FORESTAL | 10/12/2024  Ruralcat

Primer camp d’innovació del projecte pilot del programa Paisatges agroforestals resilients a la Cerdanya

Se suma als pilots de Soriguera, les Terres de l’Ebre, la Vall de Camprodon i l’Anoia, i s’emmarca dins l’Estratègia RIS3CAT, cofinançada amb fons europeus

Paisatges agroforestals

El dimarts 26 de novembre va tenir lloc el primer camp d’innovació del projecte pilot de Paisatges agroforestals resilients a la Cerdanya.

El dimarts 26 de novembre va tenir lloc el primer camp d’innovació del projecte pilot de Paisatges agroforestals resilients a la Cerdanya, que es desenvolupa als municipis de Bellver de Cerdanya, Lles de Cerdanya, Montellà i Martinet, i Prullans.

Unes cinquanta persones amb perfils diversos, ramaders i agricultors locals, emprenedors, entitats del tercer sector, investigadors, personal tècnic d’ajuntaments i de la Generalitat, entre d’altres, es van reunir a l’Ajuntament de Lles de Cerdanya amb l’objectiu, d’una banda, de construir una visió de futur compartida sobre el paisatge agroforestal d’aquest àmbit territorial, i, de l’altra, d’identificar els canvis necessaris per assolir aquesta visió de futur.

El director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a l’Alt Pirineu i Aran, Enric Vadell, i el cap del Gabinet Tècnic, Jaume Sió, van dur a terme la benvinguda institucional de l’acte.

 

Camp d’innovació a Lles de Cerdanya

 

Les persones que hi van participar van valorar molt positivament la sessió i es va acordar que tindrà continuïtat l’any 2025.

Aquest projecte s’emmarca dins el programa Paisatges agroforestals resilients de l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya 2030 (EBC2030) i dins l’Estratègia per a l’especialització intel·ligent de Catalunya del període 2022-2030 (RIS3CAT 2030), la qual compta amb el cofinançament de la Unió Europea per mitjà del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i pretén donar resposta als reptes del territori cap a la transició ecològica a través de la innovació transformativa i les agendes compartides.

El projecte pilot de la Cerdanya s’afegeix a quatre projectes pilot –Soriguera, les Terres de l’Ebre, la Vall de Camprodon i l’Anoia– que s’estan desenvolupant en el marc del programa Paisatges agroforestals resilients, el qual està coordinat pel Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. A més, hi participen altres departaments de la Generalitat, especialment el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, i té el suport cientificotècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

En el cas del projecte pilot de la Vall de Camprodon, el divendres 22 de novembre va tenir lloc a Camprodon un acte públic de presentació del programa i del projecte pilot, organitzat juntament amb la Fundació Comunitària de la Vall de Camprodon i la mancomunitat i els ajuntaments dels municipis de la Vall (Camprodon, Llanars, Molló, Sant Pau de Segúries, Setcases i Vilallonga de Ter).

 

Sessió informativa a Camprodon

 

Durant la sessió, es van donar a conèixer els resultats preliminars de l’estudi del paisatge i els serveis ecosistèmics a la Vall de Camprodon que està elaborant el CTFC. Així mateix, s’hi van presentar les actuacions de gestió forestal i recuperació de pastures en diversos àmbits que s’executaran el 2025 i que es financen amb fons Next Generation EU.

 

Font: DARPA