ALIMENTACIÓ | 18/10/2024  Ruralcat

Una trentena d’empreses catalanes de fruita i horta participen en conjunt a la Fruit Attraction de Madrid

La iniciativa l’ha dut a terme el DARPA a través de PRODECA sota la marca agroalimentària “Catalunya, on la fruita és cultura”

Fruit Attraction

La nova edició de la fira internacional s’ha celebrat del 8 al 10 d’octubre.

Una trentena d’empreses catalanes del sector de la fruita i horta s’han agrupat per participar en conjunt a la Fruit Attraction 2024 que s’ha celebrat a Madrid del 8 al 10 d’octubre sota la marca agroalimentàriaCatalunya, on la fruita és cultura”. La iniciativa l’ha dut a terme el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) a través de PRODECA, la Promotora dels Aliments Catalans. En total, més de 90 empreses catalanes han participat en una nova edició d’aquesta fira internacional que s’ha convertit en un esdeveniment referent per impulsar les exportacions mundials del sector.

En aquest context, la secretaria d’Alimentació, Rosa Cubel, i el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, han assistit a la fira per mostrar el suport institucional a les empreses catalanes i al sector de la fruita, un dels més importants i estratègic per a l’economia agroalimentària del país. Durant la seva visita a la fira, s’han organitzat una programa de reunions amb diferents empreses, entitats i agents del sector, amb l’objectiu d’atendre les demandes del sector i valorar noves oportunitats de col·laboració.

 

Un sector estratègic per a l’economia agroalimentària

La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l’economia agroalimentària catalana, i un dels pilars de la seva internacionalització. Gràcies a una zona plena de diversitat i un clima mediterrani suau, Catalunya ofereix una gran varietat de fruites amb una particularitat única: un 37% de l'agricultura es realitza sota un sistema de producció integrada.

A més, Catalunya és una de les principals zones de producció de fruita dolça a Europa. Amb una capacitat de producció habitual d’un milió de tones de fruita a l’any (901.005 any 2023) és la comunitat autònoma que més fruita dolça produeix. La poma i la pera catalanes representen més del 50% de la producció estatal. La importància de la fruita de pinyol també és notable, ja que vora el 30-35 % del préssec i la nectarina que es produeix a Espanya és catalana.

Aproximadament el 90% de la fruita es destina a vendre al consum en fresc, i el 10% té com a destí la indústria transformadora.

 

Dades 2023 provisionals

FONT: Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca amb dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

 

Pilar exportador de l'economia agroalimentària catalana

El sector de la Fruita i Horta és el tercer sector exportador agroalimentari tant en valor com volum durant el 2024 (gener-juliol). En conjunt, va exportar 628.934 tones i per un valor de 808,46 euros entre gener i juliol de 2024, el que suposa un increment del 13,81% en volum i un 4,57% en valor respecte el mateix període del 2023.

Pel que fa només a la Fruita, entre gener i juliol de 2024, Catalunya ha exportat 422.993 tones per valor de 597M€, representant un increment tant en volum (+6,84%) com en valor (+5,16%) respecte de 2023. En aquesta línia, l’any passat el sector va recuperar les dades històriques de producció i d’exportació després d’un exercici (2022) marcat per les condicions climàtiques (gelada març).

Catalunya exporta, històricament, entre un 70% i un 80% de la fruita (en relació a la seva producció) als mercats estrangers i està present en les cadenes europees i internacionals més exigents quant a qualitat, traçabilitat i seguretat alimentària. L’any passat, aquesta xifra va superar el 90%.

 

 

En aquest context, Catalunya va exportar, el 2023, el 68% de les pomes del total estatal, el 65% de les peres, el 43% dels préssecs i el 38% de les nectarines.

En els últims 5 anys (2018-2023) l’exportació de fruita ha incrementat un 30,76% en valor tenint en compte que el volum pràcticament s’ha mantingut (lleugera disminució del 0,29%). Aquestes dues dades indiquen que s’està posant en valor la fruita catalana als mercats internacionals i representant un increment del 31% en el rati Valor-Volum d’exportació. Pel que fa a les empreses, Catalunya va comptar el 2023 amb 364 exportadores regulars de fruita, el 20% (19,98%) del total de l’estat que es xifra en 1.822.

 

Els productes més venuts a l’estranger en termes de valor són: préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres.

Així mateix, la Unió Europea és el mercat natural per la fruita europea i on la majoria dels productors mundials hortofructícoles destinen les seves exportacions. Molts països productors procuren produir cada vegada més, molt per sobre de la seva demanda interna, per vendre a Europa, on gaudeixen d'un tracte preferencial no recíproc quan han de rebre les fruites europees. Alemanya és el principal destí de les exportacions de fruita de Catalunya, seguit d’Itàlia i França.

Els principals països destinataris del préssec i la nectarina catalans són els de l’Europa Occidental que pertanyen a la Unió Europea, com ara Alemanya, Itàlia, França, Regne Unit, Polònia, els Països Baixos, Bèlgica, Suïssa i Portugal. Pel que fa a la pera, ho són Itàlia, seguit de França i Alemanya; en menor mesura Brasil, Aràbia Saudita, Marroc i Portugal. I en poma, el principal país destinatari és França, seguit per Brasil, Portugal, Regne Unit i Colòmbia; tot i que en menor mesura, també hi ha exportacions a Equador, Marroc, Emirats Àrabs, Mauritània i Guatemala i Itàlia.

 

Font: DARPA