PREMIS | 21/10/2024  Ruralcat

Oberta la convocatòria pels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya

Els interessats es poden presentar del 15 d’octubre al 20 de novembre, els guardons constaran de vuit categories i es donaran un total de seixanta-vuit premis

Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya

En cada categoria es rebrà un guardó i un diploma acreditatiu.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha obert la convocatòria per presentar-se a la primera edició dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya. Així doncs, els interessats en presentar-se ho poden fer des del 15 d’octubre fins el 20 de novembre.  En aquest sentit, l’objectiu de la convocatòria és reconèixer les qualitats dels millors olis d’oliva verge extra elaborats a Catalunya, i, així mateix, seleccionar els més destacats considerant les característiques sensorials que presenten, com a manifestació dels seus elevats atributs.

Així doncs, per aquells qui es presentin, la recollida de mostres, es durà a terme per mitjà d’una empresa especialitzada en presa de mostres, que visitarà l’almàssera productora i n’extraurà dues mostres del dipòsit de l’oli que es presenti als premis en envasos de 500 ml, que s’identificaran i es precintaran. Tot el procés es farà mitjançant un sistema traçable de custòdia, enviament i geolocalització de les mostres i que en garantirà la integritat.

En aquesta línia, el premi es pot concedir a qualsevol empresa productora, envasadora i comercialitzadora degudament inscrita en el Registre d’indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC), si escau, que tingui la seu social a Catalunya, sigui quina sigui la forma jurídica i sempre que les oliveres estiguin ubicades també a Catalunya.

Per poder-hi participar, els olis que es presentin hauran de complir amb els requisits que estableix el Reglament delegat (UE) 2022/2104 de la Comissió, de 29 de juliol de 2022, relatius a aquest producte. Els que no estiguin degudament etiquetats o aquells que en l’etiqueta continguin termes que no s’ajustin a la normativa vigent no seran admesos.

 

Diferents categories i seixanta-vuit premiats

Els Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya constaran de vuit categories i es donaran un total de seixanta-vuit premis:

- Olis d’oliva verge extra de grans productors (lots de més de 3.000 litres)

           -A fruitat Verd Intens: se seleccionaran els cinc millors olis.

          - Afruitat Verd Mitjà: se seleccionaran els cinc millors olis.

          - Afruitat Verd Lleuger: se seleccionaran els cinc millors olis.

          - Afruitat Madur: se seleccionaran els cinc millors olis.

 - Olis d’oliva verge extra de petits productors (lots de 100 fins a 3.000 litres)

          - Afruitat Verd Intens: se seleccionaran els cinc millors olis.

          -Afruitat Verd Mitjà: se seleccionaran els cinc millors olis.

          -Afruitat Verd Lleuger: se seleccionaran els cinc millors olis.

          -Afruitat Madur: se seleccionaran els cinc millors olis.

 - Olis de producció ecològica: se seleccionaran els cinc millors olis de producció ecològica (han d’estar certificats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, CCPAE).

- Olis monovarietals: se seleccionarà el millor oli monovarietal de cadascuna de les varietats que es presentin.

- Olis elaborats en projectes de recuperació de varietats autòctones: se seleccionaran els tres millors olis.

- Al millor maridatge, combinació culinària i versatilitat gastronòmica. Entre els tres millors olis de les categories Afruitat Verd Intens, Afruitat Verd Mitjà, Afruitat Verd Lleuger i Afruitat Madur es premiaran els tres olis que tinguin millors opcions de maridatge amb diferents aliments.

- Al millor embalatge (packaging). Se seleccionaran els tres olis presentats en un embalatge més innovador i atractiu.

- Als deu millors olis, que seran els deu olis que obtinguin la puntuació més alta de tots els olis presentats als premis.

 

Els olis presentats podran optar a diferents reconeixements sempre que compleixin els requisits de cada categoria dels premis. A més, els presentats als premis seran avaluats per uns jurats constituïts amb aquesta finalitat. Hi haurà un jurat per a les categories de tast, constituït per les persones tastadores del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya. Un altre jurat serà l’encarregat dels premis al millor embalatge i estarà compost per un/a representant de la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, un/a representant de Barcelona Centre de Disseny i un/a representant de l’Associació Clúster del Packaging. Finalment, el jurat dels premis al millor maridatge, combinació culinària i versatilitat gastronòmica estarà compost per un/a representant de la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, un/a representant de la Fundació Alícia i un/a representant del sector de la restauració.

Els premiats en cada una de les categories rebran un guardó i un diploma acreditatiu que els seran lliurats en el marc de la celebració de la gala Nit de l’OOVE Català.

Aquest reconeixement es fa públic amb la voluntat de fomentar que la societat catalana conegui el producte i de contribuir a la promoció, la comercialització i el consum dels olis d’oliva verge extra de qualitat superior de Catalunya en el mercat alimentari i la restauració.

Font: DARPA