La 12a Setmana Bio se centra en la producció i alimentació ecològiques
La nova edició té lloc del 12 al 20 d’octubre i comptarà amb una trentena d’activitats a les Terres de l’Ebre, promogudes pels agents del sector mateix
L’esdeveniment l’organitza el DARPA juntament amb l’Associació Vida Sana.
La dotzena edició de la Setmana Bio, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) amb la col·laboració de l’Associació Vida Sana, va començar el passat dissabte 12 d’octubre i es durà a terme fins el pròxim 20 d’octubre, aquesta vegada per l’alimentació ecològica. La nova edició compta amb una trentena d’activitats a les Terres de l’Ebre promogudes pels agents del mateix sector. L’objectiu és promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques a tota la població catalana. També es vol donar a conèixer els propis actors del sector, ja que moltes de les activitats del programa les han preparat i les ofereixen els pagesos i pageses i empreses alimentàries mateixes, així com totes aquelles entitats relacionades amb el sector, que aprofiten aquest esdeveniment per a explicar la seva feina entre la població.
En aquest sentit, el pròxim 19 d’octubre s’ha programat per al públic i professionals interessats una visita guiada a la finca de cítrics ecològics Bio Varsella, on es podrà conèixer de prop el procés de cultiu. L’empresa cultiva taronges, mandarines, i llimones amb certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Es tracta d’una empresa familiar situada a Bítem-Tortosa, a la comarca del Baix Ebre i la seva història es remunta a tres generacions enrere; amb unes finques, inicialment d’oliveres, que es van anar transformant al cultiu de cítrics de diferents varietats. L’any 2008 van decidir canviar el sistema productiu i passar a un cultiu ecològic, i incrementar així el seu compromís amb la sostenibilitat. Ara, la companyia és membre de la plataforma Crowdfarming, que permet als consumidors adoptar un arbre a un productor per a ajudar-lo a finançar el cultiu. A canvi, el consumidor rep a casa part de la collita de la temporada. El director dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre, Jesús Gòmez, i els responsables de l’explotació participaran en la visita.
En aquesta línia, la Setmana Bio presenta un programa d’activitats amb xerrades divulgatives i tècniques, tastos de productes, activitats infantils, activitats per a descobrir la producció i alimentació ecològica tot fent esport, visites guiades a explotacions, i altres propostes adreçades a fer conèixer de primera mà a totes les persones interessades què és la producció i el producte ecològics, i quines són les seves particularitats i beneficis.
Aquest esdeveniment disposa d’una plataforma web on hi ha totes les activitats que s’hi organitzen i serveix per a inscriure’s-hi o tenir la informació per a poder-hi assistir directament. Hi ha activitats obertes en què no cal inscripció, altres en què cal inscriure’s, algunes poden tenir cost, i també hi ha algunes activitats organitzades o promogudes des del Departament d’Agricultura.
Un aparador de la producció ecològica
La Setmana Bio es va organitzar per primer cop l’any 2012 per a dotar el sector ecològic d’una eina de promoció i amb l’objectiu de poder informar sobre les bondats i les virtuts d’aquest sistema de producció i promoure el consum dels productes ecològics. En la seva creació va participar-hi el sector mateix, reunit en una taula d’entitats promotores, amb la qual es va acordar quin seria el format d’aquest esdeveniment, la gestió i l’organització del qual assumeix el Departament.
Les actuacions que conformen el programa són proposades per tots aquells agents relacionats amb el sector ecològic que hi volen participar com a promotors, així com altres entitats i administracions, com ara consells esportius, biblioteques públiques o administracions locals, entre d’altres.
Font: DARPA