FLORS I PLANTES | 21/04/2017  RuralCat

6 milions de roses per aquest Sant Jordi

Segons estimacions del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, aquesta Diada de Sant Jordi, es vendran un 6 milions de roses. Una xifra una mica inferior a la dels últims anys, en què s'arribava als 7 milions, perquè la Diada cau en diumenge.

Font: Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya

Font: Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya

Segons el Mercat, la majoria de roses que es subministren aquests dies són de la varietat Freedom, originàries d’Equador i Colòmbia, que per les condicions de conreu en altiplà, són roses de gran presència, tiges llargues i capolls grossos, i força durabilitat. Després també hi ha varietats de roses originàries d’Holanda, com la Red Naomi, de flor rodona i grossa. Les roses conreades a Catalunya suposen només el 10% del total que es vendran per Sant Jordi, ja que l’alta demanda concentrada en un dia fa que els comercialitzadors s’hagin de proveir de roses d’altres regions del món.

Quan al color, la rosa vermella continuarà sent la gran protagonista, acaparant el 80% de les vendes. Tot i així, també es veuran roses d’altres colors, amb més o menys èxit comercia, com la blanca, groga, rosada, taronja, blava tenyida, rainbow o blaugrana.

Pel que fa al preu de venda de la rosa, oscil·larà en dependència de la seva qualitat i forma de presentació. Partint que el consumidor desitgi una rosa de qualitat, ben tractada a floristeria i que es pugui mantenir en aigua entre 7 i 10 dies, ha de comptar que li costarà 5€ o 6€ si la vol només amb l’espiga dins una bossa. Si busca que porti algun complement, alguna ornamentació especial, ha de considerar altres preus, 10€ amb un bon embolcall, i des de 15 o 20€ podrà comptar amb una rosa exclusiva, acompanyada d’un vidre o ceràmica que li facin de gerro, o en un arranjament artístic que la farà única.

Per valorar la qualitat d’una rosa, els professionals del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya aconsellen tenir en compte que la tija de la rosa sigui prou llarga, robusta, i que la poncella es mantingui ferma, compacta i amb un lleuger punt d’obertura. Un cop regalada, també és important hidratar-la de seguida, ja que tenir-la molta estona fora de l’aigua pot fer que se’n marceixi més de pressa.