La Comunitat de Sistemes Agroforestals i Cultius Mixtes passa a ser la representant agroforestal d’Espanya a Europa
L’organització va ser creada el 2023 per LIFE AgroForAdapt i PRIMA Transition com a punt de trobada pel col·lectiu agroforestal d’Espanya i Portugal
La plataforma organitza webinars trimestrals on es presenten finques, estudis i projectes.
La Comunidad de Sistemas Agroforestales y Cultivos Mixtos ha passat a ser la representant d’Espanya a la Federació Agroforestal Europea (EURAF) l’abril d’enguany. Aquest fet suposa una fita per la seva consolidació com a plataforma al servei de la comunitat agroforestal ibèrica. Aquesta organització va ser creada l’any 2023 en col·laboració entre LIFE AgroForAfapt i PRIMA Transition, com un punt de trobada pel col·lectiu agroforestal d’Espanya i Portugal, intentant donar un paper rellevant a la propietat. En aquesta línea, aquesta plataforma funciona com a xarxa social gratuïta en la qual s’estableixen contactes i es comparteixen experiències d’una manera visualment atractiva. A més, s’hi organitzen webinars trimestrals (fins ara s’han realitzat al març, juny i l’octubre d’enguany), on es presenten finques i sistemes agroforestals, noves iniciatives, estudis i projectes.
Actualment la comunitat compta amb més de 145 membres registrats, amb un predomini de productors. La delegació a Europa queda composta per tres de les persones que van impulsar la comunitat el 2023: Manuel Bertomeu (UNEX) com a delegat; Jaime Coello (CTFC) com a sub-delegat i Diana Jiménez (UVic-BETA) com a sud-delegada.
Projecte LIFE AgroForAdapt
Aquesta comunitat va ser impulsada pel LIFE AgroForAdapt. Aquest és un projecte europeu LIFE, un programa de finançament de la Unió Europea per al medi ambient i l’acció climàtica, que s’executa del 2021 al 2026.
Aquest projecte té per objectiu promoure els sistemes agroforestals per a l’adaptació al canvi climàtic dels sectors agrari i forestal en zones mediterrànies. Els sistemes agroforestals són la combinació deliberada de vegetació llenyosa en sistemes de producció agrícola o ramadera per obtenir beneficis de les seves interaccions ecològiques i econòmiques. El projecte se centra en dos tipus de sistemes:
- Silvoarables: vegetació llenyosa combinada amb cultius
- Silvopastorals: vegetació llenyosa combinada amb el pasturatge
LIFE AgroForAdapt treballa a més de 70 finques, amb 850 hectàrees en total, de Catalunya, Castella i Lleó i la França Mediterrània implementant sistemes agroforestals demostratius, i es fa un seguiment per estudiar-ne els diversos indicadors, com els productius, el balanç de carboni, la biodiversitat i la vulnerabilitat davant incendis forestals i la sequera.
Els 8 socis del projecte LIFE AGROFORADAPT són: el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (coordinador), Agresta S. Coop, Agroof, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Generalitat de Catalunya (Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació), Diputació de Barcelona, Diputació de Girona i Fundació Emys. També compta amb el suport de la Diputació de Tarragona.
Font: Butlletí nº6 LIFE AgroForAdapt