El cost de producció estimat de la fruita de pinyol per al pagès se situa en una mitjana de 0,440 €/kg
Així es desprèn de l'estudi dels costos de producció de fruita de pinyol corresponent a la campanya 2024, elaborat pel Departament, conjuntament amb el CREDA de l'IRTA i la UPC, i presentat avui a Lleida.
Es va remarcar l’increment del 17% del cost de producció per hectàrea i d’un 11% en costos per kg, entre la mitjana del període 2018-2022 i l'estimació per a l'any 2024.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presentat l'estudi dels costos de producció de fruita de pinyol corresponent a la campanya 2024, que ha elaborat conjuntament amb el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA). Durant l’acte de presentació el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, també va posar de relleu que a banda d’aquest estudi de costos de producció, properament es presentarà el corresponent al raïm, als quals seguiran altres relatius a altres productes.
Per la seva banda, el director del CREDA, José María Gil, va remarcar l’increment del 17% del cost de producció per hectàrea i d’un 11% en costos per kg, entre la mitjana del període 2018-2022 i l'estimació per a l'any 2024. Gil també va assenyalar que l’estudi de costos de producció de fruita de pinyol presenta els resultats de l’estimació de costos per a préssec i nectarina, amb la informació disponible quant a previsió de collita a juliol de 2024. Així, el cost de producció estimat per al pagès se situaria en una mitjana de 0,440 €/kg, amb un forquilla entre el cost mínim, 0,417€/kg, i el màxim, 0,464 €/kg; unes dades que serveixen d’orientació per a determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya. I si es té en compte la despesa en mà d’obra familiar i el cost de confecció, el cost de producció s’elevaria fins a 1,080€/kg, amb una forquilla entre el cost mínim i el màxim de 0,980€/kg a 1,198€/kg.
Font: DACC