Catalunya bat un nou rècord en valor de les exportacions agroalimentàries l’any 2023
Al 2023 trobem increments de valor significatius en fruita (+15,77%), fine food (11,21%) carn i embotits (2,19%) i peix i marisc (0,78%).
la competència internacional en preus és el factor que més influeix en l'activitat exportadora, seguit del preu de les matèries primeres, la inflació i el cost del transport.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant la Promotora dels aliments catalans (PRODECA), ha presentat aquest matí les dades d’exportacions agroalimentàries catalanes de l’any 2023, a partir de les dades que ha fet públiques l’AEAT (Agència Estatal d'Administració Tributària). Catalunya ha superat per primera vegada els 15.000 milions d’euros en les seves exportacions (15.327,60 M€), augmentant un 3,22% en valor en comparació amb les dades de 2022.
Les darreres dades d’exportacions agroalimentàries consoliden la tendència competitiva als mercats exteriors del sector pel seu valor afegit. En els últims 10 anys, les exportacions agroalimentàries catalanes han crescut un 89,95% en valor i un 16,15% en volum.
Catalunya exporta aliments en línia de la mitjana del conjunt de l’Estat (-0,24%) i del conjunt de la UE, que disminueixen un -5,98%. Les vendes de productes agroalimentaris catalans a l'exterior durant 2023 representen gairebé una quarta part del total de les exportacions agroalimentàries de l'Estat (22,02%). Catalunya és una potència exportadora en aliments i begudes per davant de Portugal, Grècia, Perú, Colòmbia, Suècia o Japó.
L’agroalimentari es manté com el tercer sector econòmic exportador de Catalunya per sota dels productes semi manufacturats i dels béns d’equip, amb qui ha anat retallant distància. Així, un de cada sis euros exportats per Catalunya provenen de les exportacions agroalimentàries (15,22%) i equivalen al 5,66% de PIB català.
Pel que fa al volum, tot i que les exportacions decreixen un -9,54% el 2023 en comparació l’any anterior, es tracta d’una xifra lleugerament superior a la mitjana de l’Estat (-8,88%) i en de la UE (-6,17%). Aquest decrement es deu principalment a l’impacte de la baixa producció del sector de l’oli d’oliva degut a factors climatològics i dels cereals i molineria i s’hi sumen les menors exportacions de productes de peix i els carnis, que per segon any consecutiu redueixen el seu volum exportat i en canvi augmenten en valor.
Catalunya manté el superàvit comercial agroalimentari que va aconseguir per primera vegada el 2019, situant-se el 2022 en una taxa de cobertura del 103,97% i exporta més (15.327,60 M€) del que importa (14.742,88 M€).
Les exportacions agroalimentàries per subsectors
Partint de l’Índex Prodeca que reagrupa diverses subpartides del codi TARIC en 7 subsectors per simplificar l’anàlisi de les exportacions agroalimentàries, els subsectors de l’alimentació catalana mantenen la trajectòria favorable per passar del volum al valor. Tots creixen en valor a excepció del vi (-1,28%), el dels olis vegetals (-10,22%), tot i que l’oli d’oliva creix (+18,90%), i el dels cereals i molineria (-23,86%). Al 2023 trobem increments de valor significatius en fruita (+15,77%), fine food (11,21%) carn i embotits (2,19%) i peix i marisc (0,78%).
Els sectors més exportadors continuen sent el carni i el fine food que representen respectivament el 34,89 % i el 31,02 %. La fruita i horta tornen a situar-se com a tercer sector exportador per davant dels olis vegetals, que passen a ser el quart sector exportador. La cinquena posició l’ocupa el sector del vi. Tanquen el rànquing el sector dels cereals i molineria i el del peix i marisc.
Catalunya exporta aliments i begudes a gairebé 200 països
El nombre de països al qual s’exporta es manté estable (199). Destaca un increment considerable en les vendes a la UE respecte de l’any anterior; passant de ser la receptora pràcticament la meitat de les exportacions agroalimentàries catalanes (55,85%) el 2022 a gairebé dos terços (63,26%) el 2023, amb un creixement del 16,91 %. La resta d’exportacions (36,74%) va destinades a mercats tercers que decreixen en conjunt un -14,10%. Decreixen significativament a les regions d’Amèrica Llatina (-5,56%), Amèrica del Nord (-6,54 %), Orient Mitjà (-20,58 %), Oceania (-18,24%), Àfrica (-11,87%) i Àsia (-26,78%).
Així, donat el context d'inestabilitat en mercats tercers, principalment asiàtics, el sector agroalimentari català ha fet una aposta per incrementar les seves vendes a mercats mes estables i propers com els europeus.
Per països, França, continua sent el primer país receptor mentre que Itàlia es consolida com a segon destí. Els mercats asiàtics, en general, decreixen significativament en un 26,78%. Concretament, la Xina decreix un -38,92%, i passa de la tercera posició a la sisena; per darrere d’Alemanya, quart: Portugal i cinquè: Regne Unit.
També es manté estable el nombre d’empreses agroalimentàries catalanes exportadores regulars (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l’exterior) amb 2.995 (+91 empreses respecte al 2022).
Consulta els informes actualitzats en el següent enllaç: https://drive.google.com/drive/folders/17VxyMPS7KofLyR1Jn70f-8PvMW15QMff?usp=drive_link
Les empreses catalanes, optimistes de cara 2024
Les dades d’exportacions macroeconòmiques facilitades per duanes coincideixen amb les impressions i valoracions de les empreses catalanes, que han traslladat a través del Baròmetre d’exportacions agroalimentàries de Prodeca. Es tracta d’una eina de monitoratge trimestral de les xifres empresarials més rellevants de l’activitat exportadora del sector agroalimentari de Catalunya iniciada l’any 2023 i que recull les percepcions de les empreses, tendències, reptes i perspectives de futur en el comerç exterior.
Les empreses fan un balanç moderadament positiu per a l'activitat exportadora el 2023 respecte al 2022, ja que els exportadors per als quals aquest any ha estat millor que el 2022 superen en 10 punts els qui declaren que ha estat pitjor. Així mateix, són optimistes de cara l’exercici 2024 ja que més del 60% de la mostra pensa que l’any 2024 serà millor per a les exportacions agroalimentàries que el 2023, només un 8% pensa que serà pitjor.
Pel que fa als factors que influeixen en l’activitat exportadora, la competència internacional en preus és el factor que més influeix en l'activitat exportadora, seguit del preu de les matèries primeres, la inflació i el cost del transport. Les guerres, conflictes internacionals i l'escassetat de producció i sequera, són amenaces que han adquirit força el 2023.
Font: DACC