ALIMENTACIÓ | 22/03/2024  Ruralcat

El sector agroalimentari representa el 20% del PIB català

Segons dades d’ACCIÓ i Prodeca, és el primer sector de la indústria catalana amb una facturació agregada superior als 48.000 milions d’euros i la generació de més de 175.000 llocs de treball.

L’ecosistema agroalimentari a Catalunya està format per les més de 5.000 empreses de la indústria de l’alimentació i begudes, les gairebé 1.000 empreses d’indústria auxiliar i les prop de 55.000 explotacions agrícoles, ramaderes i de pesca.

El sector agroalimentari ja representa el 20% del PIB (el 19,7%, concretament) i es consolida com el més important de la indústria catalana per volum de negoci i treballadors, segons l’estudi ‘El sector agroalimentari a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i Prodeca -l’empresa pública promotora dels aliments catalans del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC).

En conjunt, el sector agroalimentari genera una facturació agregada de 48.231 milions d’euros i ocupa a 175.600 persones, i està format per tres grans àmbits. Per una banda, el conformen les gairebé 55.000 explotacions agrícoles, ramaderes i de pesca del sector primari, que generen 6.040 milions d’euros de facturació i donen feina a més de 55.000 persones. De l’altra, el gruix del sector es troba en la indústria de l’alimentació i begudes, formada per 5.017 empreses que concentren més de 31.700 milions d’euros de vendes i ocupen vora 93.000 persones treballadores. Finalment, l’agroalimentari el completa la indústria auxiliar directament vinculada al sector, on hi ha 872 empreses que generen més de 10.400 milions d’euros i reuneixen prop de 28.000 treballadors.

Pel que fa als principals segments del sector, l’estudi ressalta la gran diversitat dels productes agroalimentaris amb origen a Catalunya. En aquest sentit, dins del marc de la indústria alimentària, els que tenen un major pes sobre la facturació a Catalunya són les indústries càrnies (32% del total), seguides pels productes per a l’alimentació animal (17%), el sucre, xocolata, cafè i productes de confiteria (8%) o els olis (7%).

Dins d’aquesta gran diversitat de productes agroalimentaris de Catalunya, l’estudi posa en valor alguns dels seus elements i el seu repartiment territorial. Per exemple, la importància dels verticals del food service i el food retail. Però també una indústria càrnia assentada i diversificada que factura més de 10.000 milions d’euros; el potencial en la producció de vins i caves, que compta amb 12 denominacions d’origen amb gairebé 7.000 viticultors inscrits (dades de 2022). I també la producció d’oli d’oliva, amb cinc denominacions d’origen concentrades principalment a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Finalment, l’informe ressalta com a àmbit emergent l’impuls de la proteïna alternativa, que ja compta amb més de 100 empreses i una facturació que supera els 250 milions d’euros.

 

Potència exportadora

Un altre dels aspectes que aborda l’estudi és el potencial exportador del sector. De fet, Catalunya es manté per quart any consecutiu com el primer territori exportador agroalimentari de l’Estat (22% del total), per davant d’Andalusia. L’any 2023, Catalunya va exportar productes agroalimentaris per valor de 15.327 milions d’euros (un 15% del total de les exportacions catalanes) i compta amb una base de més de 3.000 empreses exportadores regulars en aquest àmbit.

La carn i els embotits (35% del total), són el producte català amb més vendes a l’exterior, seguit pel fine food-multiproducte (31%), les fruites i horta (9%), els olis vegetals (8%) i els vins (4%).

 

Catalunya, destí líder internacional en inversió estrangera agroalimentària

El potencial català en el sector agroalimentari genera una important atracció d’inversió estrangera directa amb la presència a Catalunya dels principals líders mundials d’aquest mercat. Durant el període 2019-2023, fins a 41 projectes d’inversió estrangera van comportar la captació de 697,6 milions d’euros (un 5% més que en el quinquenni anterior). Durant el mateix període 2019-2023, Catalunya ha estat el cinquè territori de la Unió Europea en nombre de projectes d’inversió estrangera i ha captat el 3,3% de la inversió de capital i el 3,1% dels llocs de treball creats al continent.

 

Font: DACC, Acció i Prodeca