Una cinquantena de cremes controlades permeten mantenir i millorar les pastures del Pirineu
Les cremes, les realitza el Departament d'Agricultura a través del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals i els Agents Rurals. Durant els últims 5 anys, s'han gestionat més 2.000 hectàrees mitjançant cremes, principalment a les comarques del Pirineu.
Una de les cremes controlades realitzades aquest any al Pirineu. Font: DARP
50 cremes controlades i prescrites amb gairebé 600 hectàrees gestionades és el resultat final de la temporada de crema que ha finalitzat aquest mes d’abril. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) realitza anualment un programa de cremes controlades amb unitats combinades del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) i els Agents Rurals.
L’objectiu de les cremes controlades de vegetació és donar continuïtat a una labor cultural ancestral a les comarques de muntanya com era la crema de pastures, sense que això posi en perill les masses forestals arbrades. Alhora, les cremes serveixen per mantenir i millorar amb el foc la coberta vegetal i afavoreixen un herbatge més tendre i fresc i el pas dels animals, tant domèstics com cinegètics. Igualment, la reducció de la quantitat de vegetació seca acumulada incideix en una menor intensitat dels incendis forestals que hipotèticament puguin afectar aquests indrets.
Les cremes: una gran eina de prevenció d’incendis forestals
Principalment, aquestes cremes, més de 2.000 hectàrees gestionades principalment al Pirineu durant els últims 5 anys, s’executen durant els primers mesos de l’any en espais i terrenys forestals de Catalunya. La majoria de cremes es fan a sol·licitud de ramaders, ajuntaments o espais d’especial protecció.
Les cremes controlades de vegetació, a banda de ser una bona eina de prevenció d’incendis forestals d’hivern i primavera a les comarques del Pirineu, s’apliquen amb diferents objectius. Tot i que la gran majoria de cremes d’aquesta temporada s’han fet per mantenir i millorar les pastures, també s’han realitzat cremes amb una finalitat cinegètica. A la Reserva Nacional de Caça de Boumort, com a novetat, se’n va fer una per millorar l'hàbitat dels cérvols, facilitar que es mantinguin dins de la reserva i evitar així que es desplacin a l’exterior on podrien ocasionar danys. De manera habitual i no només a l’hivern, també es fan cremes controlades de vegetació amb l’objectiu d’eliminar restes forestals i crear i mantenir punts estratègics, o per millorar la protecció d’infraestructures i nuclis de població. Tot i que pugui semblar paradoxal, algunes de les cremes tenen com a objectiu fomentar la biodiversitat, atès que el foc controlat introdueix una pertorbació moderada en un medi natural que és aprofitada per renovar determinats hàbitats.
El foc és un procés natural en els ecosistemes mediterranis i la seva utilització controlada pot contribuir a diversificar el paisatge i afavorir els mosaics entre boscos i zones obertes.
Les comarques on més cremes s’han fet aquesta temporada i més superfície s’ha executat són el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya. També s’han fet cremes al Berguedà i el Ripollès.