SOSTENIBILITAT | 18/07/2024  Ruralcat

Es posa a disposició la calculadora i la guia d’autoavaluació per a l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Aquests recursos tenen com a objectiu que les empreses agroalimentàries de Catalunya s’autoavaluïn envers el seu grau d’assoliment dels ODS.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

La Calculadora permet fer una autoavaluació digital mitjançant una proposta d'indicadors i d'actuacions concretes per integrar efectivament la sostenibilitat en les estratègies i pràctiques empresarials.

La calculadora d’autoavaluació per l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) s’ha posat a disposició per a les empreses agroalimentàries de Catalunya, juntament amb la guia d'autoavaluació per a l'assoliment dels objectius. Aquests recursos tenen com a objectiu que les empreses s’autoavaluin envers el seu grau d’assoliment dels ODS, i s’emmarquen en el programa de l’Estratègia Alimentària de Catalunya.

La Calculadora permet fer una autoavaluació digital mitjançant una proposta d'indicadors i d'actuacions concretes per integrar efectivament la sostenibilitat en les estratègies i pràctiques empresarials. Té un funcionament senzill i intuïtiu. Cada ODS presenta un seguit de preguntes que cal contestar. Un cop completat, es genera un informe amb el nivell d'assoliment, el resultat d'un indicador sintètic dels 17 objectius, i recomanacions per obtenir o millorar-ne l'assoliment.

Per l’ús de la calculadora, hi ha dues consideracions importants a tenir en compte:

 

-  Si un ODS no interpel·la directament l’activitat empresarial, no s’ha de marcar l’opció “no aplica”).

- Si un ODS sí que interpel·la l’activitat empresarial, però no ho fa algun dels seus indicadors, també s’ha de marcar l’opció “no aplica”.

 

La Guia permet una autoavaluació no digital, alhora que ofereix casos pràctics i models d'èxit a seguir. L’elaboració d’aquesta guia va ser impulsada per la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, Treballant de forma conjunta amb empreses del sector i el grup de pilotatge, per adaptar aquesta guia a la realitat catalana.

Tant la calculadora com la guia d’autoavaluació per a l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) es poden trobar a l’apartat “Eines” de RuralCat, i properament, a l’Oficina de la Bioeconomia i l’Oficina de Suport a la Indústria Agroalimentària.

 

Els objectius de desenvolupament sostenible

L’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar, el setembre de 2015, l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, un full de ruta compartit per avançar vers un món més just, equitatiu, saludable, pròsper, pacífic i on es garanteixi la qualitat ambiental del planeta.

Amb aquesta finalitat, la comunitat internacional va acordar 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a assolir, com a molt tard l’any 2030, mitjançant transformacions profundes a tots els nivells, que requereixen la cooperació entre governs, empreses, ens locals, universitats i centres de recerca i la societat civil, entre d’altres.

El sector agroalimentari, per la seva importància en l’economia catalana, pot contribuir de forma molt significativa a l’assoliment d’aquests objectius, pel seu important impacte econòmic a Catalunya i, per tant, que més poden contribuir a la implementació de l’Agenda 2030 al nostre país.

 

Font: DACC