INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA | 04/04/2024  Ruralcat

El futur de la carnisseria i la xarcuteria al Pirineu, l'artesania alimentària en joc

L’Escola Agrària del Pallars i l’Ajuntament de Tremp a través del seu programa “Al teu gust” organitzen una jornada tècnica per reflexionar sobre el futur i el relleu generacional de la carnisseria i la xarcuteria al Pirineu.

La jornada tindrà lloc a l’Escola Agrària del Pallars el dia 10 d’abril.

L’artesania agroalimentària ha estat un motor econòmic del nostre país. Tant les grans zones urbanes, com el món rural, han tingut durant dècades un volum de petites empreses vinculades a la transformació d’aliments que ens han donat no només servei, sinó productes únics i exclusius. Actualment, un nombre important d’aquests oficis corren el risc de desaparèixer. Les persones que estan al capdavant d’aquestes empreses, solvents i amb sentit, no tenen relleu, i quan elles pleguin desapareixeran no només els punts de venda sinó els sabers, les receptes, la proximitat i la llum de molts dels nostres carrers.

Es tracta d’una problemàtica que s’identifica a la zona del Pirineu, i per aquesta raó, l’Escola Agrària del Pallars i l’Ajuntament de Tremp, a través del seu programa “Al teu gust”, organitzen la jornada tècnica ‘L’Artesania Alimentària en joc. El futur de la carnisseria i xarcuteria al Pirineu’, per abordar des de diferents perspectives el repte del relleu al sector agroalimentari, especialment a  la carnisseria i la xarcuteria.

L’objectiu és conèixer i reflexionar quines són les perspectives de futur, per què és important apel·lar al compromís mutu per fer un esforç pel relleu generacional i quines haurien de ser les línies de treball prioritàries per assegurar-lo. Es comptarà amb la participació de carnissers del Pirineu que han pres el relleu d’un negoci d’aquest sector o bé, hi treballen des de fa molts anys i els preocupa el futur del sector, així com d’altres professionals que fan bandera de la seva feina i de la carnisseria de taulell, i són exemple en diferents pràctiques, especialment pel que fa a la comunicació i la sensibilització.

La sessió, que serà conduïda pel periodista Eloi Barrera, corresponsal de Catalunya Ràdio al Pirineu, inclourà experiències i testimonis de professionals del sector carni i xarcuter. En primera instància, el bloc “Experiències d’arreu” amb Carlos Català de la Carnisseria Català (Aldaia, València), Andreu i Josep Coll de Can Fanera (La Cellera de Ter, Girona), i Antonio Gálvez de Cárnicas Merche (Castellar del Vallès, Barcelona) i president del Gremi d’empresaris Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Comarques. Seguidament, “Cedir el relleu: oportunitat, compromís i servei. La perspectiva de les empreses”, amb Jaume Badia de Badia Xarcuters (Tremp, Lleida) i Jaume Montanuy de Carns Batlle (Tremp, Lleida). A continuació es desenvoluparà la sessió “Prendre el relleu: rendibilitat, implicació i qualitat de vida. La perspectiva dels emprenedors”, amb Laura Godó de Cal Tomàs (La Pobla de Segur, Lleida), Eduard Bastús de Carns Bastús (La Pobla de Segur, Lleida), Damià Obach d’Embotits Obach (Organyà, Lleida) i Miquel Utgé de la Carnisseria Pujol (Sort, Lleida). Finalment, tindrà lloc la “Presentació de les accions de suport al relleu generacional per part del PEAC”, amb Cristina Padulles i Teresa Colell, tècniques del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya del DACC.

Per assistir a la jornada, s’ha de realitzar la inscripció a través del portal RuralCat.

 

Font: Escola Agrària del Pallars i Ajuntament de Tremp