BIOECONOMIA | 28/10/2024  Ruralcat

Inscripcions obertes al II Fòrum de Bioinformàtica i Ciència de Dades per a l’Agricultura del Futur

L’acte es durà a terme el 13 de novembre a l’Auditori del Centre de Recerca en Agrigenòmica a la UAB i vol abordar els nous reptes per garantir un sistema alimentari sostenible

Bioeconomia

La trobada està dirigida a professionals de l’àmbit públic i privat i agents de l’ecosistema agroalimentari i tecnològic.

Les inscripcions al II Fòrum de Bioinformàtica i Ciència de Dades per a l’Agricultura del Futur, organitzat per Bioinformatic Barcelona (BIB) en col·laboració de X_Agritech, ja estan obertes. Així doncs, els interessats en inscriure’s a l’esdeveniment, que tindrà lloc el pròxim 13 de novembre a l’Auditori del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), ho poden fer a través de la pàgina web. El CRAG està situat al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a Bellaterra (Cerdanyola del Vallès, a 20 km de la ciutat de Barcelona i s’hi pot arribar en transport públic o privat.

El fòrum vol abordar els nous reptes per garantir un sistema alimentari sostenible que afavoreixi tant la salut de les persones com la del medi ambient. En aquest sentit, es posa de manifest que la salut humana i la del planeta estan estretament vinculades i l’alimentació és un dels principals nexes entre totes dues. Amb una població global projectada de 9.500 milions de persones per a l’any 2050, esdevé fonamental garanti aquest sistema alimentari.

Per això, per assolir aquest objectiu, és imprescindible transformar la manera com produïm, processem i consumim aliments. La bioinformàtica i la ciència de dades juguen un paper clau en aquesta transformació, des de la recerca per a la millora dels cultius fins a la integració, anàlisi i explotació de les dades generades en cada etapa de la cadena agroalimentària. Els avenços en tecnologies de la informació i ciències computacionals esdevenen, per tant, crucials per abordar els reptes d’aquesta transformació, alineant-nos amb les polítiques d’innovació promogudes per la Unió Europea i les Nacions Unides. L’ús de sensors avançats i algorismes intel·ligents ja està millorant la presa de decisions en els sectors de l’agricultura, la ramaderia i la indústria alimentària.

Davant d’aquest escenari, sorgeixen diverses preguntes importants: Quin paper tenen les dades massives i la intel·ligència artificial, tant en la seva vessant predictiva com generativa, a l’hora d’afrontar aquests reptes? Quines són les limitacions tecnològiques, ètiques i legals que s’han de considerar? Com podem optimitzar l’ús de dades mitjançant entorns col·laboratius? I, finalment, com podem garantir un impacte positiu en la salut humana i planetària en un context de canvi climàtic, sense oblidar les necessitats del sector industrial?

En aquest context, des del BIB i el CRAG, es volen abordar aquestes i altres qüestions en aquest fòrum reunint representants d’empreses, administracions públiques i centres de recerca. Per això es presentaran casos d’èxit i es reflexionarà sobre el paper de la bioinformàtica i la ciència de dades en l’agroalimentació del futur, el seu impacte i la sostenibilitat d’aquest nou model de desenvolupament.

Així doncs, aquesta edició del Fòrum BIB està dirigida a professionals de l’àmbit públic i privat i agents de l’ecosistema agroalimentari i tecnològic, compromesos amb el desenvolupament i la innovació del sector.

En aquest sentit, al llarg de l’acte es duran a terme diverses taules rodones com la de la “Digitalització de la cadena agroalimentària”; “Nous models empresarials: les start-up agrotech més prometedores”; “La contribució de la genòmica, la bioinformàtica i la Intel·ligència Artificial en l’agricultura del present i del futur” o “AGRI-TECH: la tecnologia punta arriba a l’agricultura” i ponències sobre “El Sistema d’Informació de dades agroalimentàries, rurals i ambientals (SIARA), un eina per a la presa de decisions”, entre d’altres.

 

Font: BIB