SANITAT VEGETAL | 04/11/2024  Ruralcat

Analitzar l’evolució de les temperatures permet prevenir el principal fong del presseguer reduint els fungicides

L’estudi Cendrosa Presseguer de l’IRTA ha avaluat la combinació de dos models predictius, basats en estadístiques, per evitar les infeccions tardanes

Sanitat vegetal

El fong cendrosa infecta els presseguers, malmetent les fulles, els brots i les fruites, que s’han de llençar.

Tenir em compte l’evolució de les temperatures permet afinar la prevenció de les infeccions primerenques per cendrosa dels dels presseguers reduint així en un terç la quantitat de fungicides aplicats. Així ho va demostrar el 2017 l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Aquest fong anomenat cendrosa (Podosphaera pannosa) infecta els presseguers, malmetent les fulles, els brots i les fruites, que s’han de llençar. Això representa importants pèrdues econòmiques per als productors i productores. Per prevenir aquesta infecció, tradicionalment s’han utilitzat fungicides que s’apliquen de manera sistemàtica i periòdica des que cauen els pètals de les branques sense considerar el risc d’infecció associat a la meteorologia, fins que el 2017 IRTA va demostrar que s’havia de tenir en compte.

Ara, un nou estudi anomenat Cendrosa Presseguer fa un pas més i afegeix a aquella primera investigació una eina per prevenir les infeccions tardanes. Tot plegat ha de permetre reduir encara més la quantitat de fungicides i, per tant, rebaixar despeses econòmiques i disminuir les resistències als tractaments.

En aquest sentit, la clau de tot son els models predictius, eines informàtiques que utilitzen estadístiques per predir resultats. Així, el primer model que va desenvolupar l’IRTA, anomenat 220GDA, correlaciona la incidència de les infeccions primerenques de cendrosa als presseguers amb l’evolució de les temperatures. Aquest model es va provar en diverses finques comercials de Lleida i els resultats van demostrar que aplicant el fungicida d’acord amb el que preveia el model per a cada finca concreta en funció de l’evolució de les temperatures, s’aconseguia la mateixa protecció però estalviant un terç de producte fungicida. Des d’aleshores, 220GDA ha quedat integrat en una plataforma disponible per als productors i tècnics de fruita de pinyol del grup Fruit.net.

Tot i això, faltava també un model que pogués predir les infeccions que arriben més tard, les anomenades secundàries. En aquest cas, i per reduir el temps d’investigació, l’equip del projecte, encapçalat per Jordi Luque, investigador del programa de Protecció Vegetal Sostenible de l’IRTA Cabrils, va decidir adaptar un model predictiu anomenat GT que ja s’aplica en el cultiu de la vinya per a prevenir la infecció pel mateix fong, també anomenat oïdi.

Així doncs, el projecte Cendrosa Presseguer ha avaluat els darrers tres anys l’eficàcia de combinar aquests dos models, 220GDA i GT, per evitar la infecció per cendrosa als presseguers en set finques lleidatanes.

Tot i que no s’ha pogut comparar l’eficàcia de GT respecte a la de 220GDA perquè els darrers dos anys hi ha hagut una incidència molt baixa del fong, sí que s’ha constatat que tots dos models combinats estalvien, de nou, un terç de fungicides per prevenir tant les infeccions primàries com les secundàries. Això estalvia també recursos econòmics alhora que, en usar menys fungicides, es redueixen les resistències dels fongs a aquests tractaments.

 

Font: IRTA