FRUITA | 07/04/2017  RuralCat

Tornafruit de Tornabous i l'Horta de Barbens guanyen el Premi a la Millor Poma Golden

El 1r Premi Internacional a la Millor Poma Golden i també a la més valorada pel panell de consumidors ha estat organitzat per JARC-COAG i avalat per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries.

Fotografia de l'entrega del Premi a la Millor Poma Golden. Font: JARC-COAG

Fotografia de l'entrega del Premi a la Millor Poma Golden. Font: JARC-COAG

Al Premi, organitzat per JARC-COAG i avalat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), es van presentar 14 mostres (12 de les quals eren catalanes), de les que es van seleccionar cinc finalistes. Amb aquesta iniciativa, l’organització agrària vol que tots els agents implicats en la cadena de comercialització (des del productor fins al consumidor), però especialment la distribució, valorin més el gust de la fruita, abandonant la pràctica de vendre-la a un preu ruïnós pel productor.

 

Els guanyadors

 

El 1r Premi Internacional a la Millor Poma Golden l’ha recollit Josep Maria Solà, president de la SAT Tornafruit de Tornabous. Formada per 38 socis productors, comercialitza 12 milions de quilos de fruita, dels quals gairebé 6 són de la varietat de poma Golden. La SAT rep l’entrada de la fruita, l’emmagatzema, classifica i la ven a tot l’Estat espanyol.

El Premi del tast dels consumidors l’ha rebut Josep Maria Lahuerta, responsable de l’empresa familiar l’Horta de Barbens (Pla d’Urgell). L’explotació disposa de 35 hectàrees de fruita (25 d’elles de poma Golden) cobertes íntegrament amb xarxes antipedra. Lahuerta ha comentat que un dels aspectes que influeix en la qualitat de les seves pomes és el microclima de la zona, afavorit pel vent fred que genera la marinada.

Per la seva banda, la investigadora del subprograma de postcollita de fruites i hortalisses de l’IRTA, Gemma Echeverria, ha destacat el gran nivell de qualitat de les mostres presentades i ha afegit que “les seleccionades ho han sigut pel seu grau d’excel·lència”. L’IRTA ha assessorat un panell entrenat per avaluar objectivament aspectes com el sabor, la dolçor, l’acidesa, la crocanticitat, la fermesa i la sucositat de les pomes.

Així, L’IRTA ha constatat que la poma guanyadora es caracteritza per “exhibir una dolçor i un sabor més elevat que la resta, a més d’una bona textura i aparença i una acidesa intermèdia”. Mentrestant, en el tast popular, els consumidors han percebut la poma guanyadora com a “més saborosa i sucosa que la resta”.