RAMADERIA | 24/10/2024  Ruralcat

Projectes per reduir les emissions de metà en la producció de carn de vedella i aconseguir una sostenibilitat ambiental

La iniciativa BEEFMETALIST, liderat per l’IRTA, ha aconseguit conèixer les emissions mitjançant una eina de mesura amb tecnologia làser

Emissions de metà

Detectors de metà, també coneguts com a “sniffers”, instal·lats a les menjadores dels animals.

Els projectes BEEFMETALIST i BEEFMETAREDUCTION, liderats per l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), destinats a mesurar i reduir les emissions de metà entèriques en el sector de boví d'engreix, tenen com a objectiu dotar el sector de les eines i estratègies necessàries per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle sense comprometre la qualitat del producte, contribuint així a la sostenibilitat ambiental.

Amb el suport de fons europeus i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, aquestes iniciatives busquen optimitzar la sostenibilitat ambiental del sector boví a través de l'aplicació de noves tecnologies i pràctiques nutricionals. Tenint en compte que les emissions entèriques de metà dels remugants són una de les principals fonts d'emissions de gasos d'efecte hivernacle a la ramaderia, reduir-les és clau per fer que la producció de vedella sigui compatible amb els objectius establerts per la Unió Europea.

Per la seva banda, el projecte BEEFMETAREDUCTION té com a objectiu implementar diverses estratègies nutricionals per reduir les emissions de metà entèriques en la producció de vedella. Tot i que el sistema de producció de vedells d’engreix a Catalunya, basat en una dieta rica en midons, no és dels més contaminants en termes d’emissions de metà, el projecte busca avançar en la millora ambiental. Per això, des del programa de Producció de Remugants de l'IRTA s’han identificat estratègies nutricionals que tenen la capacitat de reduir significativament les emissions de metà durant el procés digestiu.

En aquest sentit, BEEFMETAREDUCTION proposa la substitució d'olis tradicionals per fonts sostenibles. És a dir, substituir l’oli de palma, comunament utilitzat, per altres fonts locals i sostenibles com l’oli de gira-sol o colza, així com alternatives com l'oli de camelina o d'insectes. Aquest canvi no només redueix les emissions de gasos d’efecte hivernacle, sinó que també evita l’ús d’ingredients com l’oli de palma, la producció del qual està relacionat amb la deforestació reduint la petjada ambiental. Per altra banda, proposa l’ús d'enzims per millorar l'eficiència digestiva. En aquest sentit, la incorporació d’enzims com les amilases contribueix a millorar la digestió dels midons, augmentant l'eficiència energètica dels animals i reduint alhora les emissions de metà en el procés digestiu.

Els resultats preliminars del projecte han demostrat en una primera fase in vitro una reducció de fins al 30% en les emissions de metà d’alguns ingredients analitzats a nivell laboratorial en comparació amb l’oli de palma. Tot i així, els animals alimentats amb una d’aquestes dietes especialitzades amb oli de gira-sòl, no han reduït significativament les emissions de metà nivell de camp, ni s’ha perjudicat l’eficiència alimentària dels bovins i s’han mantingut els estàndards de qualitat de la carn. Com que s’ha substituït l’oli de palma s’ha contribuït a una producció més sostenible ambientalment amb ingredients de proximitat.

Paral·lelament, el projecte BEEFMETALIST iniciat el 2022, se centra en la creació de sistemes de monitorització de les emissions de metà entèriques. En aquest sentit, aquest projecte ha aplicat una tecnologia que permet la mesura més precisa de les emissions de metà entèric en granja. A través d’un sistema de mesura amb tecnologia làser i l’ús d’una aplicació "calculadora", aquest projecte busca conèixer millor les emissions de metà entèric del nostre sistema productiu per implementar mesures correctores a nivell nutricional que disminueixin les emissions.

Així, la iniciativa s’ha dut a terme en una granja comercial de boví d’engreix, on s’han realitzat mesures exhaustives utilitzant detectors de metà, també coneguts com a “sniffers”, instal·lats a les menjadores dels animals. Aquests detectors de metà recullen dades sobre emissions de gasos com el CH4, CO2 i O2 durant el període d’engreix, associant-les a cada animal i combinant aquesta informació amb el consum de pinso i el pes viu. En aquesta linia, i gràcies a aquestes dades recollides i a equacions ja desenvolupades d’estimació de metà basades en paràmetres animals i nutricionals, s’ha creat aquesta aplicació que permetrà als ramaders conèixer millor les emissions de metà dels seus animals i als nutròlegs ajustar les estratègies d'alimentació, assegurant que les mesures de reducció d'emissions siguin efectives.

La comparació entre les emissions estimades mitjançant equacions bibliogràfiques i les dades reals obtingudes a través dels detectors de metà ha estat clau per al desenvolupament de l’aplicació “calculadora”. Tot i que aquest sistema encara està en fase de testatge, es tracta d’una eina pràctica per a monitoritzar i reduir les emissions de metà en el sector ramader.

 

Font: IRTA