ALIMENTACIÓ | 29/10/2024  Ruralcat

La internalització del sector agroalimentari, el primer de l’economia catalana, és un factor clau pel seu creixement

Una cinquantena d’empreses catalanes han participat a la Sial Paris 2024, una de les fires alimentàries més rellevants d’Europa

Internacionalització

una cinquantena d’empreses catalanes han format part de la Fira Sial París 2024, 28 de les quals sota la marca agroalimentària de “Catalunya on el menjar és cultura”

El sector agroalimentari català ha mostrat la seva projecció comercial internacional a la Fira SIAL Paris 2024, una de les fires alimentàries més rellevants del sector i que ha convertit, del 19 al 24 d’octubre, la capital francesa en l’epicentre europeu del món agroalimentari. Aquest certamen, de periodicitat biennal i que enguany ha celebrat el seu 60è aniversari, és la fira especialitzada més important del calendari anual per a aliments i begudes realitzades a la Unió Europea i reuneix professionals d’arreu del món al voltant de la indústria alimentària. En aquesta edició, ha comptat amb 7.500 expositors que representen més de 205 països i en total s’han presentat més de 400.000 productes. Com que el sector de l’alimentació i begudes de Catalunya és un dels més dinàmics de l’economia catalana, per això, la seva internacionalització és un factor clau per al seu creixement. Amb una facturació anual d'uns 50.000 milions d'euros, el sector alimentari català ocupa un lloc destacat a Europa com a referent en qualitat, traçabilitat i seguretat alimentària i representa el 20% del PIB de Catalunya.

Enguany, una cinquantena d’empreses catalanes han format part de la Fira Sial París 2024, 28 de les quals sota la marca agroalimentària de “Catalunya on el menjar és cultura”. En aquesta edició, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, la Promotora dels aliments catalans, ha organitzat la participació agrupada de les empreses catalanes i ha comptat amb dos estands propis, un al pavelló del sector Fine Food o multiproducte i l’altre en el de Carn. La participaicó a l’esdeveniment és important pel sector donat que les vendes de productes agroalimentaris a països de la UE han augmentat per sobre el 66% en els darrers 10 anys i el sector factura 6 de cada 10 euros de les seves exportacions d’aliments i begudes a la Unió Europea.

En aquest sentit, els principals aliments catalans exportats a la UE són els productes de carn i embotits, per un valor de més de 3.200 M€ el 2023, que representen el 33% del total exportat, dels quals 2.080 M€ corresponen a carn de porcí i 380 M€ a embotits i elaborats.

Després del sector de carn i embotits, trobem els productes Fine Food o multiproductes, amb prop de 3.030 M€ el 2023, xifra que representa el 31% del total venut en aquest mercat, liderat per les categories de dolços, cacau i les seves preparacions, articles de confiteria, mel, cafè, te, infusions (815 M€) i snacks i aperitius, productes de fleca i pastisseria, productes base de cereals, fruits secs, arròs i llegums (735 M€). També destaquen els productes de sucs vegetals, aigües, cerveses, begudes i liquats (429 M€), extractes, essències i concentrats, ingredients, preparacions per sopes (321 M€), plats preparats, brous, conserves, confitures i melmelades (265 M€), formatges, productes làctics i ous (237 M€). Destaca també l’exportació de fruita (amb més de 910 M€), amb el préssec (153 M€), nectarines (128 M€) i cítrics (126 M€) al capdavant, i les de vi i cava amb 275 M€, aproximadament.

Els sectors representats per Catalunya a SIAL (el de Fine Food i carni) són els dos sectors catalans més exportadors a Europa i al món. En conjunt representen el 64% del que s'exporta a la Unió Europea, un percentatge que puja al 67% si s'hi suma el sector de l'oli.

 

Empreses participants amb Prodeca, sota la marca “Catalunya on el menjar és cultura”:

ALTERNATIVA 3 | Cafè, cacaus, sucres i sucres ecològics | Vallès Occidental

ANELA FRUITS | Elaborats de fruita | Gironès

BLANXART | Xocolates | Baix Llobregat

BOADAS 1880 | Pernils i embotits | Gironès

BONAREA | Carn i embotits | Segarra

CAN BECH | Elaborats de fruites, melmelades i confitures | Baix Empordà

CASA AMELLA BIO FOOD | Multiproducte ecològic | Bages

CHILIPUM | Salses | Barcelonès

CHOCOLAT FACTORY | Xocolates | Barcelonès

CONCEPT-PA | Fleca | Barcelonès

CONSERVAS DANI | Conserves, sal i espècies | Maresme

ESCORXADOR FRIGORIFIC REIXACH | Carn | La Selva

ESPIGA BLANCA | Fleca | Baix Llobregat

ESTEBAN ESPUÑA | Pernils i embotits | Garrotxa

FFAIGES | Oli d'oliva | Baix Ebre

FOSSIL RIVER | Sal i espècies | Vallès Occidental

GRUP PONS | Oli d’oliva | Segrià

IDILIA FOODS | Cacau i derivats | Barcelonès

LA SELVA | Pernil | Gironès

LAUMONT TRUFFLES | Bolets, tòfones | Urgell

LIQUATS VEGETALS | Begudes vegetals | Osona

LUIS OLIVERAS | Pernils i embotits | Garrotxa

NEULES ARTESANES SANT TIRS | Neules | Berguedà

NORTOLIVA 1850 | Oli d’oliva | Garrigues

PATATAS FRITAS TORRES | Snacks i aperitius | Vallès Oriental

PROMOLAC ESPAÑA | Sopes, cremes, salses i postres | Pla de l’Estany

SANT DALMAI | Pernils i embotits | La Selva

 

Font: DARPA