BIOECONOMIA | 16/02/2024  Ruralcat

L’aigua i els paisatges resilients, els temes centrals de la tercera edició del Congrés BIT de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia

Els dies 20 i 21 de març, Vic acull el tercer Congrés BIT el principal punt de trobada de les empreses, empreses emergents i centres de recerca que lideren el futur de la bioeconomia catalana per transformar el sector primari i agroindustrial.

El foment de paisatges agroforestals resilients i la provisió sostenible dels serveis ecosistèmics és una de les línies prioritàries dins de l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2030.

Els dies 20 i 21 de març, Vic acull el tercer Congrés BIT de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia, el principal punt de trobada de les empreses, empreses emergents i centres de recerca que lideren el futur de la bioeconomia catalana per transformar el sector primari i agroindustrial.

L’aigua és el tema central d’aquesta edició. La necessitat d’adaptar-se a escenaris amb menor disponibilitat d’aigua i de gestionar l’aigua disponible amb corresponsabilitat seran el marc d’un debat on es presentaran bones pràctiques en l’ús de l’aigua en l’agricultura, la ramaderia i la indústria agroalimentària, i exemples de regeneració i reutilització de l’aigua i de valorització de productes i subproductes derivats del seu tractament. Com a novetat, enguany el BIT es completarà amb visites per conèixer sobre el terreny alguns d’aquests casos.

Els paisatges agroforestals resilients seran els protagonistes del segon dia del Congrés. Els paisatges evolucionen empesos per l’encreuament de factors econòmics, socials i ambientals. El BIT presentarà una primera part de ponències sobre les mirades actuals sobre el paisatge, el seu pes com a cadena de valor de la bioeconomia i el foment de la seva resiliència. En la segona part, seuran en una mateixa taula diferents agents implicats per debatre sobre els reptes i els consensos necessaris per avançar cap a aquesta resiliència.

Per a més informació, podeu consultar el programa del Congrés. Cal inscripció prèvia per participar-hi.

Aquest certamen està organitzat per l’Ajuntament de Vic, la Fira de Lleida i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Lleida.

 

Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2030

El foment de paisatges agroforestals resilients i la provisió sostenible dels serveis ecosistèmics és una de les línies prioritàries dins de l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2030, aprovada pel Govern el 2021, i del seu primer Pla d’acció 2022-2024. El desenvolupament de la bioeconomia només s’entén com a possible si es garanteix en tot moment el manteniment d’ecosistemes funcionals i sans que alhora ens permetin abastir-nos dels recursos que necessitem, entre els quals l’aigua és dels més rellevants.

 

Font: DACC