació Terra Pagesa), IPMWise (IPM Advice, SL), Aplicació Regenerative Viticulture Alliance Certification (Miguel Torres, SA), SB 100 PRO (GPASEABOTS, SL), Captura de dades i gestió documental al núvol amb tecnologia no code i blockchain (Segur Alimentaria Lucero Zamora & Sabaté), eVins (INAUDIT DEVELOPING WEB) i Lueira (MALADETA STUDIO, SL).
En la modalitat de Ruralapps-Ciència Ciutadana:
La guanyadora ha estat Oncoalicia, una plataforma impulsada per la Fundació Alícia, Alimentació i Ciència, Fundació Privada amb informació basada en l’evidència i pràctica clínica, que ajuda a les persones afectades de càncer a menjar cada dia de manera segura, suficient i adaptada a les necessitats i efectes secundaris que apareixen durant el tractament.
L’alimentació és clau en l’eficàcia del tractament, la recuperació i la supervivència, però no tothom té accés a un correcte acompanyament dietètic, fet que comporta molta angoixa i un risc elevat de malnutrició. La dificultat d’accés és encara més palesa fora de l’àmbit urbà on es concentren els tractaments i professionals. Per aquesta raó, aquesta solució vol combatre aquesta problemàtica.
La finalista d’aquesta categoria ha estat Ecoviu de l’empresa Esdeveniments Sostenibles, SL, una plataforma per facilitar i augmentar l'acció climàtica dels ciutadans, i involucrar la població en activitats sostenibles i accions ambientals per reduir els efectes de la crisi climàtica. La tecnologia desenvolupada facilita l’accés a la informació mediambiental i forestal. A l'apartat principal de la plataforma, es poden trobar centralitzades totes les activitats sostenibles i accions ambientals de la zona, que tindran lloc els pròxims dies i setmanes. També es facilita el registre a aquests esdeveniments. En la secció secundària, es poden trobar notícies, articles i vídeos sobre diferents temàtiques de sostenibilitat, per tal de millorar l’educació ambiental.
En aquesta categoria, també s’han presentat les següents solucions tecnològiques: e-camperUP (Etecnic Movilidad Electrica, SL), WEB Surfing for Science (Asensio Comunicació Visual, SL), R3PON MARKET (T-Valley Ecosystem, SL), Tur-i (Gisgune, SL), FLOC AP (Arnau Corberó Rifà), Atesmap (Associació Atesmaps), Guia Obradors De Catalunya (Antoni Gutierrez Vara), ABLE A Better Life (Blue Room Innovation, SL), Elaboració de formatge utilitzant intel·ligència artificial (Bernat Perez Playà), Origen (Cristian Varela Fernández) i Focs.cat (Gendant Digital, SL).
El 2023 ha estat l’any de celebració dels 10 anys dels premis Ruralapps i en aquests 10 anys de Premis s’han presentat 245 candidatures, de les quals 130 han estat en la modalitat de professional i 115 de ciència ciutadana. Els àmbits de les innovacions tecnològiques presentades és molt divers i van des d’aplicacions per a la millora en la gestió agrària, forestal i el medi rural, el suport a la comercialització de productes, fins a tot tipus de desenvolupaments tecnològics basats en l’internet de les coses, la intel·ligència artificial i el big data.
El Premi Ruralapps distingeix les empreses desenvolupadores de solucions tecnològiques innovadores que contribueixen a la millora dels processos de producció i de gestió, l'eficiència interna, la seguretat, la traçabilitat, la comercialització, la informació o el posicionament al mercat de les empreses i professionals dels sectors agroalimentari, forestal o del medi rural; o bé que faciliten l'accés a la informació a la ciutadania en aquests àmbits.
Més d’un centenar de projectes han participat en les diverses edicions dels Premis Ruralapps amb solucions i aplicacions innovadores que afavoreixen la transformació digital del sector agroalimentari, forestal i del medi rural. Trobareu tota la informació de les candidatures al web del DACC i al portal RuralCat.
Font: DACC