INNOVACIÓ | 13/03/2024  Ruralcat

INNOVA.CAT: L’espai d’innovació a la Fira Alimentaria 2024, organitzat pel DACC i l’IRTA

A l’espai Innova.cat es realitzaran diferents jornades tècniques i altres activitats que se centraran a debatre punts clau del sector agroalimentari, com ara la gestió hídrica, la sostenibilitat o el futur del sector lacti.

Les inscripcions ja estan obertes i les places són limitades.

Del 18 al 21 de març, Barcelona acollirà de nou la Fira Alimentària, una gran fita que converteix la ciutat en la capital mundial de la indústria alimentària durant 4 dies.  El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) disposarà d’un espai dedicat a la promoció i l’impuls de la innovació i l’emprenedoria al sector agroalimentari català, l’espai INNOVA.CAT, que coorganitza amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Es tracta d’una acció emmarcada en el Pla Innova 2030, un pla que té l'objectiu de dotar Catalunya de l'instrument necessari per millorar el sistema d'innovació agroalimentari, la seva capacitat de resposta als seus reptes i estratègies, reconèixer iniciatives innovadores i contribuir a promoure i consolidar empreses emergents del sector agroalimentari.

La innovació és una prioritat per promoure un sector agroalimentari eficient, productiu, sostenible, diversificat i competitiu. En línia amb aquesta prioritat, per donar resposta als

grans reptes del sector agroalimentari català, des del DACC es promou la innovació oberta i

disruptiva, la transferència de coneixement i l’emprenedoria.

Així doncs, en el marc de la fira, s’han organitzat diverses activitats i jornades tècniques que tindran lloc a l’espai INNOVA.CAT:

- Jornada tècnica ‘Espai Innova.cat: Oli d’oliva’, el dilluns 18 de març de 2024 a les 11 h, que tractarà els principals reptes d’innovació per a olis de qualitat de futura generació i exposarà diversos casos d’èxit de diverses empreses catalanes.

- Jornada tècnica ‘Espai Innova.cat: Productes lactis’, el dilluns 18 de març de 2024 a les 15:30 h, que donarà resposta als reptes de futur en el sector lacti i també, es presentaran diversos casos d’èxit.

- Jornada tècnica ‘Espai Innova.cat: Startups pitching day’, el dimarts 19 de març de 2024 a les 10 h, on el DACC donarà l’oportunitat a 20 startups de presentar el seu projecte i la seva proposta de valor davant empreses alimentàries i inversors de tot el món. A més a més, 8 d’aquestes startups catalanes disposaran d’un espai expositiu durant els quatre dies de la fira.

- Jornada tècnica ‘Espai Innova.cat: Sostenibilitat’, el dimecres 20 de març de 2024 a les 10 h, on hi haurà un espai de networking, INNOcafè i INNOvermut, i Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia del DACC, presentarà la Producció Agrària Sostenible (PAS). A continuació, diversos experts parlaran sobre la sostenibilitat al sector agrari i ramader, la producció dels aliments, i també, s’exposarà algun cas pràctic.

- Jornada tècnica ‘Espai Innova.cat: Carn’, el dimecres 20 de març de 2024 a les 16 h, on es parlarà del Smart Meat, i altres aspectes del sector carni, com sistemes innovadors per a la producció de carn madurada, la sostenibilitat i la vida útil de la indústria càrnia, les innovacions en la mesura de la temperatura per a la seguretat alimentària de la indústria càrnia i la neurociència i comunicació.

- Jornada tècnica ‘Espai Innova.cat: Ús eficient d’aigua i energia a la indústria alimentària’, el dijous 21 de març de 2024 a les 10:30 h, on també hi haurà espais de networking com ara INNOcafè i INNOvermut,. Es parlarà sobre l’aigua i energia a la indústria alimentària, i es presentaran diverses iniciatives sobre la gestió hídrica, mètodes de reutilització de l’aigua, la bioeconomia, l’eficiència energètica en el sector vitivinícola o la valorització del biogàs per a zones rurals.

Tothom qui vulgui assistir en aquestes jornades tècniques ja pot inscriure’s en els programes adjuntats anteriorment. Es facilitarà l’accés a la fira una vegada realitzada la confirmació de l’assistència, i les places són limitades. Per a més informació, es pot contactar amb el Servei d’Innovació Agroalimentària del DACC (patt.daam@gencat.cat).

 

La Fira Alimentària, un saló referent a nivell internacional

La Fira Alimentària és un dels salons internacionals més importants d’Espanya, un esdeveniment de referència organitzat per Alimentaria Exhibitions – Fira de Barcelona. L’edició d’enguany preveu comptar amb la participació d’unes 3.200 empreses expositores que ocuparan 100.000m2 i 7 pavellons del recinte Gran Via de Fira de Barcelona. Pel que fa a la participació d’assistents, la fira espera rebre 100.000 visitants de més de 120 països. Es tracta, doncs, d’una fita referent del sector agroalimentari en l'àmbit europeu. Els grans reptes i tendències de la indústria, com els aliments funcionals, la sostenibilitat i la IA, s’abordaran en més de 350 activitats i demostracions a càrrec de 700 prestigiosos experts i xefs.

 

Font: DACC i Fira Alimentària