SANITAT VEGETAL | 21/10/2024  Ruralcat

Jornada per aprendre a prevenir i evitar la dispersió del virus rugós en tomàquet

Aquest virus provoca danys significatius en els cultius hortícoles per la seva alta capacitat infectiva i per això la Comissió Europea va establir mesures d’emergència el 2019

Fotografia cedida per la ADV del Baix Llobregat.

El virus rugós és molt estable i resistent, capaç de conservar la seva capacitat infectiva durant setmanes, mesos o anys. Per això, quan s’instal·la en una zona resulta molt complicat eliminar-lo i cal conèixer per poder conviure amb ell i establir estratègies que minimitzin els seus danys. Aquest virus va ser detectat per primera vegada a Jordània i Israel el 2014 i des de les hores s’ha estès ràpidament per les principals àrees de producció de tomàquet al món, provocant danys significatius. A més de països com la Xina, Mèxic, els Estats Units i Síria, el virus també s'ha identificat a nombrosos països europeus, incloent-hi Espanya, Itàlia, Alemanya, els Països Baixos entre altres. A causa de la seva propagació, la Comissió Europea va establir mesures d’emergència el novembre de 2019 per evitar-ne l’expansió dins de la Unió Europea.

Catalunya també ha estat una de les zones afectades per aquest virus. De fet, la presència de virosis en els cultius hortícoles és un tema de gran actualitat a causa del seu impacte directe en la rendibilitat dels cultius. Actualment, el virus del fruit rugós marró del tomàquet (Tobamovirus, conegut com ToBRFV) és una de les amenaces més importants per al cultiu de tomàquet a Catalunya.

En aquest context, el ToBRFV es transmet tan mecànicament com a través de les llavors i és conegut per la seva estabilitat i resistència, amb capacitat de romandre infectiu durant mesos o fins i tot anys. Aquestes característiques fan que la seva eliminació sigui extremadament difícil un cop s’ha instal·lat en una zona. Per tot això és fonamental conèixer les característiques del ToBRFV per a entendre els mecanismes de dispersió i control del virus.

És per això, que el passat 20 de juny Cajamar va organitzar la jornada “Virus rugoso en el tomate”: Situación y Medidas de Control” on va reunir diferents especialistes per tractar la temàtica. Durant la trobada, es va parlar sobre la dispersió del virus a través de les llavors, el paper que juguen les resistències així com la importància del maneig tant pel que fa al sòl com al cultiu en general i estratègies de prevenció. La jornada va ser enregistrada i totes les ponències es poden visualitzar per internet.

Font: Plataforma Tierra