50 anys d'evolució de l'alimentació a Catalunya
Un estudi de la Fundació Alícia, encarregat per Mercabarna per al seu 50 aniversari, analitza els canvis en les demandes i els hàbits alimentaris de la població catalana des dels anys setanta fins a l'actualitat. Ara, la tendència és comprar aliments cada vegada més elaborats però també de proximitat i ecològics.
Plat de ceviche, una de les imatges de la presentació de l'estudi
La Fundació Alícia ha plasmat sobre el paper l'evolució alimentària que ha patit Catalunya els darrers 50 anys. Sota el títol 50 anys de l'evolució de l'alimentació a Catalunya, la investigació explica els canvis socioeconòmics més importants que han condicionat els nostres gustos, hàbits i formes de consum en cadascuna de les cinc dècades d'història i desvetlla les tendències alimentàries del futur.
Dels aspectes més rellevants que han condicionat els canvis alimentaris al llarg dels darrers anys, la investigació destaca l'arribada de nous productes alimentaris a la vida diària dels catalans o la disminució de la despesa en alimentació a les llars. A Catalunya s'ha passat del 38% l'any 1973 a un 17% el 2015.
Altres condicionants d'importància que s'hi destaquen són la nuclearització de les famílies, la menor dedicació de temps a cuinar a casa, la pèrdua de coneixements relacionats amb el món culinari domèstic o la influència de noves cultures alimentàries a la societat catalana, així com la globalització.
En paral·lel l'estudi d'Alícia per a Mercabarna planteja també les noves tendències alimentàries del futur, que apunten cap a una possible recuperació del model mediterrani tradicional, amb l'objectiu de tornar a hàbits més saludables. Amb tot, la tendència serà a comprar aliments cada vegada més elaborats i també es preveu un augment de la demanda de productes de proximitat i ecològics.
L'estudi complet estarà disponible al pròxim mes de maig.